Καλημέρα τι κάνετε;;;
μιας και είμαι ερωτευμένη με τα λεμόνια, δε μπορούσα να μη τα εκμεταλλευτώ αφού ήταν και φρέσκα!
το ξύσμα και ο χυμός στην κατάψυξη και οι φλούδες γλυκό κουταλιού! ε να μην έκανα και ένα λεμονάτο κέικ που το χα κ λιγούρα;;;
Το κλασσικό λεμονάτο κέικ που όλοι αγαπάνε, με το γλάσο από πάνω φάνταζε ιδανικό .....ώσπου μου ήρθε αναλαμπή!
Να μη βάλω και λίγο παπαρουνόσπορο;!
που είναι και χαλαρωτικός...
που είναι και χαλαρωτικός...
ε, έβαλα....
Να μη βάλω και λίγο λεμοντσέλο που είχα στο ψυγείο;!
ε, έβαλα....
ε να μη τα κάνω μπουκίτσες που είναι και πιο χαριτωμένες αλλά και για να πάρω μαζί μου στα βουνά;!
ε, τα έκανα...
ανασκουμπώθηκα και βουρ στην κουζίνα.....
η συνταγή του κλασσικού κέικ. πάντα ασφαλής επιλογή, με μερικές αλλαγές:
- 4 αυγά
- 1 φλ σπορέλαιο
- 1 φλ + 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 φλ νερό
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 1 κουταλιά της σούπας λεμοντσέλο
- λίγο χυμό λεμονιού συν λίγο λεμοντσέλο προαιρετικά
- ξύσμα απο ένα λεμόνι
- 3 κουτ. γλ κοφτά παπαρουνόσπορο
- 3 φλ αλεύρι
Εκτέλεση:
- χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
- προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό, το νερό το λικέρ και το σπορέλαιο. συνεχίζουμε το χτύπημα
- ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι
- ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
- ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψί ή γεμίζουμε θήκες για μάφινς {δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω}
- ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Τα ατομικά κεκάκια τα ψήνουμε στους 200 για 25-30 λεπτά το πολύ
*αντί γάλα έβαλα νερό για να γίνει πιο ζουμερό το κέικ.
** επίσης, μεγάλο ρόλο σε αυτό το κέικ παίζει ο χρόνος ψησίματος. Ο κανονικός χρόνος στα κέικ είναι περίπου 45 λεπτά, στον δικό μου φούρνο τουλάχιστον! ψήνουμε 30 λεπτά το πολύ να μείνει αφράτο και μαλακό .
Δείτε τη διαφορά, αριστερά στα 25 λεπτά και δεξιά στα 35:
όσο ψηνόταν τα ταψάκια με τα κέικ, λέω δε κάνω και καμιά κρέμα να τα βουτήξω, αντί γλάσσο;!
ενώ ετοιμάστηκα για την κλασσική lemon curd που την έχω απωθημένο, λέω "βρε τασούλα δε κάνεις καμιάν άλλη κρέμα λεμονιού χωρίς αυγά;"
ε, και έκανα..!
αυτή η λεμονόκρεμα, είναι νηστίσιμη και κατάλληλη για όποιον κάνει διατροφή! ΔΕΝ περιέχει: αυγά, γάλα, βούτυρα
θα έλεγα είναι μια απλή κορν φλάου κρέμα νηστίσιμη αντι γάλα, βάζουμε νερό
Σε αντίθεση με την lemon curd που είναι βελούδινη σαν κρέμα ζαχαροπλαστικής, η συγκεκριμένη είναι σα διασταύρωση ζελέ με κρέμα και μαρμελάδα! 3 σε ένα !
είναι όμως το ίδιο νόστιμη, μη σας πω και περισσότερο, πιο ελαφριά και εξαφανίζεται στο δευτερόλεπτο!
Έχει και ένα μυστικό: τον κουρκουμά !
ω ναι! ο κουρκουμάς της δίνει αυτό το υπέροχο έντονο κίτρινο χρώμα. είναι σε ελάχιστη ποσότητα ωστέ να μην έχει έντονη γεύση και αρχίσετε να χορεύετε μπόλιγουντ κάθε φορά που τρώτε μια κουταλιά!
Ο κουρκουμάς εξάλλου χρησιμοποιείτε σαν φυτικό και φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής. λίγη ποσότητα στην κρέμα ή το κέικ δίνει ενα υπέροχο κίτρινο χρώμα.
για την λεμονόκρεμα θα χρειαστούμε: {περίπου 350γρ κρέμα)
- 1 φλ τσαγιού νερό
- 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2,5 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
- 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- ελάχιστο κουρκουμά, στη μύτη απ το κουταλάκι
Εκτέλεση:
- σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού
- διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 2 κουταλιές νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε και λίιιιιιγο κουρκουμά , λίγο βούτυρο και ανακατεύουμε να δέσει η κρέμα. αποσύρουμε απ τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να σταθεί και αποθηκεύουμε σε βαζάκι
*το βούτυρο μπορείτε να το παραλείψετε αλλά δίνει ωραία υφή στην κρέμα όταν κρυώσει, να μην είναι πολύ σφιχτή
**προσοχή, βάζουμε το σκέτο απλό κορν φλάουερ! όχι το βανίλια !
*** ειναι ιδανική για τάρτες, κέικ, τούρτες, σε ψωμί σαν μαρμελάδα
*** ειναι ιδανική για τάρτες, κέικ, τούρτες, σε ψωμί σαν μαρμελάδα
και ιδέα μιας συμπεθέρας, κέικ σε φόρμα στενόμακρη και αφού κρυώσει το κόβει οριζόντια και βάζει λεμονόκρεμα ανάμεσα. εννοείτε έξτρα λεμονόκρεμα στο πιατάκι, γιατί δε την χορταίνουμε!!!
απολαύσαμε τα κεκάκια με θέα στον όλυμπο...
αφού ξεμπέρδεψα με τα λεμόνια, τώρα σειρά έχουν τα κουμ κουάτ.
άγνωστο φρούτο εδώ στα ορεινά.
αφού κοιταζόμασταν για ώρες, μέρες βδομάδες τελικά αποφασίστηκε η τύχη τους!
μισά βούτηξαν στη βότκα για λικέρ και μισά βούτηξαν στο σιρόπι για γλυκό κουταλιού.
Τα αποτελέσματα σε επόμενο ποστ!
ως τότε θα ασχοληθώ με το νέο μου κατοικίδιο:
μια ρίζα σέλινο σε ένα ποτήρι, χωρίς να χρειάζεται άλλαγμα το νερό και τσουκου τσούκου μεγαλώνοντας θα έχετε φρέσκο σέλινο να φυτέψετε στη γλάστρα σας να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε!!
ΜοΟd: απ ιν δε λέμον τρι...
Η φωτογραφια με τον Όλυμπο μαγική!! Υπέροχο ποστ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ! ευχαριστω!
ΔιαγραφήΟ παπαρουνόσπορος παει με το λεμόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεκάκια πολύ ωραία. Και τα φωτογράφισες πολύ ωραία με το βουνό φόντο ;)
Πάντως η vegan lemon curd με ενθουσίασε. Φαίνεται πολύ ωραία σε υφή.
Φιλιά :)
καλημερα!! ναι η κρεμα ειναι πολυ καλη κ σε υφη κ γευση!!!
ΔιαγραφήΤο λεμόνι ταιριάζει άψογα με παπαρουνόσπορο και ειδικά σε κέικ το αποτέλεσμα είναι φοβερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και η νηστίσιμη κρέμα, σίγουρα αξίζει δοκιμή! Σε φιλώ
γεια σου ερμιονη μου!! καλο πσκ !! :)
ΔιαγραφήEχουν φοβερο χρωμα τα κεκάκια σου (και λεμονοκρέμα απο δίπλα... μα πόσο προκομένη εισαι)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωωωω τι θεα ειναι αυτη!
Ααααα καλό το σελινοproject ;)
καλημερα!!!! καλο σουκου!!
Διαγραφήειμαι ειμαι χαχαχα