Σάμαλι




σάμαλι

Καλημέρα τι κάνετε ;;; 
καλημέρα καλό μήνα χρόνια πολλά και την πασχαλιά!
συνήλθατε απ το φαγοπότι;;;
ελπίζω να σας προλάβω με αυτό το ποστ για να δοκιμάσετε ένα γλυκάκι σούπερ ντουπερ μιας και ακόμα είμαστε σε εορταστική βδομάδα!
Σ Α Μ Α Λ Ι , Παραδοσιακό σιροπιαστό γλύκισμα. Μοιάζει με ρεβανί αλλά έχει μια πιο μαστιχωτή υφή και πιο ελαφριά γεύση.
Στην κοζάνη παλιά, πουλούσαν το σάμαλι στην πλατεία, πλανόδιοι πωλητές και σου έβαζαν ένα κομματάκι στην λαδόκολλα. Εγώ δεν τους είχα προλάβει, γιατί είμαι μπεμπέκα, αλλά ξέρω ιστορίες απο την γιαγιά και την μαμά μου.

Είναι εύκολο γλυκάκι και υπάρχει και σε νηστίσιμη εκδοχή αν παραλείψουμε το γιαούρτι.

Υπάρχει ένα μπέρδεμα ανάμεσα στον χασλαμά και το σάμαλι. Η συνταγή είναι ακριβώς ίδια με τη μόνη διαφορά στον χασλαμά βάζουμε και 4 αυγά λίγο λιωμένο βούτυρο και 1 φακ μπέικιν. Έτσι γίνεται πιο αφράτο και πιο φουσκωτό.
Επίσης, δεν έχει καμία σχέση με το ρεβανί

Τρελαίνομαι να τσιμπολογάω με το χέρι απ το ταψί, έτσι μαστιχωτό και κολλώδες με το σιροπάκι του!


samali

το σάμαλι, δεν είναι αφράτο σαν κέικ! δεν περιέχει υγρά. είναι συμπαγές, σφιχτό και λεπτό πάχος.
όλη η νοστιμιά κρύβεται στη μαστίχα {προσοχή μη το παρακάνετε γιατί θα πικρίσει αλλά και θα μαυρίσει το γλυκό} και στο καλά δεμένο σιρόπι.

Υλικά:

  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι όχι με χαμηλά λιπαρά {για νηστίσιμο βάζουμε 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι}
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • μισό κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουτάλι του γλυκού μαστίχα Χίου λιωμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει(μην βάλετε πολύ γιατί θα ξινίσει)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ασπρισμένα αμύγδαλα
Σιρόπι
  • 2,5 κούπες νερό
  • 3 ,5 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκόζη

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν.
2. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί (αν δεν έχετε, λαδώνετε ελαφρά ένα, αλλά να μην είναι μικρό γιατί θέλουμε να μας βγει λεπτό)
3. Αφήνουμε το μείγμα για μία - δυο ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει και να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.  Κατόπιν χαράζουμε τα κομμάτια και βάζουμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι. Βοηθάει να βουτάμε το μαχαίρι στο νερό για να μη κολλάει.
4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 -50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. στο δικό μου φούρνο είναι έτοιμο στα 40 λεπτά
5. Βάζουμε το σιρόπι να βράσει πρώτα τη ζάχαρη με το νερό για 5 απ όταν αρχίσει να κοχλάζει και μετά προσθέτουμε τη γλυκόζη. Βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό και ζεστό το σιρόπι.
6. Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι, να μελώσει και σερβίρουμε.


ρεβανι

χασλαμας


* το γιαούρτι επειδή εγώ έχω χύμα το υπολογίζω 1,5 κούπα περίπου
***κανονικά θέλει χοντρό σιμιγδάλι 
***αν δεν έχετε γλυκόζη, βάλτε χυμό απο μισό λεμόνι. θα έχει μια μικρή διαφορά στην πυκνότητα του σιροπιού αλλά μια χαρά νόστιμο θα είναι πάλι.

και εκεί που μας έτρεχε το σαλάκι να φάμε σάμαλι με παγωτό βανίλια,
κάποιος ξέχασε να φέρει το παγωτό
κάποιος είναι βλάκας
κάποιος είναι ο αδύναμος κρίκος.....
και απομείναμε με την όρεξη! οχι οτι δε φαγώθηκε! ούτε τα σιρόπια δεν έμειναν στο ταψί!!!



ήρθαν και τα δωράκια μου απ την Τσεχία, γιατί δε μπορούσα να περιμένω πότε θα πάω εγώ!

λογής λογής σοκολάτες!!



η κλασσική αγαπημένη μαστ χαβ κάθε φορά, καραμέλα απο ζαχαρούχο γάλα! έτοιμη χωρίς βράσιμο! και αυτή τη φορά πήρα και με κακάο μέσα!
Λάδι κολοκύθας!!! απίστευτο! μοιάζει με το μπαλσάμικο σε χρώμα και υφή αλλά απο γεύση σκίζει! καμία σχέση με κολοκύθα
και το αγαπημένο μου γάλα αμυγδάλου!!! το μόνο γάλα που μπορώ να πιω σκέτο και κατευθείαν απ το κουτί :P



και μια μικρή έκπληξη στο τέλος:



σοκολάτα γάλακτος απο την ΓΚΑΝΑ !! ω ναι! γκανέζικη σοκολάτα! ταξίδεψε απ την γκάνα στην τσεχία και απο εκεί στην αχαρτογράφητη κοζάνη! ανυπομονώ να την φάω!

πάω να συνεχίσω τα ψησίματα και θα τα ξαναπούμε αναλυτικά τα κουτσομπολιά!!
ακούω και ενα Πωγωνίσιο να λαλάει απ το ράδιο... άρχισε ο χορός!

ΜοΟd: μέχρι να συνέλθουμε απ τα χριστούγεννα και την τσικνοπέμτη, καπάκι πασχαλιά και Μάης! έβαλα το μαγιό και μου λέει ο καθρέφτης, "άστο για τα βουνά είσαι φέτος"



Εκτύπωση

8 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά κορίτσι, Χριστός Ανέστη.
    καλό μήνα... πολλές ευχές γενικά ;)

    Υπέροχο γλυκό, που μονο που το είδα λιγώθηκα και μου τρέχουν τα σάλια. Και σκέτο τρώγεται αλλά ναι θα συμφωνήσω και λίγο παγωτάκι το θέλει...

    Τον διώξατε τον αδύναμο κρικο???

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! χρονια πολλα!
      τονβαλαμε τιμωρια στη γωνια και τουφαγαμε και το μπιφτεκι :P

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά!!! Και πολλά μπράβο για τό blog σου! Σαμαλι ε??? Σιροπιαστο με μαστίχα ?? Ακούγεται υπέροχο!!! Θα το τολμησω σίγουρα κάποια στιγμή, ίσως λίγο διαφορετικά αλλά κρατώντας την κεντρική ιδέα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρονια πολλα!!! σε ευχαριστω πολυ Αρη! σε παρακολουθω να ξερεις ;)
      θα χαρω να δω την "επεξεργασια" που θα κανεις στο σαμαλι γτ ειμαι σιγουρη θα ειναι αρκετα ενδοιαφερουσα!!

      Διαγραφή
  3. Γεια σας! Ήθελα να ρωτήσω σε ποιο ράφι του φούρνου ψήνουμε το σάμαλι. Ο φούρνος μου έχει μόνο αντιστάσεις. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα ναι κ εγω απλό φουρνο εχω μονο αντιστάσεις στη μεση εχω τη σχάρα

      Διαγραφή
  4. Είχα δοκιμάσει πολλές συνταγές για σάμαλι, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.Αυτή λοιπόν η συνταγή είναι τόσο καλή που ο άντρας μου νόμιζε ότι ήταν ζαχαροπλαστείου! Μόνο που πρόσθεσα 150ml νερό για να γίνει λίγο πιο αφράτο. Πανεύκολο και πεντανόστιμο. Ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα ! Χαιρομαι τοσο πολυ που σας άρεσε !! Το σαμαλι ειναι αγαπημένο γλυκο στα μέρη μου. Θα δοκιμασω το κόλπο σας την επομενη φορα με το νερο :) ευχαριστώ

      Διαγραφή