καλημέρα ντολμαδάκια μου, τι κάνετε;
καλή εβδομάδα!
ξεκίνησαν τα σχολεία και φαντάζομαι χαρά οι μάνες!! θα πιείτε εναν καφέ με την ησυχία σας!
Αγαπώ τα σούπερ μάρκετ στα ξένα στο χω ξαναπεί. Είναι ο παράδεισος μου, τόσο γιατί μου αρέσει να περιφέρομαι -όχι σαν την άδικη κατάρα- αλλά και γιατί βρίσκω τα πάντα μέσα που εδώ Ελλάδα δεν υπάρχουν.
ο αγαπημένος μου διάδρομος είναι ο φούρνος και τα ψυγεία με τα αλλαντικά!
ο αγαπημένος μου διάδρομος είναι ο φούρνος και τα ψυγεία με τα αλλαντικά!
κολοκύθες παντού!!! από μέσα Αυγούστου οι κολοκύθες έκαναν την εμφάνιση τους!!! για σούπες , γλυκά και φυσικά για το φθινόπωρο και το Halloween!!
και λογής πεπόνια, καρπούζια χωρίς κουκούτσια και ροδάκινα ufo και καρύδες καθαρισμένες και πολλές ποικιλίες απο καυτερές πιπεριές
Μου ζήτησαν μια γαλατόπιτα με φύλλο και φυσικά δεν μπόρεσα να αρνηθώ!
Ανασκουμπώθηκα και ξεκίνησα την ετοιμασία!
αυτή τη φορά δεν έκανα την εύκολη, την "ξεβράκωτη" χωρίς φύλλο, αλλά την παραδοσιακή με το φύλλο από κάτω και κάμπριο από πάνω!
εμ τι! να μη δείξουμε το ταλέντο μας στα ξένα, να δουν τι εστι greek pies ??
είναι πολύ εύκολη! ακόμα και ποτέ να μην έχετε κάνει πίτα αυτή θα την καταφέρετε.
ορίστε και η συνταγή να μην έχετε παράπονο οτι όλο σας βολτάρω και δεν σας ταΐζω:
Υλικά:
ζυμάρι:
- 500-600γρ αλεύρι
- 1 κρασοπότηρο νερό
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- λίγο αλάτι
- 1 κουταλιά μπέικιν
κρέμα:
- 1 φακελάκι άνθο αραβοσίτου βανίλια
- 1 λίτρο γάλα
- 3 κουταλιές αλεύρι ή νισεστέ
- 2 αυγά
- 4-5 κουταλιές ζάχαρη
- λίγη κανέλα
- λίγο ξύσμα λεμόνι
- μια κουταλίτσα βούτυρο
έξτρα:
- 1 αυγό για επάλειψη στο τέλος
- λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση:
1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το λάδι, αλάτι, ξύδι,και ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι και το μπέικιν ζυμώνοντας να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να μη το πάρει όλο το αλεύρι
2. Χωρίζουμε σε 4 μπαλίτσες τις οποίες τις λαδώνουμε καλά και τις σκεπάζουμε με μια πετσετούλα για 30 λεπτά
3. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άνθο αραβοσίτου, 3 κοφτές κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνι γάλα
4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, ξύσμα κανέλα. Οταν ζεσταθεί ρίχνουμε το λιωμένο κορν φλάουερ, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
5. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει
6. Παίρνουμε μια μπαλίτσα ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο λίγο πιο μεγάλο απ το ταψί μας. Αλευρώνουμε τον πάγκο και το φύλλο για να μη κολλάει στο άνοιγμα
7. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει απ το ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα 2 φύλλα.
8. Ρίχνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρνάμε προς τα μέσα πάνω απ την κρέμα
9. Ρίχνουμε λαδάκι πάνω απ την πίτα και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό
10. Ψήνουμε στους 200 προθερμασμένο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα και να ψηθούν τα φύλλα
11. Αφήνουμε λίγο να σταθεί πριν το κόψουμε,για να σταθεροποιηθεί καλύτερα η κρέμα.
*προαιρετικά σερβίρετε με άχνη και κανέλα
ΜοΟd: σκέψεις πολλές...
Αχ, τέλεια βγήκε η γαλατοπιτούλα!!! Αυτές οι βόλτες ανάμεσα στους διαδρόμους μου αρέσουν πολύ κι εμένα, σε όποια χώρα και να πάω είναι must στα αξιοθέατα!
ΑπάντησηΔιαγραφήμη σε πω το καλυτερο αξιοθεατο χαχαχα!!! ευτυχως τσακισαμε κ μεις ενα κομματι πριν μας βρει το κακο :P
ΔιαγραφήΣουπερ η γαλατόπιτα αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ και στη μαεστρία σου ν΄ανοίγεις φύλλο!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεεεεε παιρνω κ ποζες κιολας ;) εχω ακομα δρομο μεχρι να γινω ο νιντζα του πλαστη οπως οι γιαγιαδες !!
ΔιαγραφήΤι έπαθες παιδί μου? Ποιος σε δηλητηρίασε??
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία γαλατόπιτα. ΤΟ δε φύλλο σου φαίνεται φανταστικό.
Εγώ θέλω και κανέλα και άχνη παρακαλώ ;)
Τα φιλιά μου
με ματιαξε η 2μετρη η τσεχα!! με ειδε φαγανη και τρόμαξε!! χαχαχαχα παθαμε μια δηλητηριαση δες το προηγουμενο ποστ!!!
Διαγραφήααα σε ευχαριστω!!! εφτασε ενα σπεσιαλ κομματι!
κι εγώ λατρεύω τις βόλτες στα σούπερ μάρκετ! μπορώ να μείνω ώρες εκεί μέσα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήσούπερ γαλατόπιτα!!
φιλιά πολλά!
τελεια!!! να οργανωσουμε εκδομη σε σουπερ μαρκετ !!
ΔιαγραφήΣουπερ μαρκετ αγαπημενο κατέστημα σε Ελλαδα και ξενα και για μένα. Στην Παρο που ήμουν διακοπές επισκεφτκα όλα τα συπερ μαρκετ, απο Βασιλοπουλο/Καρφουε εως τοπικα και μπακάλικα χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσοχερα νοικοκυρα!!!!! Ασπροπρόσωπας μας εβγαλες στα ξενα :)
χαχαχα ειμαστε πολλες οι τρελλες με τα σουπερ!!!
Διαγραφήκαλε ναι αοφυ με εδωσαν κ το κλειδι της πολης :P χαχαχαχα
Λαχταριστή η γαλατόπιτα σου !!! Τρελαίνομαι για τη λεπτή υπέροχη μυρωδάτη γεύση της , το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω αυτά τα λεπτά υπέροχα μεταξένια φύλλα.....και τα έτοιμα δεν μου αρέσουν...οπότε κάνω την ξεβράκωτη και παρηγοριέμαι μερικώς....
ΑπάντησηΔιαγραφήβρεεεε δεν θελει κοπο θελει τροπο ;) και δεν ειναι λεπτο το φυλλο σε αυτη οπως στις πιτες!! δοκιμασε το και θα με θυμηθεις !!!!!! αν εχεις αυτο τον πλαστη που ρολαρει μονος του {ποσο τον αγαπω} τσακ μπαμ το ανοιξες!! θα ειναι τ μυστικο μας !!
Διαγραφή