Καλησπέρα Dolmaδάκια μου!
Σαν τα χιόνια :)
Καλησπέρα απ την χιονισμένη Κοζάνη....
Σήμερα θα σας κεράσω ένα χουχουλιάρικο φαγητό, έναν συνδυασμό που όλοι αγαπάμε.
Πατάτες & κεφτεδάκια!
Ποιος δεν τα αγαπάει;
Αλλά..... θα το φτιάξουμε λίγο διαφορετικά!
Συν μπόνους, μια έξτρα συνταγή, τα αγαπημένα μας κεφτεδάκια με μακαρόνια!!!
Τα κεφτεδάκια συνήθως τα σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές.
Αν τα κάνουμε με σάλτσα, τα σερβίρουμε είτε με πουρέ ή ρυζάκι ή μακαρόνια
Σε αυτή τη συνταγή θα τα βάλουμε στο φούρνο μαζί με τον πουρέ.
Ο πουρές στον φούρνο αποκτά πιο ωραία υφή, ειδικά αν βάλουμε και λίγο τυράκι μέσα ή αν πασπαλίσουμε τριμμένο τυρί πάνω.
Αν και κανονικά τα κεφτεδάκια τα βάζουμε ωμά, εγώ τα τηγάνισα μιας και ήθελα να κρατήσω κάποια για κατάψυξη αλλά και για να κάνω τη σάλτσα κατευθείαν στο τηγάνι.
Υλικά:
για τον πουρέ:
- 8 μέτριες πατάτες
- 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
- γάλα όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει ο πουρές
- αλάτι -πιπέρι
- 500γρ ανάμεικτο κιμά
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 μικρή ντομάτα τριμμένο
- λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι
- 1 αυγό
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
- αλατοπίπερο
- μαϊδανό
για τη σάλτσα:
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- λάδι απ το τηγάνισμα
- λίγο νερό
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε μαζί με το βούτυρο.
Ρίχνουμε σιγά σιγά γάλα μέχρι να έχουμε έναν κρεμώδη πουρέ. Δεν θέλουμε να είναι νερουλός.
2. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά σε λάδι
3. Σε ένα πυρέξ, απλώνουμε τον πουρέ και απο πάνω βάζουμε τα κεφτεδάκια
4. Στο λάδι που τηγανίσαμε, προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο νερό μέχρι να έχουμε μια σάλτσα. ΠΡΟΣΟΧΗ αν βάλατε πολύ λάδι, αφαιρέστε λίγο. Θέλουμε λάδι ισα ισα να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας για τη σάλτσα
5. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω απ τα κεφτεδάκια και ψήνουμε για 15-30 λεπτά στον φούρνο
*Μπορούμε να μην τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια και να τα βάλουμε ωμά στον πουρέ και να τα ψήσουμε απ ευθείας.
**Λίγο πριν το βγάλουμε απ τον φούρνο, μπορούμε να βάλουμε τυριά να λιώσουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε τυρί ή κασέρια στον πουρέ.
Κράτησα λίγο κιμά και έκανα κεμπαπάκια με μακαρόνια στον φούρνο!
Πήρα μακαρόνια σπαγγέτι και γύρω τους έπλασα τα κεμπαπακια.
Υπολόγισα περίπου μισή μερίδα μακαρόνια για κάθε κεμπάπ για να βάλω 2 σε μια μερίδα.
Στο πυρέξ, λάδωσα και πρόσθεσα κρεμμύδι, πιπεριές και καρότο, ώστε να γίνει πιο γευστική σάλτσα.
Προσθέτω σάλτσα ντομάτας και νερό. Ψήνω στον φούρνο περίπου για 30 λεπτά, και αν χρειαστεί προσθέτω νερό και σάλτσα.
Το μόνο λάθος που έκανα, ήταν που δεν πρόσθεσα στον κιμά λίγο νερό και να τον ξαναπλάσω ώστε να έχει υγρασία για να μαλακώσουν τα μακαρόνια που βρίσκονται εσωτερικά. Ψήθηκαν, μαλάκωσαν αλλά θα τα θέλαμε πιο μαλακά όχι "αλ ντεντε".
ΜοΟd: τα κεφτεδάκια είναι γιατρικό!
τι λες βρε καλλιτεχνηηηηηηηηηηη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τα δυο θεσπεσιαααααααααα
αμ αυτη η απλη σαλτσουδα ..μμμμμ η καλυτερηηηηηηηηηηη
παντα τετοιαααααααααα
χαλοου σοφακι!!! :) ελα να κερασω! ευχαριστω πολυ :)
Διαγραφή