Καλημέρα!
καλό μήνα κιόλας, αν και καθυστερημένα!
Δυστυχώς ήρθε η άνοιξη..... δυστυχώς, γτ είμαι του φθινοπώρου & του χειμώνα εγώ! δε μπορώ τον ήλιο
Ευτυχώς εμείς εδώ, είμαστε σε φθινοπωρινό mood! Να κρατήσει παραπάνω μπας και γλυτώσουμε τις αλλεργίες!
Η πρώτη συνταγή είναι μια πρωτότυπη μακαρονάδα!
Την βλέπεις ανυποψίαστος, την κοιτάς, (ν)τολμάς να δοκιμάσεις;
Σου φαίνεται λαχταριστή, νομίζεις είναι σάλτσα ντομάτας..
Αρπάζεις το πιρούνι και βουτάς!
Χμμμμ, δε μοιάζει με ντομάτα. Ξανακοιτάς, ξαναδοκιμάζεις.
Όχι δεν έχει χρώμα ζαχαροπλαστικής!
Να το πάρει το ποτάμι;
Είναι μακαρονάδα με σάλτσα απο παντζάρι !
ΣΟΚ ε; και γω σοκαρίστηκα :P
Ειδικά αν δεν είσαι φαν των παντζαριών -όπως εγώ- είναι ωραίο κολπάκι να σε ξεγελάσουν! Η να ξεγελάσεις εσύ τα μικρά σου.
Ετοιμάστηκε σαν νηστίσιμο πιάτο, απ την μαμάς της συμπεθέρας Τ.
Έπρεπε να δοκιμάσω 4 πιρουνιές για να καταλάβω το παντζάρι! (και μετά να πω, ευχαριστώ αλλά καλύτερα φέρτε μου μια κεφτέδα!}
Αν σου αρέσει το παντζάρι, δοκίμασε την!
Αν σου αρέσει το παντζάρι, δοκίμασε την!
- 1 μέτριο παντζάρι καθαρισμένο, άβραστο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- μακαρόνια βρασμένα
- 1 κούπα ζωμό λαχανικών / κρέατος ή το νερό απ τα μακαρόνια
- φέτα ή γιαούρτι
1. Βράζουμε τα μακαρόνια κανονικά και τα στραγγίζουμε.
2. Πολτοποιούμε στο μούλτι το παντζάρι με το σκόρδο και λίγο λάδι.
3. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια σωτάρουμε τον πολτό παντζαριού με αλάτι και πιπέρι και λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και τέλος ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Αν δε νηστεύετε, συνοδέψτε τα με φέτα ή γιαούρτι.
*αν και χρησιμοποιήσαμε σπαγγέτι, μια ωραία επιλογή είναι και οι πέννες ή βίδες. Θα είναι σαν παντζαρομακαρονοσαλάτα!
Και περνάμε στο σνακ. Νηστίσιμο και αυτό, αν και μπορεί να γίνει και μή νηστίσιμο.
Πατατοπιτάκια ή πατατοψωμάκια
Είναι πανεύκολα, με ζυμάρι πασπαρτού. Αγαπημένο ζυμάρι, ειδικά αν στη μη νηστεία βάλετε γάλα αντι νερό συν 1 αυγουλάκι.
και μια "λουλουδένια" εκδοχή, λόγω της άνοιξης! {έβαλα αρκετή γέμιση και άνοιξαν κάποια}
Υλικά:
- 1 φακελάκι μαγιά
- 3/4 κούπας σπορέλαιο
- 1 κούπα νερό χλιαρό {262γρ}
- αλεύρι περίπου 500γρ
- λίγο αλάτι
- λίγη ζάχαρη {μπορεί να παραλειφθεί}
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τη μαγιά με λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη
2. Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ωρα να φουσκώσει.
4. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε πιτάκι και βάζουμε τη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε σε μπαλίτσα ή μισοφέγγαρο.
5. Αλείφουμε το κάθε πιτάκι με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
6. Ψήνουμε 30 λεπτά στους 200, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. {μη περιμένετε να ροδίσουν και πολύ, αφού αντί αυγό τα περάσαμε με νερό!}
* για την γέμιση, βράζουμε πατάτες μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Όταν κρυώσουν τις τρίβουμε στον τρίφτη και τις σωτάρουμε σε λάδι μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό αλάτι πιπέρι και λίγο πελτέ
**άλλη γέμιση είναι κρεμμύδια, ελιές, τυρί, τριμμένο μήλο, μαρμελάδα, πραλίνα σοκολάτας κλπ
***μπορείτε να αφήσετε και σκέτα χωρίς γέμιση για να έχετε ψωμάκια για σάντουιτς. επίσης αν τα θέλετε μαλακά, μόλις τα βγάλετε απ το φούρνο αφήστε τα 2-3 λεπτά και μετα σκεπάστε τα με πετσέτα ή σε τάπερ
***μπορείτε να αφήσετε και σκέτα χωρίς γέμιση για να έχετε ψωμάκια για σάντουιτς. επίσης αν τα θέλετε μαλακά, μόλις τα βγάλετε απ το φούρνο αφήστε τα 2-3 λεπτά και μετα σκεπάστε τα με πετσέτα ή σε τάπερ
ΜοOd: πα πα ραρα τουρου ρου ρου ρου...
Τα ζυμαράκια έχουν την τιμητική τους όλο τον χρόνο, αλλά το 40ημερο της νηστείας είναι άκρως πολύτιμα Αναστασία μου! Σε χορταίνουν και σε γεμίζουν με αίσθημα θαλπωρής...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με την Άνοιξη με στεναχώρησε, γιατί εγώ την αγαπώ, να και με ενοχλεί λίγο με κάτι αλλεργίες...
Η μακαρανάδα με σάλτσα (ή ζουμάκι παντζαριού) είναι πολύ "εφφετσού" για γεύση δεν ξέρω...καθώς δεν την έχω δοκιμάσει. Άλλα έχω φτιάξει σοκολατένιο κέικ με παντζάρι και ήταν πολύ ωραίο...
Στο λέω μήπως και αλλάξεις γνώμη για τα παντζάρια.
Καλό απόγευμα (και περαστικά μας με τα δόντια)!
πηνελοπη μου!!! σα μικρα παιδακια και μεις με τα δοντακια!!! αχ δε μπορω τις αλλεργιες γτ ξερω 3 μηνες θα ειμαι με εισπνοες και αντισταμινικα! γιαυτο χαιρομαι το φθινοπωρο!! συν οτι ειναι πιο ρομαντικο ;)
Διαγραφήαααα ειχα δοκιμασει κεικ παντζαρι παλι κερασμενο και αφου εφαγα ολο το κεικ μετα μου εδωσαν τησυνταγη χαχαχα! δοκιμασε την μακαροναδα! συμφωνω με τα ζυμαρακια!!
Τι ωραία συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δοκιμάσω σύντομα!
ναι δοκιμασε την!
ΔιαγραφήΚαλημέρα ντολμαδάκι μου!Υπέροχη συνταγή και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει ποτέ πατατοπιτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα αχτίδα μου !! Πες τον σεφ σου να ανασκουμπωθεί ;) ειναι ωραια και αν δε νηστευεις και βάλεις κ τυράκι απογειώνονται !!
ΔιαγραφήΚι εγώ του φθινοπώρου είμαι..και του χειμώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγο ήλιο αντε..χιχι
Καλά η μακαρονάδα τέλεια. Σουπερ χρώμα. Ωραία ιδέα πάντως και πονηρή ;)
Τα ψωμάκια φουσκωτά κι ωραια.
Και το ζυμαράκι φαίνεται τέλειο
Φιλια
Ετσι να μαζευόμαστε τα χιονανθρωπάκια !!! Η μακαρονάδα παντως εκανε θραύση! Μεχρι να τους πεις οτι εχει πατζάρι Χαχαχαχα !
ΔιαγραφήΤί νοστιμιές πρωτότυπες βλέπουν τα ματάκια μου;;;; Φαίνονται πολύ ωραίες λιχουδιές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα Κική μου !!! Ρομαντική πατζαρομακαρονάδα! Αν σου αρεσει το παντζάρι δοκίμασε την :)
ΔιαγραφήΤί ωραία ψωμάκια;; Τρυφερά και αφράτα. Εγώ στάθηκα εκεί και αγνόησα την μακαρονάδα γιατί είμαι ψωμού. Πρέπει να τα φτιάξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος δν ειναι του ψωμιού !!! ;)
ΔιαγραφήΔοκίμασε τα ! Αφράτα και πατατενια!!