Καλημέρα καλο μήνα!
Τελευταίος μήνας της άνοιξης...
Έέφτασε το καλοκαίρι {δυστυχώς 😢}
Τον πιάσατε τον Μάη;
Εμείς τον πιάσαμε 2 φορές, για σιγουριά να μη μας φύγει 😉
Πάλι φέτος προτιμήσαμε ένα αγαπημένο μέρος κοντά στην Κοζάνη. Κάναμε ένα τουρνέ στις 4 λίμνες της περιοχής Αμυνταίου Φλώρινας. Τύφλα να 'χει η λίμνη Κόμο στην ιταλία 😆
Λίμνη Πετρών - Λίμνη Βεγορίτιδα - Λίμνη Ζάζαρη - Λίμνη Χειμαδίτιδα
Ο καιρός δεν μας έκανε την χάρη να βγάλει λίγο ήλιο, παρόλο που στο ίντερνετ άλλα έλεγε. Μας έπιαναν μικρές ψιχάλες και ο αέρας έδινε ωραίο εφέ στα μαλλιά μας στις φωτογραφήσεις.
Ξεκινήσαμε απο την λίμνη ΠΕΤΡΩΝ. Δεν ξέρω αν έφταιγε η μουνταμάρα και το κρύο, αλλά δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο σε ομορφιά! πολλά σκουπίδια παντού...
Επόμενη στάση, λατρεμένη ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ στον άγιο παντελεήμωνα Αμυνταίου
Η βεγορίτιδα είναι αρκετά μεγάλη λίμνη, με ωραίο παραλίμνιο δρόμο να την γυρίσεις όλη{στάση στα χωριά: Άρνισσα και Περαία}. Κάναμε μια στάση στο καφε ΑΜΜΟΣ, του Ναουμίδη, στον άγιο παντελεήμωνα γιατί μας έπιασε η βροχή.
Τη λίμνη βεγορίτιδα,την θυμάστε και απ εδώ
και ο ανεμόμυλος, θα τον δείτε να ξεπροβάλει μέσα στο χωριό. |
μετά τον άγιο παντελεήμωνα, φύγαμε βουρ για το λιμνοχώρι και την αγαπημένη λίμνη ΖΑΖΑΡΗ!!
Το αγαπάμε αυτό το μέρος!! μπορείς να αφήσεις το αμάξι στο χωριό που είναι μπροστά στη λίμνη, και να περπατήσεις μέχρι την απέναντι όχθη! έχει χώρο για κατασκήνωση με βρύση, έχει άπλα για πικνίκ και το κυριότερο είναι οτι είναι μέσα στο χωριό. Οτι πρέπει για παρέες, οικογένειες. Μια στάση για μεζεδάκια στο καφέ/εστιατόριο DEL LAGO γιατί πέρασε η ώρα και γουργούριζαν οι κοιλίτσες μας! Ένας απ τους λόγους που ήρθαμε κυριακή, ήταν για να βρούμε τραπέζι μιας και πρωτομαγιά γίνεται χαμός!
το γλυκό που φέρνουν με το λογαριασμό, μας γονάτισε!!! κομματάρα ζεστή, ζουμερή, σοκολατόπιτα με ένα χωνάκι παγωτό! για 4 άτομα ;)
και τέλος, αφήσαμε το χωρίο Χειμάδι με την ξακουστή λίμνη Χειμαδίτιδα!
ούτε το χωρίο είδαμε ούτε τη λίμνη!και ενώ είδαμε στο χάρτη οτι απ το λιμνοχώρι πας καρφί προς τα κάτω, ρωτήσαμε μια συμπεθέρα στο χωριό για σιγουριά γιατί δεν είχε πουθενά πινακίδες! Και αυτή μας έστειλε προς αγίους αναργύρους! απ την άάάάάλλη μεριά της λίμνης που είναι ερημιά!! αυτή η φώτο είναι το πιο κοντίνο που είδαμε τη Χειμαδίτιδα!
Ωραία όλα αυτά, αλλά καλά μου ντολμαδάκια εκδρομή χωρίς τάπερ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!
το δημοψήφισμα ήταν 50-50 σε αλμυρό και γλυκό, οπότε συνδύασα μια συνταγή.
Τα πιο εύκολα, αφράτα,ζουμπουρλούδικα, νόστιμα κρουασάν!
ΔΕΝ είναι με σφολιάτα, αλλά με το αγαπημένο ζυμάρι πασπαρτού!
Σίγουρα δεν έχουν την υφή των αυθεντικών κρουασάν, αλλά πιστέψτε με δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε ποιότητα.
Επίσης, δεν κάνεις 100 ώρες την σφολιάτα με το βούτυρο που την βάζεις ψυγείο και ξανά ζυμώνεις. Σε 1 ώρα τσακ μπαμ τα απολαμβάνεις!
Επίσης, δεν κάνεις 100 ώρες την σφολιάτα με το βούτυρο που την βάζεις ψυγείο και ξανά ζυμώνεις. Σε 1 ώρα τσακ μπαμ τα απολαμβάνεις!
Υλικά(12-16 κρουασάν)
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 φλ χλιαρό γάλα
- μισό φλ νερό χλιαρό
- μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 αυγό {χωριστά κρόκος-ασπράδι)
- 400-500γρ αλεύρι
- 3/4 φλυτζανιού σπορέλαιο
- μαργαρίνη ή βούτυρο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το ασπράδι, το λάδι, ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό.
2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ρίχνουμε το ζυμάρι και το ρολάρουμε σε ρολό. Χωρίζουμε στη μέση, έπειτα στα 4 και τέλος σε 8 κομματάκια. Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε μπαλίτσα.
3. Την κάθε μπαλίτσα την ανοίγουμε σε πιτάκι -είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια- και βάζουμε το ένα πιτάκι πάνω στο άλλο, αφού αλείφουμε κάθε επιφάνεια με βούτυρο προτού "καπακώσουμε' με το επόμενο πιτάκι. Θα έχουμε ένα βουναλάκι απο 8 πιτάκια.
4. Με τον πλάστη, ανοίγουμε μεγάλο φύλλο το ζυμάρι. Ανοίγει εύκολα, δεν κολλάει.
5. Με ένα μαχαίρι ή με το ρολό που κόβουμε πίτσα, κόβουμε το ζυμάρι ακτινωτά: πρώτα χωρίζουμε κάθετα στη μέση σε ίσα κομμάτια. Μετά οριζόντια να έχουμε 4 τρίγωνα. το κάθε τρίγωνο το χωρίζουμε σε 4 μικρότερα ή 3 ή 2 αν θέλετε τεράστια κρουασάν.
6. Βάζουμε απο 2 κουταλάκια γέμιση λίγο πιο πάνω απ την φαρδιά πλευρά {για γέμιση έβαλα μισά με πραλίνα σοκολάτας & μισά με τυρί ανακατεμένο με λίγο εβαπορέ} Με το μαχαίρι κάνουμε μια σχισμή στη βάση για να διπλώνεται εύκολα. Ρολλάρουμε με το χέρι κάθε τριγωνάκι να πάρει το σχήμα του κρουασάν. Μπορούμε να τα κάνουμε και χωρίς γέμιση.
7. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό ή γάλα και ψήνουμε 30 λεπτά στους 200, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα
*Γεμιστά είναι καλύτερα απο το να είναι σκέτα και να τα γεμίσετε μετά! Επίσης δε χρειάζεται φούσκωμα το ζυμάρι. Φουσκώνουν οταν τα ρολάρετε στο ταψί, μέχρι να τα ετοιμάσετε. Όχι ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν αφήσετε απ την αρχή το ζυμάρι, αλλά είπαμε θέλουμε γρήγορα κρουασάν 😉
**Για να μείνουν μαλακά και αφράτα, μόλις βγουν απ το φούρνο σκεπάστε τα με μια πετσέτα.
***Η υφή τους είναι σα ζυμάρι, όχι σφολιάτα. είναι πολύ αφράτα, θες να τα ζουλάς συνέχεια!
****Με το να βάζουμε τα πιτάκια το ένα πάνω στο άλλο με το βούτυρο, το ζυμάρι γίνεται σα σφολιάτα. Με το ψήσιμο χωρίζονται τα ζυμάρια και μοιάζει με σφολιάτα αλλά στο πιο "ψωμένιο".
*****Έχω δοκιμάσει και μόνο 6 πιτάκια για να ανοίξω φύλλο και τα άλλα δυο τα έκανα ξεχωριστά τυρόπιτες το καθένα. Μια χαρά βγήκε και με 6, απλά ήταν λίγο πιο μικρό το ενιαίο φύλλο.
*****Έχω δοκιμάσει και μόνο 6 πιτάκια για να ανοίξω φύλλο και τα άλλα δυο τα έκανα ξεχωριστά τυρόπιτες το καθένα. Μια χαρά βγήκε και με 6, απλά ήταν λίγο πιο μικρό το ενιαίο φύλλο.
την πρωτομαγιά την πιάσαμε με βόλτες στα γύρω χωριά και στην αυλή!
κοζανίτικη πρωτομαγιά χωρίς ρυζόγαλο ΔΕΝ γίνεται!
μια σπανακόπιτα για να πάρουμε δυνάμεις και αντί να κάνω κιχιά {μαστ για εκδρομές} έκανα τηγανότουρτες/τηγανόψωμα
ΜοΟd: Ζήσε Μάη μου, να φάς κγουαshαν!
Ωραίες εικόνες Αναστασία μου. Γεμάτες φύση, έστω και χωρίς την απαραίτητη λιακάδα που χρειάζεται στις εκδρομές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα κρουασανάκια "σούπερ" από κάθε άποψη, αλλά και οι τηγανότουρτες μια χαρά!!!
Καλημερα πηνελοπη μου! Ο κάθε καιρος εχει τη χάρη του αν περνάς καλα με καλη παρεα! Αγαπαμε τηγανοτουρτεεεεεεεεσσσσσς !!
ΔιαγραφήΤι ωραία που επισκεφτήκατε 4 λίμνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα να πω ότι δεν ζηλεύω θα είναι ψέμα!
Και τα κρουασάν πόσο αφράτα φαίνονται!
Σε φιλώ!
Γεια σου ερμιονη μου!! Αφου δν εχουμε θαλασσα κοντα βολευόμαστε με λίμνες! Φιλάκια πολλά !! Καλα να περνάτε !
ΔιαγραφήΩραία η εκδρομή σας Αναστασία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αεράκι μια χαρά φυσικό εφέ ;)
Τέλεια τα κρουασανάκια. Και καθόλου δύσκολα.
Αφράτα πολύ ... με ξεσήκωσες ;)
Ευτυχως εχουμε μακρυα μαλλιά και κάναμε εφε στις φωτο !! Χαχαχα !
ΔιαγραφήΑνασκουμπωσου για κρουασαν !
Καλο πσκ!