Κέικ Λεμονιού με Παπαρουνόσπορο & Vegan λεμονόκρεμα




Καλημέρα τι κάνετε;;;

πριν λίγες βδομάδες που κατέβηκα στα γιάννενα, η πεθερά της αδερφής μου, μου έστειλε υπέροχα μυρωδάτα λεμόνια, πορτοκάλια και κουμ κουάτ.

ΛΕΜΟΝΙΑ

μιας και είμαι ερωτευμένη με τα λεμόνια, δε μπορούσα να μη τα εκμεταλλευτώ αφού ήταν και φρέσκα!
το ξύσμα και ο χυμός στην κατάψυξη και οι φλούδες γλυκό κουταλιού! ε να μην έκανα και ένα λεμονάτο κέικ που το χα κ λιγούρα;;;
Το κλασσικό λεμονάτο κέικ που όλοι αγαπάνε, με το γλάσο από πάνω φάνταζε ιδανικό .....ώσπου μου ήρθε αναλαμπή!
Να μη βάλω και λίγο παπαρουνόσπορο;!
που είναι και χαλαρωτικός...
ε, έβαλα....
παπρουνοσπορος

Να μη βάλω και λίγο λεμοντσέλο που είχα στο ψυγείο;!
ε, έβαλα....
λεμοντσελο

ε να μη τα κάνω μπουκίτσες που είναι και πιο χαριτωμένες αλλά και για να πάρω μαζί μου στα βουνά;!
ε, τα έκανα...
κεικ με λεμονι παπαρουνοσπορο

ανασκουμπώθηκα και βουρ στην κουζίνα.....
η συνταγή του κλασσικού κέικ. πάντα ασφαλής επιλογή, με μερικές αλλαγές:
  • 4 αυγά
  • 1 φλ σπορέλαιο
  • 1 φλ + 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φλ νερό
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμοντσέλο
  • λίγο χυμό λεμονιού συν λίγο λεμοντσέλο προαιρετικά
  • ξύσμα απο ένα λεμόνι
  • 3 κουτ. γλ κοφτά παπαρουνόσπορο
  • 3 φλ αλεύρι
Εκτέλεση:
  1. χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
  2. προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, το νερό το λικέρ και το σπορέλαιο. συνεχίζουμε το χτύπημα
  3. ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι
  4. ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
  5. ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψί ή γεμίζουμε θήκες για μάφινς {δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω}
  6. ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Τα ατομικά κεκάκια τα ψήνουμε στους 200 για 25-30 λεπτά το πολύ
κεκακια λεμονιου

*αντί γάλα έβαλα νερό για να γίνει πιο ζουμερό το κέικ.
** επίσης, μεγάλο ρόλο σε αυτό το κέικ παίζει ο χρόνος ψησίματος. Ο κανονικός χρόνος στα κέικ είναι περίπου 45 λεπτά, στον δικό μου φούρνο τουλάχιστον! ψήνουμε 30 λεπτά το πολύ να μείνει αφράτο και μαλακό .

Δείτε τη διαφορά, αριστερά στα 25 λεπτά και δεξιά στα 35:


ΟΧΙ δεν είναι άψητο καλέ!!! όπως διαμαρτυρήθηκε ένας συμπέθερος.....




όσο ψηνόταν τα ταψάκια με τα κέικ, λέω δε κάνω και καμιά κρέμα να τα βουτήξω, αντί γλάσσο;!
ενώ ετοιμάστηκα για την κλασσική lemon curd που την έχω απωθημένο, λέω "βρε τασούλα δε κάνεις καμιάν άλλη κρέμα λεμονιού χωρίς αυγά;"
ε, και έκανα..!


αυτή η λεμονόκρεμα, είναι νηστίσιμη και κατάλληλη για όποιον κάνει διατροφή! ΔΕΝ περιέχει: αυγά, γάλα, βούτυρα 

θα έλεγα είναι μια απλή κορν φλάου κρέμα νηστίσιμη αντι γάλα, βάζουμε νερό

vegan lemon curd


Σε αντίθεση με την lemon curd που είναι βελούδινη σαν κρέμα ζαχαροπλαστικής, η συγκεκριμένη είναι σα διασταύρωση ζελέ με κρέμα και μαρμελάδα! 3 σε ένα ! 
είναι όμως το ίδιο νόστιμη, μη σας πω και περισσότερο, πιο ελαφριά και εξαφανίζεται στο δευτερόλεπτο!

Έχει και ένα μυστικό: τον κουρκουμά !
ω ναι! ο κουρκουμάς της δίνει αυτό το υπέροχο έντονο κίτρινο χρώμα. είναι σε ελάχιστη ποσότητα ωστέ να μην έχει έντονη γεύση και αρχίσετε να χορεύετε μπόλιγουντ κάθε φορά που τρώτε μια κουταλιά!

Ο κουρκουμάς εξάλλου χρησιμοποιείτε σαν φυτικό και φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. λίγη ποσότητα στην κρέμα ή το κέικ δίνει ενα υπέροχο κίτρινο χρώμα.



για την λεμονόκρεμα θα χρειαστούμε: {περίπου 350γρ κρέμα)

  • 1 φλ τσαγιού νερό
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2,5 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ελάχιστο κουρκουμά, στη μύτη απ το κουταλάκι
Εκτέλεση:
  1.  σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού
  2. διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 2 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε και λίιιιιιγο κουρκουμά , λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε να δέσει η κρέμα. αποσύρουμε απ τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να σταθεί και αποθηκεύουμε σε βαζάκι

krema lemoniou



*το βούτυρο μπορείτε να το παραλείψετε αλλά δίνει ωραία υφή στην κρέμα όταν κρυώσει, να μην είναι πολύ σφιχτή
**προσοχή, βάζουμε το σκέτο απλό κορν φλάουερ! όχι το βανίλια ! 
*** ειναι ιδανική για τάρτες, κέικ, τούρτες, σε ψωμί σαν μαρμελάδα


και ιδέα μιας συμπεθέρας, κέικ σε φόρμα στενόμακρη και αφού κρυώσει το κόβει οριζόντια και βάζει λεμονόκρεμα ανάμεσα. εννοείτε έξτρα λεμονόκρεμα στο πιατάκι, γιατί δε την χορταίνουμε!!!



απολαύσαμε τα κεκάκια με θέα στον όλυμπο...

κεικ

αφού ξεμπέρδεψα με τα λεμόνια, τώρα σειρά έχουν τα κουμ κουάτ.
άγνωστο φρούτο εδώ στα ορεινά.


αφού κοιταζόμασταν για ώρες, μέρες βδομάδες τελικά αποφασίστηκε η τύχη τους!
μισά βούτηξαν στη βότκα για λικέρ και μισά βούτηξαν στο σιρόπι για γλυκό κουταλιού.
Τα αποτελέσματα σε επόμενο ποστ! 

ως τότε θα ασχοληθώ με το νέο μου κατοικίδιο:
μια ρίζα σέλινο σε ένα ποτήρι, χωρίς να χρειάζεται άλλαγμα το νερό και τσουκου τσούκου μεγαλώνοντας θα έχετε φρέσκο σέλινο να φυτέψετε στη γλάστρα σας να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε!!
σελινοριζα

ΜοΟd: απ ιν δε λέμον τρι...
Εκτύπωση

8 σχόλια:

  1. Η φωτογραφια με τον Όλυμπο μαγική!! Υπέροχο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο παπαρουνόσπορος παει με το λεμόνι.
    Τα κεκάκια πολύ ωραία. Και τα φωτογράφισες πολύ ωραία με το βουνό φόντο ;)

    Πάντως η vegan lemon curd με ενθουσίασε. Φαίνεται πολύ ωραία σε υφή.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λεμόνι ταιριάζει άψογα με παπαρουνόσπορο και ειδικά σε κέικ το αποτέλεσμα είναι φοβερό!
    Ωραία και η νηστίσιμη κρέμα, σίγουρα αξίζει δοκιμή! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eχουν φοβερο χρωμα τα κεκάκια σου (και λεμονοκρέμα απο δίπλα... μα πόσο προκομένη εισαι)!
    Ωωωωω τι θεα ειναι αυτη!
    Ααααα καλό το σελινοproject ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή