Μοσχαράκι Κοκκινιστό





Καλημέρα Dolmadakia μου,

Τι κάνετε;

Σε αυτό το ποστ θα εξυμνήσουμε ένα αγαπημένο, κυριακάτικο συνήθως, φαγητό

Μοσχάρι Κοκκινιστό!
Φήμες λένε, αν δεν μαγειρέψεις κοκκινιστό την Κυριακή, θα σου φάνε την μερέντα!

Αγαπημένο φαγητό το κοκκινιστό μοσχαράκι
Με πατάτες
Με πουρέ
Με ρύζι
Με μακαρόνια

*μπορείς να βάλεις και το κριθαράκι, σα σούπα ή στο φούρνο, αλλά τώρα μιλάμε για το σκέτο κοκκινιστο οχι γιουβέτσι!

Έχεις επίσημο τραπέζι; Κοκκινιστό!
Θα έρθουν τα συμπεθέρια; Κοκκινιστό!
Θα μαζευτεί η φαμίλια; Κοκκινιστό!
Είναι Κυριακή; Κοκκινιστό!

ΔΕΝ υπάρχει νοικοκυρά που να μην έχει πει οτι το δικό της κοκκινιστό είναι το καλύτερο και φυσικά, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να μην έχει πει οτι η μάνα του κάνει το καλύτερο!

Τα μακαρόνια το συνοδεύουν σε τραπεζώματα, για να φτουρήσει ή αν έρθουν ξαφνικοί μουσαφειραίοι και οι πατάτες δε θα φτάσουν

Αν οι κεφτέδες σερβίρονται με πυροτεχνήματα, πανηγυρισμούς, χειροκροτήματα, το κοκκινιστό σερβίρετε με την αίγλη της Παρέλασης στην Αίγυπτο κατά τη μεταφορά των Φαραώ...


Υλικά:
  • 700γρ μοσχάρι (ελιά ή ότι θέλετε)
  • 2 κουτ γλυκού πελτέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Νερό για το βράσιμο
Εκτέλεση:
1. Τσιγαρίζουμε το κρέας να θωρακιστεί
2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, πελτέ, σκόρδο, σάλτσα, καρότο & ανακατεύουμε καλά
3. Ρίχνουμε νερό να το καλύψει και βράζουμε στη χύτρα για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Στα 50 λεπτά ανοίγουμε να δούμε τον βρασμό (αν θέλει νερό ή λίγο τσιγάρισμα χωρίς καπάκι) Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο
4. Αν θέλετε να γίνει ραγού, τότε το σιγοβράζετε στην κατσαρόλα σχεδόν 4 ώρες, ανάλογα, μέχρι να μαλακώσει, να λιώνει και να γίνει σαν σάλτσα κιμά

Συνήθως σερβίρετε με μακαρόνια


Αν βάλουμε και πιπεριές, μεταμορφώνεται στο λεγόμενο Παπρικάζ , το οποίο συνοδεύεται απο πατάτες τηγανιτές ή πουρέ ή ρύζι!







Στην Τσεχία δύσκολα βρίσκαμε καλό μοσχάρι, και όταν το βρίσκαμε, παίρναμε 2 κιλά -ειναι και πανάκριβο!- και το χωρίζαμε σε μερίδες για κοκκινιστό!

Γκούλας το λένε οι Τσέχοι, Κοκκινιστο, Παπρικάζ,Ροζμπιφ,Ραγού το λέμε εμείς

Το σίγουρο είναι οτι όλοι το τρώνε και γλύφουν και το πιάτο!

MoOd: κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια


Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδω:



Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. αγαπημενο Κυριακατικο φαγακιιιιιιι
    εγω δεν βαζω καροτο και βαζω φυλλο δαφνης, μειγμα για κιμα και αντι κρασι ξυδι κ λιγη ζαχαριτσα!!! σκορδο φυσικααααα χωρις αυτο δεν γινεται ειμαι να σκασω αυτες τις μερες που δεν βρισκω πια αλλα ξερα μονο φρεσκα κ ππυ να τα αποθηκευσεις τα ατιμααααααα χαχχαχαα δυστυχως ξερα ολα ΚΙΝΑΣ τι κακοοοοοοο εγω μονο ΒΥΣΣΑΣ θελω αντε κ κανα Ιταλικο αλλα κινεζικο σκορδο???? κομα εχουμι να κανουμι? αχχαχαχαχαχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή