Σταφιδόψωμα και Σοκολατόψωμα



σταφιδόψωμα

Τα σταφιδόψωμα είναι λαχταριστή λιχουδιά και σίγουρα μπαίνοντας σε ένα φούρνο το μάτι θα πέσει πάνω τους! Ντάξει θα πέσει και στα κουλούρια {να θυμηθώ να βάλω τη συνταγή επιτέλους!}
Είναι το ιδανικό σνάκ για το σχολείο, τη δουλειά ή όταν είσαι στους δρόμους για δουλειές και θες κάτι να μασουλήσεις.

Στην Κοζάνη τα σταφιδόψωμα τα έχουμε συνδυάσει με AYTH τη συνταγή, που μεγάλωσε γενιές ολόκληρες! Όχι και τόσο αφράτα, όπως η σημερινή συνταγή, αλλά είναι συνδεδεμένα με αναμνήσεις.

Τα σημερινά σταφιδόψωμα, αν και τα έχω ξανακάνει για εκδρομή στο βουνό, αυτή τη φορά ανακσουμπωθήκαμε με την συμπεθερούλα Τ. για ένα μίνι πάρτυ.




Τα σπιτικά κοκτέιλ μας, τα συνοδεύσαμε με αλμυρούς λουκουμάδες ή όπως είναι στα ποντικά, πισία, λουκάνικα ψητά στον φούρνο, πιτσάκια με ψωμί και φυσικά σταφιδόψωμα & σοκολατόψωμα 

Υλικά:{18-20 κομμάτια}

  • 1 κούπα χλιαρό νερό{262γρ}
  • 30γρ φρέσκια μαγιά {1 καλουπάκι δλδ ή 1 φακελάκι}
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
  • 1 γερή κουταλιά μέλι
  • 5-7 κουταλιές ζάχαρη
  • 3,5-4 κούπες αλεύρι για τσουρέκια*
  • 30γρ βούτυρο {2 κουταλιές}
  • λίγο αλάτι
  • λίγη κανέλα και γαρίφαλο
  • σταφίδες μαύρες ή ξανθές / σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κρόκο αραιωμένο με νερό για επάλειψη
Εκτέλεση: 
1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μέλι, γάλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να αφρίσει {σε 20 λεπτά περίπου)
2. Με το χέρι, ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο, κανέλα, γαρίφαλο, αλάτι. Θα είναι σα βρεγμένη άμμος 
3. Προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε με το χέρι.
4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, γυρνάμε το ζυμάρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Θέλουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να κολλάει λίγο.
5. Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι και το βάζουμε σε ένα σκεύος. Το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει. 
6. Οταν φουσκώσει, το βγάζουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε τις σταφίδες ή τις σταγόνες σοκολάτας. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ενωθούν οι σταφίδες με το ζυμάρι. 
7. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2. Ρολάρουμε το κάθε κομμάτι σε μπαστούνι και κόβουμε σε κομμάτια. 
8. Τα πλάθουμε στρόγγυλα σα ψωμάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα - αφήνοντας κενό γτ φουσκώνουν- ή στο ταψί με τις θήκες για μάφινς {λαδωμένο}. 
9. Σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και τα αφήνουμε πάλι για λίγη ώρα να φουσκώσουν {1 ωρίτσα θέλει} 
10. Πρίν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με τον κρόκο. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 20 λεπτά να πάρουν χρώμα.



*Για νηστίσιμη εκδοχή, παραλείψτε το γάλα και το αυγό!! Αντί βούτυρο, βάλτε σπορέλαιο ή μαργαρίνη.
**Για να είναι σα φρέσκα και την επόμενη μέρα, μόλις τα βγάλετε απ τον φούρνο κλείστε τα σε σακουλίτσα ή έστω τάπερ. Όταν κρυώσουν, μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη {αν περισσέψουν}
***Αν και θέλει αλεύρι για τσουρέκια, μπορείτε και με κανονικό για όλες τις χρήσεις.
****Το τελευταίο φούσκωμα πρίν το ψήσιμο, μπορεί να παραλειφθεί αν βιάζεστε. ΑΛΛΑ δε θα γίνουν πολύ αφράτα

*****Για πιο πλούσια γεύση, βάλτε αντί νερό, γάλα και 3 κουταλιές βούτυρο και 1 αυγό
σταφιδοψωμα



σταφιδόψωμα αφράτα
σταφιδόψωμα χωρίς επάλειψη αυγού & βούτυρου, πασπαλισμένα με ζάχαρη
Οταν τα βγάλετε απ τον φούρνο, αλείψτε τα με λιωμένο βούτυρο για να γυαλίσουν!
ατομικα σταφιδοψωμα
σταφιδόψωμα με επάλειψη αυγού και βούτυρου

ψωμακια με σοκολατα
σοκολατοψωμάκια!
ΜοΟd: νά χαμε κάνα πολίτικο μπακλαβά....
Εκτύπωση

8 σχόλια:

  1. Δείχνουν υπερνόστιμα!
    Αφράτα, με χρυσαφένια επιφάνεια και τόσο αγαπημένα υλικά :)
    Ωραία και τα εδέσματα του μίνι πάρτι, τι καλά που περνάτε οι συμπεθέρες!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα!!! Προετοιμαζόμαστε για τα παρτυ στα ΚΑΠΗ σε λιγα χρονια ;)

      Διαγραφή
  2. Στη φωτογραφία που είναι αραδιασμένα και ροδοψημένα όλα μαζί...με το ζόρι κρατιέμαι να μην βουτήξω μέσα στον υπολογιστή! τι ωραία, λαχταριστά σταφιδόψωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα ντολμαδάκι μου, τα σταφιδόψωμα μου αρέσουν πολύ αντίθετα δεν αγαπώ τα άλλα με σοκολάτα. Πάντα όμορφα όσα κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω των σταφιδοψωμων ειμαι !! Ελα να παρουμε ενα ταψι να το φάμε παρεα !! :)

      Διαγραφή
  4. Μια χαρά περνάτε κορίτσια!! Πολύ λαχταριστά τα σταφιδόψωμα. Και πόσο αφράτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή