Το κρέας με πράσα είναι μεγάλο κεφάλαιο στα μεζεδάκια της οικογένειας μου.
Συνήθως γίνεται πρασοτηγανιά, με χοιρινό (ή λουκάνικα) και ψιλοκομμένο πράσο στο τηγάνι, σβησμένα με λίγο κρασί.
Η "φουρνισμένη" εκδοχή, έρχεται στο επίσημο πιάτο, ειδικά αν περιμένεις κόσμο να φιλέψεις.
Τα υλικά είναι πολύ απλά. Μερικές φορές δε χρειάζεται να ρίξεις όλο το μπαχαράδικο μέσα στο φαί για να είναι νόστιμο! ένα δυο πράματα αρκούν αν κάνεις σωστό μαγείρεμα και όχι βιαστικό.
Ειδικά αν πρόκειται για τα φαγητά των γιαγιάδων μας, τότε που το μόνο που είχαν ήταν αλάτι και πιπέρι! ε πασπάλιζαν και με λίγη αγάπη, γιαυτό οι δικές μας γεύσεις δε φτάνουν της γιαγιάς......
Ένα φαγητό, που το έβαζε η γιαγιά στην ξυλόσομπα και μαγειρευόταν σιγά σιγά . Έδεναν οι γεύσεις, μέλωνε το πράσο, μαλάκωνε το κρέας χωρίς να ξεραθεί και μοσχομύριζε το σπίτι!
Τώρα που το φτιάχνω στον φούρνο βλέπω τη διαφορά στο ψήσιμο! όχι ότι δεν είναι νόστιμο! αλίμονο {να παινευτώ και λίγο!} απλά όταν το έχεις αλλιώς στο μυαλό, όπως το θυμάσαι, νομίζεις ότι κάτι του λείπει!
Θα μου επιτρέψετε, τις αναλογίες με το μάτι!
Για 4 άτομα έβαλα 2 μπριζόλες λαιμού και λίγο χοιρινό που είχα. Για τα πράσα, ζεμάτισα 1 κιλό αλλά κράτησα και λίγα στην άκρη.
Υλικά:
- κρέας χοιρινό (εγώ έβαλα μπριζόλες λαιμού)
- πράσα
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο & κόκκινο
- ελαιόλαδο
- πελτέ ντομάτας 1 κουταλιά
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια{αφού τα καθαρίσουμε}, τα ζεματίζουμε σε νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. {μπορεί να γίνει και απ την προηγούμενη μέρα}
2. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρέας. Προσθέτουμε αλάτι και νερό ίσα να το σκεπάσει. Αφήνουμε να βράσει να μαλακώσει.
3. Σε ένα ταψί βγάζουμε το κρέας που βράσαμε. Στην κατσαρόλα που βράσαμε το κρέας, μέσα στο ζουμί, ρίχνουμε τα πράσα, αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο, πελτέ ντομάτας και αφήνουμε να βράσει λίγο, ίσα να μαλακώσει το πράσο.
4. Ρίχνουμε τα πράσα στο ταψί μαζί με το κρέας, αλατίζουμε, ραντίζουμε λίγο λάδι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε λίγα λεπτά, ίσα να πάρει χρώμα.
*μπορείς να βάλεις και σέλινο, να γίνει πρασοσέλινο!
**μπορεί να γίνει και με μοσχάρι, αλλά θεωρώ οτι το χοιρινό δίνει καλύτερη γεύση
**μπορεί να γίνει και με μοσχάρι, αλλά θεωρώ οτι το χοιρινό δίνει καλύτερη γεύση
Απαραίτητα συνοδευτικά: λίγη φέτα, λίγο κρατσανό ψωμί και ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί!
Θα με ρωτήσεις, γιατί να το κάνω στον φούρνο, φασαρία, ενώ μπορώ να το κάνω άνετα στην κατσαρόλα τσακ μπαμ;
Και θα σου απαντήσω, γιατί αλλιώς θα σου βγει στην κατσαρόλα και αλλιώς στον φούρνο. Το πράσο έρχεται και μελώνει, βγάζει την γλύκα του! μένει μαλακό χωρίς να είναι νιανιά όπως στην κατσαρόλα.
Αντί για κρατσανό ψωμί, το συνόδεψα με τις λαγάνες που ετοίμασα για την καθαρά δευτέρα!
Δες εδώ τη συνταγή για να τις ετοιμάσεις και εσυ! Μόλις κρύωσαν τις έκλεισα σε σακούλες στην κατάψυξη. Θα τις βγάλω το βράδυ της κυριακής να ξεπαγώσουν ως το πρωί.
2 κράτησα να φάμε, για "δοκιμή". μια με ελιές και μια κλασσική
Και αν νηστεύεις, μην αγχώνεσαι! Δοκίμασε το χωρίς το κρέας! Ζεμάτισε τα πράσα, στράγγισέ τα, τσιγάρισε τα με ελαιόλαδο, πελτέ, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, αλάτι και γύρισε τα με λίγο νερό στον φούρνο! μπορείς να βάλεις και λίγο κρεμμύδι και καμιά πατατούλα 😉
Αντί για κρατσανό ψωμί, το συνόδεψα με τις λαγάνες που ετοίμασα για την καθαρά δευτέρα!
Δες εδώ τη συνταγή για να τις ετοιμάσεις και εσυ! Μόλις κρύωσαν τις έκλεισα σε σακούλες στην κατάψυξη. Θα τις βγάλω το βράδυ της κυριακής να ξεπαγώσουν ως το πρωί.
2 κράτησα να φάμε, για "δοκιμή". μια με ελιές και μια κλασσική
Και αν νηστεύεις, μην αγχώνεσαι! Δοκίμασε το χωρίς το κρέας! Ζεμάτισε τα πράσα, στράγγισέ τα, τσιγάρισε τα με ελαιόλαδο, πελτέ, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, αλάτι και γύρισε τα με λίγο νερό στον φούρνο! μπορείς να βάλεις και λίγο κρεμμύδι και καμιά πατατούλα 😉
Μόλις ετοιμάσεις το φαί, μη βγείς έξω για καφέ, γιατί όλοι θα σε ρωτάνε "πράσα μαγείρευες;"!!!
ΜοΟd: τουρουρουρου
Απαπαπαπα! Με κόλασες πανάθεμά σε. Η αλήθεια είναι ότι εγώ πάντα έφτιαχνα την πρασοτηγανιά στην κατσαρόλα αλλά με έπεισες! Και να σου πω ότι η γιαγιά μου βάζει στο τέλος και λίγα δαμάσκηνα, κόλαση 😋
ΑπάντησηΔιαγραφήα τωρα με επεισες να δοκιμασω τα δαμασκηνα! τσαχπινια!!! αχ αυτες οι γιαγιαδες!!
Διαγραφήδοκιμασε το στο φουρνο καλυτερο απ τηνκατσαρόλα ;)
Το αγαπημενο μου φαγακι! Πω πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήτρεχααααα προλαβαινεις μεζε!!
ΔιαγραφήΤι ωραίο φαγάκι! Με όλα τα αγαπημένα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα!ναι ειναι!!
ΔιαγραφήΤο ένα από τα αγαπημένα φαγητά του άνδρα μου και το μαγειρεύει υπέροχα!Καλημέρα Ντολμαδάκι μουυυυυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα αχτιδενια μου!! αφιερωμενο τοτε!
ΔιαγραφήΛουκούμια!!!!! Το πράσο με το χοιρινό έγινε καταπληκτικό αλλά και οι λαγάνες είναι πολύ ωραίες!
ΑπάντησηΔιαγραφή🙋
ευχαριστώ!!! ακριβως λουκουμακι τοπρασο με το χοιρινο ;)
Διαγραφήυπεροχοοοοοοοοοοοο κ γω το συνηθιζω το φαγακι αυτο....με μπολικο σελινο σε κοτσανιαααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφή