Αλμυρά καταϊφάκια live απ τα ξένα





καλημεροκαλησπερα ντολμαδακια!!!

τι κάνετε; εδώ και 2 βδομάδες ξενιτεύτηκα στα κλασσικά λημέρια της Τσεχίας όπως κάνω κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια. Αν και φέτος έφυγα αργά,  θα σας έχω πάλι τα ευρωπαϊκά μαγειρέματα και σεργιάνια που αγαπάτε!
διαβάσατε την περιπέτεια μου στο αεροπλάνο στο προηγούμενο πόστ;

Πριν την αναχώρηση, μέσα στον χαμό του συμμαζέματος, βρήκα στην κατάψυξη ένα πακέτο καταΐφι !
το καταΐφι δε μου αρέσει καθόλου σα γλυκό! βασικά, γενικά δε μ' αρέσει σαν φύλλο, αλλά θυμόμουν τη μάνα μου που έφτιαχνε κάτι μπουρεκάκια για μεζεδάκια σε γιορτές και το πήρα.


αφού έμεινε καταχωνιασμένο στα βάθη της κατάψυξης, ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τον σκοπό του.

άκλαφτο έφυγε.... ζεστό ζεστό απ το φούρνο πέσαμε πάνω του με τα μούτρα και το εξαφανίσαμε! μπορείς να το φας και όταν έχει κρυώσει, εμένα μ αρέσει περισσότερο έτσι. Απλά ζεστό ζεστό, πέρα απ ότι μας έκοψε πείνα, είχαμε βάλει και μπόλικο κασεράκι και έτσι όπως έτρεχε λιωμένο.... αχ!
Πάλι καλά που πρόλαβα έβγαλα κάποιες φώτο, αλλά σίγουρα όταν έρθω ελλάδα θα το ξαναφτιάξω για να βγάλω το άχτι στη φωτογράφηση!

το μόνο αρνητικό, ας το πω έτσι, είναι που πρέπει να το αφήσεις αρκετές ώρες ψυγείο πριν το ψήσεις για να μπορέσει να μαλακώσει το καταίφι απ τα υγρά και να τα απορροφήσει. Γιαυτό δεν το λες και γρήγορο μεζεδάκι.
 
Υλικά
  • 500 γρ καταΐφι
  • τυρί φέτα, κασέρι σαλάμι
  • 4 αυγά
  • 1 νουνού μικρό + 1 φλ γάλα
  • 1 βιταμ 250γρ
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ξεπαγώνουμε το καταΐφι και το ανοίγουμε με το χέρι να αφρατέψει.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη φέτα και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο κασέρι και σαλάμι
3. Παίρνουμε λίγο απ το καταΐφι το βάζουμε κάτω και στη μέση βάζουμε μια κουταλιά απ τη γέμιση. Το κλείνουμε προσεχτικά σαν πιτάκι και το πιέζουμε να κλείσει το καταΐφι.
4. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά.


5. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
6. Περιχύνουμε στα καταϊφάκια το λιωμένο βούτυρο και απο πάνω ρίχνουμε τα αυγά


7. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μια νύχτα ή έστω για 4-5 ώρες να μαλακώσει, να απορροφήσει τα υγρά  
8. Ψήνουμε κατευθείαν στους 180 για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το καταΐφι και να μην έχει υγρά 

τυροπιτακια με καταΐφι

*αν βαριέσαι να κάθεσαι να τυλίγεις τα μπουρέκια, βάλε μισό φύλλο κάτω, γέμιση και το υπόλοιπο καταΐφι απο πάνω. Ετσι θα έχεις μια ωραία πιτούλα
**όταν εχει κρυώσει λίγο κόβεται πιο εύκολα σε κομματάκια και άνετε μπορείς να το φας και με το χέρι, δε διαλύεται

δες και το βίντεο {εδώ}

να σου θυμίσω την πράγα; την βιέννη; τις διάφορες τσέχικες γεύσεις; ε τώρα θα σε ξαναταξιδέψω στα ίδια αλλά και σε νέα μέρη! εννοείτε το φαγητό θα έχει την τιμητική του αλλά και περιπέτειες σε κάστρα.....

villa LowBeer, brno cz

ΜοΟd: μια φορά κι έναν καιρό
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Το γλυκό κανταίφι ούτε και σε μένα αρέσει αλλά το αλμυρό......θα το τσάκιζα ευχαρίστως!!!!
    Τέλεια τα μπουρεκάκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελα να κεράσω !! Δικιά μας εισαι κ εσυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανάρτηση από τα ξένα? Αυτό θα πει συνέπεια! ;)
    Ωραίος μεζές τα καταϊφάκια!
    Φιλιά πολλά! Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα !!! Δε το παρατάω το ντολμαδακι ακόμα κ στα ξένα !!!

      Διαγραφή
  4. Εμανα μου αρεσει το καταιφι και στα γλυκα και στα αλμυρα χαχα... δεν εχω σωτηρία γιατρε?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το κανταίφι και γλυκό και αλμυρό. Πολύ όμορφο μεζεδάκι!
    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μιαμμιααμμμμμμμ...καποτε ειχα κανει ολοκληρη πιτα με κανταιφι αυγα γαλα τυρακι...απαιχτοοοοοο....το χα δει σε συσκευασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το καταϊφι μου αρέσει ως γλυκό και όταν βρω καλό το τσακίζω.
    Κι αυτό το αλμυρό που έκανες μου αρέσει.. και σιγά μην περιμενα κι εγώ να κρυώσει. Ζεστό με το λιωμένο τυράκι ειναι απόλαυση ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή