Ενα τάπερ με Μπουρέκι κ Τσουρέκια με γιαούρτι




Καλόν μήνα!!!! 
Τι κάνετε;
Καιρό έχουμε να τα πούμε!!!

Επιστρέψαμε στην βάση μας, τέρμα η ευρώπη, τέλος και τα ποστ απ τις περιπέτειες μας για φέτος!!
και εις άλλα με υγεία...
Καταρχήν μας έχουν ισοπεδώσει οι ιώσεις!! αρρωσταίνει το ένα ανήψι, ντόμινο σε όλο το σόι η μύξα! αρρωσταίνει μικρό φίλης, πάει η παρέα! περνάς δίπλα απο ένα μικρό στο δρόμο, τσααακ άρπαξες τακαμούρι!! δεν αντέχω άλλο....πφφφ

Τι σας έλειψε;; ενα ποστ με συνταγή οφκορς! και για μπόνους 2 συνταγές σήμερα! ένα μπουρέκι με σπανάκι, τυρί και τσουρεκάκια εύκολα αφράτα!

Το 3ημερο της 28ης κανονίζαμε με τις - ελεύθερες- συμπεθέρες μιαν απόδραση εις τας εξοχάς ή εις τας εξωτερικάς.... τα κανονίζαμε και σχεδιάζαμε απ τις αρχές του μήνα..... Παίρναμε τηλ σε ταξιδιωτικά, ρωτούσαμε, κλείναμε αλλά μη σας πω τι πήραμε, τελικά. Η μια εκδρομή ακυρωνόταν πίσω απ την άλλη λες και ήταν συνεννοημένα όλα τα ταξιδιωτικά! μέχρι και εκτός κοζάνης γραφεία, ψάξαμε και αυτές άκυρο!

Αντε Γειά -πέταμα χαρτούρας, στυλό, ποτήρι, γραφείο, καρέκλα- 

Αλλά μας βγήκε σε καλό! θα μπορούσε να ταν καλύτερο αλλά οκ...;) 

Βρήκαμε ευκαιρία και μαζευτήκαμε όοοολες οι συμπεθέρες, ήρθαν και οι ξενιτεμένες, και πήγαμε για τσιπουράκια, για ποτό, για καφέδες και φυσικά εκδρομούλα στα χωριά της κοζάνης.

Ανασκουμπώθηκα λοιπόν, να φτιάξω ένα μπουρέκι να έχουμε να μασουλάμε αλλά και να πάω κέρασμα.
Στην Κοζάνη τα στριφτάρια τα λέμε "κιχί".  είναι τα μικρά σαλιγκαράκια απο ζυμάρι γεμιστά με τυρί, συνήθως!
Αυτά:



Ένα ποστ με κιχιά είχα κάνει στην αρχή του μπλογκ, κοντά στο 2011 το οποίο έπιασε αράχνες γιαυτο θα ετοιμάσω ενα νέο αφιέρωμα στο δοξασμένο σνακ της κοζάνης!

Είπα να κάνω ένα μεγάλο, αυτή τη φορά, να φτουράει και για πιο εύκολο! 
Δεν υπολόγισα όμως το μέγεθος του ταψιού αλλά ούτε και την λιγούρα μου για ατομικά πιτάκια... 


Ντάξει, μοιάζει σαν αλλήθωρο στριφτάρι που το πάτησε νταλίκα αλλά δε με νοιάζει!!! και μόνο που ακούω τα μουγκρίσματα όσων τρώνε μου φτάνει!!
Τσιγκουνεύτηκα η ανεπρόκοπη να βάλω άλλη μια λωρίδα να το κλείσω ωραία, γιατί ήθελα να κάνω και ατομικά πιτάκια με σχέδια! 
Για ζυμάρι δεν έκανα το απλό, που θα σας πω στο άλλο ποστ, αλλά ένα μιξ υλικών που βοηθάει στο άνοιγμα φύλλου σα τραπεζομάντηλο.

Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 αυγό
  • μισό φλ γάλα
  • μισό φλ σπορέλαιο
  • αλάτι
  • νερό σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 2,5-3 κούπες
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αυγό, γάλα, σπορέλαιο και το αλάτι
2. Σιγά σιγά ρίχνουμε νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι λίγο κολλώδες.
3. Το αφήνουμε 15-30 λεπτά και στη συνέχεια το χωρίζουμε σε 10 μπαλίτσες. Την κάθε μπαλίτσα την ακουμπάμε σε λίγο λάδι και μετα την αφήνουμε στην άκρη με την λαδωμένη επιφάνεια απο κάτω. Τις αφήνουμε για 5 λεπτά
4. Βάζουμε μαργαρίνη στα χέρια και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε πιτάκι πιέζοντας με τα δάχτυλα. Η πάνω επιφάνεια να ειναι καλά βουτυρωμένη. Τα βάζουμε σε ενα ταψί ή δίσκο και τα αφήνουμε για λίγο. ΠΡΟΣΟΧΗ όσο περισσότερο βούτυρο βάλουμε και όσο περισσότερο τα αφήσουμε, θα μαλακώσουν πολύ όταν τα τραβάμε στο άνοιγμα, θα είναι σα να λιώνει
5. Σε καθαρή επιφάνεια, ανοίγουμε τα πιτάκια με το χέρι τραβώντας γύρω γύρω το ζυμάρι ώστε να ανοίξει σαν λεπτό φύλλο.
6. Ρίχνουμε σε όλο το ζυμάρι την γέμιση, απο λίγο στο καθένα, και προσεχτικά γυρνάμε ρολό. Δε το γυρνάμε σφιχτά, αλλά αεράτα.Έτσι το φύλλο είναι τραγανό και αφράτο σα σφολιάτα
7. Το πρώτο ρολό θα το κουλουριάσουμε σε σχήμα σαλιγκαριού και θα το βάλουμε στο κέντρο του ταψιού. Τα υπόλοιπα ρολάκια θα τα βάζουμε απ το τέλος του προηγούμενου
8. Αλείφουμε με αυγό το στριφτάρι μας και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 200 μέχρι να ροδίσει. Όταν ροδίσει το κατεβάζουμε χαμηλά για να πάρει ένα τελευταίο ψήσιμο απο κάτω.










Τα λάθη που έκανα και άνοιξε το φύλλο στο ψήσιμο:
  1. το σπανάκι μάλλον είχε αρκετά υγρά παρόλο που το στράγγισα, έβαλα απ' την κατάψυξη που το είχα ζεματισμένο 
  2. έβαλα πολύ σπανάκι {ε να πάρουμε το σίδηρο + να μη μου μείνει μετά γτ δε το τρώω αλλιώς !)
*αντί σπανάκι δοκιμάστε σκέτο τυρί {βάλτε μπόλικο} ή κιμά ή πράσσο ή πατάτα

και τα ατομικά μπουρεκάκια που φάγαμε για βραδινό. Όπως είναι ρολό το τύλιξα ζιγκζαγκ να βγει αυτό το αριστούργημα:



και εδώ γελάμε!!! μόλις βγήκε απ το φούρνο το μπουρέκι, ορμήσαμε σαν γύπες πάνω του!! κατά τα άλλα θα πήγαινε ανέπαφο στο τάπερ!! πρόλαβα το μισό το έβαλα στο τάπερ, συμπλήρωσα και απο τα άλλα τα γκουρμεδιαρικα και βουρ για ύπνο γιατί είχα πρωινό ξύπνημα!


Η συμπεθέρα Ε. είναι ξενιτεμένη εκτός Κοζάνης. Επίσης έχει γράψει το άσμα για το Dolmadaki, και είναι φανταστική μαγείρισσα! Αυτή μας ξεσηκώνει με τα μαγειρέματα της! Δυστυχώς όμως δε μπορούσε να έρθει κοζάνη για το 3ήμερο. Οπότε, κανονίσαμε καφέ στη μέση!! Μιας και ετοιμαζόμασταν λοιπόν,για συνάντηση στη μέση της διαδρομής για καφέ, επέλεξε να κάνει κάτι γλυκό να φύγει η σπανακίλα.
Τσουρέκια με Γιαούρτι λίγα σκέτα απλά και λίγα γεμιστά με πραλίνα!



Είναι πανεύκολα και τα μικρά ξετρελάθηκαν! Είναι μεν αφράτα, αλλά δεν είναι σα τα κανονικά τσουρέκια με την μαγιά και τις ίνες. Μοιάζουν με κουλουροψωμα!

Υλικά:
  • 500γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αυγά
  • 1 φλ σπορέλαιο
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 3 φακελάκια μπέικιν
  • λίγο μαχλέπι, λίγο κακουλέ
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα απο πάνω
  • αλεύρι {800-900 γρ)
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια οχι σε σφιχτή μαρέγκα, ισα ισα να αφρατεψουν
2. Προσθέτουμε τους κρόκους, ζάχαρη, σπορέλαιο, γιαούρτι, μπέικιν, μαχλέπι και κακουλε.
3. Ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι να γίνει μαλακό ζυμάρι.
4. Αφήνουμε 10-15λεπτά και μετά πλάθουμε τα τσουρεκάκια. Μπορούμε να κάνουμε και μεγάλα τσουρέκια με πλεξούδες ή μικρά σαλιγκαράκια
5. Ψήνουμε στους 180 περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν


*και σου έρχεται το βράδυ, η πάνω φώτο σε μήνυμα απ την συμπεθέρα "μόλις βγήκαν και ετοιμάζονται για το τάπερ το πρωί! μας φτάνει το 1 ταψί η να φέρω και το 2ο;" 
Το 2ο ταψί δεν έφτασε σε μας γιατί το κράτησαν όμηρο τα μικρά της, αλλά αυτό το δοξάσαμε!!

Τα ταπεράκια άνοιξαν σε μια καφετέρεια, την Κυριακή το πρωί, συνοδεύοντας τον καφέ μας και το κουτσοπολιό γιατί τι να μας κάνουν τα μπισκοτάκια που φέρνει το μαγαζί;;; Είμασταν και 7 άτομα με 5 μπισκότα, σφαγή!
Αυτή ήταν η ιστορία των 2 τάπερ που ξεκίνησαν απο 2 πόλεις και συναντήθηκαν!!! 

Μήπως να βρείτε χρόνο να οργανώσετε μια εκδρομή με τις δικές σας συμπεθερούλες;;;

ΜοΟd: γυρνάω σελίδα...
Εκτύπωση

18 σχόλια:

  1. Επειδή θέλω να κάνω άμεσα τα τσουρεκάκια, σου έχω δύο ερωτήματα:
    1. Τα ασπράδια τα χτυπάω ελαφρά ή να γίνουν μαρέγκα?
    2. Το γιαούρτι πότε το προσθέτω?
    Μερσί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελα αμαλια μου καλημερα!!! ισα ισα να φουσκωσουν οχι σφιχτη μαρεγκα σαν μπεζες!!! μετα ριχνεις κροκο ζαχαρη λαδι γιαουρτι{ξεχασα να το γραψω ουπς!} μπεικιν κλπ κλπ κλπ κ τελςς το αλευρι σιγα σιγα . Η συμεπθερα λεει γινονται ολο στο μιξερ κ χωρις να βαλεις χερι στο ζυμωμα

      Διαγραφή
  2. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ, ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΠΙΤΟΥΛΑ ΚΙ ΕΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙ;;;;....ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ!ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πόσο γέλασα με την εισαγωγή σου δεν περιγράφεται 😄. Να είσαι καλά! Και τσουρέκι με γιαούρτι; Σίγουρα θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμάαααν αυτό το μπουρέκι σου!!!! Λαχταριστό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε ρε άτιμη Κοζάνη... με κατέστρεψες! Θέλω μπουρέκι τώρα λέμε...
    Καλά άμα δεν έχεις κομμάτι, στείλε τσουρεκάκι...θα την βολέψω την κατάσταση :-))
    Αλλά μου αρέσει η ιδέα για τούτα τα εύκολα τσουρεκάκια. Είναι ότι πρέπει για το παρεάκι στο σχολείο.

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε εκεί στα βόρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα οτι θες στελνω !! ναι ειναι πολυ ευκολα κ γαι το σχολειο σε λυνει τα χερια!!! επισης καλο σαββατοκυριακο

      Διαγραφή
  6. Καλό μηνα!
    ΤΟ ξερουμε και εδω κάτω το κιχί ;)
    Θελω πολύ το τσουρεκακι!!!!

    Την καλυτερη δουλεια κάνατε... ποτάκι με τις φιλενάδες.
    Φετος 28η βράδυ ενω ειχα κανει plan σπιτι/καναπες/μεζεδακια/γλυκα/dvd με ξασηκωσε η μουρλοκοριτσοπαρέα και βγηκαμε για bar hopping ;) Τρελό γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδιαααα καλο μηνα!! ωωωω καλοπερασε ςκ εσυ !! το καλυτερο εκανες!! ;) φανταζομαι ! σαν κ μας ολο γελιο ωραιες στιγμες!

      Διαγραφή
  7. Πόσο όμορφη και κεφάτη ανάρτηση!
    Αυτό κάνουν οι καλοί φίλοι, σε γεμίζουν κέφι και ενέργεια!
    Και οι δύο συνταγές πολύ πολύ νόστιμες, νομίζω ότι περάσατε εξαιρετικά στη μάζωξη σας!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα! οι φιλοι ειναι η καλυτερη ψυχοθεραπεια!!! καιρο ειχαμε να μαζευτουμε ολες και το διασκεδασαμε!! βγαλαμε τα φτυαρια στο κουτσομπολιο χαχαχα!!

      Διαγραφή
  8. Απίθανα μπουρέκια!!Έχω σοβαρή λιγούρα!!Τα τσουρεκάκια δείχνουν πολύ αφράτα!Πολύ θα ήθελα να μέναμε κοντά...χιχι...Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! ευχαριστω!! εε αν με βγαλει ο δρομος θα σ εφερω !!

      Διαγραφή
  9. Kαλώς το ξενιτεμένο κορίτσι ;)
    Ετσι με δυο συνταγές έπρεπε να αρχίσεις...
    Και οι δύο τέλειες. Σιγά μην μοιάζει αλλήθωρο το στριφτάρι.Μια χαρά μου φαίνεται και πεντανόστιμο.
    Και τα τσουρεκάκια μούρλια...μου ήρθε μια λιγούρα λέμε...

    Τι καλά να έχεις τέτοιες συμπεθέρες!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή