Ζυμαρι απο κουνουπιδι & ζυμάρια για σπιτική pizza





καλημερούδιααααααααααααααααα

χάου ντου γιου ντου;;;

το σημερινό ποστ είναι πάλι ένας πλήρες οδηγός, απ αυτους που αγαπάτε.
αφιέρωμα : πίτσα!

όπως σας είπα κ σε προηγούμενο πόστ, πήραμε εργολαβία τα ζυμάρια για πίτσες


δοκιμάσαμε, πειραματιστήκαμε και μπορώ να πώ οτι πήραμε επισήμως την ιταλική υπηκοότητα!!

σπέσιαλ θενκς στον γαμπρό και την αδερφή μου, την συμπεθέρα Χ, την συμπεθέρα Ε. που ανασκουμπώθηκαν και μου έστελναν ιδέες!

Μπορεί η πίτσα να θεωρείται ιταλική, αλλά υπήρχε και στην ελλάδα. είχε τη μορφή της Λαδένιας Κιμώλου αλλά και της φοκάτσια.

Είναι το πιο εύκολο σνάκ, αλλά και κυρίως γεύμα! ίσως και το μόνο φαγητό που θα ξετρελένονται τα παιδιά σας!
δεν λείπει σχεδόν απο κανένα πάρτυ, γιορτή ή μια βραδυά στο σπίτι με παρέα.
 
Μια συμβουλή, αν θέλετε να πετύχετε το καλύτερο ζυμάρι έβερ, να εφοδιαστείτε με το μαγικό ταψάκι για πίτσες! είναι το στρόγγυλο με τις τρυπούλες στην βάση του. το κρίσμας γκιφτ μου και το εγκανίασα επιτέλους!{βλέπε παρακάτω}


Μεγάλο ρόλο παίζει και το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και ο τρόπος ψησίματος. Εκτός απ το ταψάκι με τις τρύπες, αλλιώς ψήνεται σε λαδωμένο ταψί αλλιώς σε χαρτί.
Ένας άλλος τρόπος, είναι να βάλουμε ανάποδα το ταψάκι στον φούρνο να κάψει μέχρι να ετοιμάσουμε το ζυμάρι, το λαδώσουμε ελαφρά και βάζουμε το ζυμάρι από πάνω! έτσι μοιάζει σαν πλάκα ψησίματος!

Επίσης και το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε αλλάζει εντελώς την υφή πχ νερό, γάλα, γάλα εβαπορέ, σπράιτ, μπύρα.

ανασκουμπωθείτε και βουρ στην κουζίνα:

1. θα ξεκινήσω απ την ολ τάιμ κλάσικ που κάνει η μάνα μου απο τότε που θυμάμαι.
απ τις πρώτες αναρτήσεις στο μπλογκ μου
{εδω}

αυτό το ζυμάρι έχω σαν βάση και πειραματίζομαι.

το ζυμάρι είναι το βασικό μεν, αλλά δε βάζουμε πολύ αλεύρι για να μείνει σφιχτός χυλός.

χυλός για πίτσα

δε χρειάζεται να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώνει. κατευθείαν χυλός στο ταψί.
η τεχνική αυτή, δίνει πιο ψωμένιο, πιο φουσκωτό ζυμάρι σαν φοκάτσια. το φούσκωμα γίνεται με το ψήσιμο και έτσι εγκλωβίζει τα υλικά μέσα της.


 
2. ζύμη με κορν φλάουερ
παραλλαγή της βασικής ζύμης με λίγο κορν φλάουερ μέσα. το κορν φλάουερ κάνει πιο απαλό το ζυμάρι σε σχέση με σκέτο αλεύρι. φουσκώνει καλύτερα και μπορούμε να κάνουμε ζογκλερικά ανοίγοντας το φύλο στον αέρα χωρίς μεγάλο κίνδυνο να αλλάξουμε ταπετσαρία στους τοίχους!


ζυμάρι πίτσας


Υλικά:
  • 1 φακελακι μαγια
  • 4 φλ αλευρι
  • 1 κουταλακι γλ αλατι
  • 2 κουτ γλ ζαχαρη
  • μισό φλ λάδι
  • 1 φλ χλιαρό νερό η χλιαρό γάλα
  • 4 κουταλιές κορν φλάουερ
ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ζεστό νερό.
προσθέτουμε το κορν φλάουερ και το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
σκεπάζουμε κ αφήνουμε να διπλασιαστεί.
ανοίγουμε φύλο και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί η με λαδόκολλα
αφήνουμε πάλι 30 λεπτά με 1 ώρα να φουσκώσει και βάζουμε τα υλικά
ψήνουμε 30 λεπτά

κορν φλάουερ

φανταστικό ζυμάρι!!! η δόση φτάνει για το ταψί της κουζίνας.
μας το φίλεψε η συμπεθέρα Χ. {το νυχομονδέλο} όταν είμασταν στη θεσ/νίκη. 



3. ζύμη με σιμιγδάλι
έβαλα 4 κουταλιές σιμιγδάλι και το υπόλοιπο αλεύρι.



δε με ενθουσίασε και τόσο!






4. ζύμη με σπράιτ
το σπράιτ αντικαθιστά το νερό η το γάλα....
παλιά έβαζα μόνο σπράιτ, πρόσφατα όμως διάβασα και το συμπλήρωμα νερού και όντως έχει καλύτερη υφή

  • 1 τενεκεδακι sprite 
  • 1 τενεκεδακι χλιαρό νερό 
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • αλέυρι {περίπου 1 κιλό}
  • μισό φλ τσαγιού ελαιόλαδο.
Σε ενα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό το αλάτι και τη μαγιά. αφήνουμε 15 λεπτά
Μετά ρίχνουμε την sprite και το λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο λίγο αλεύρι.Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό, ελαστικό. 
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για μισή ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, και είναι έτοιμη προς χρήση. Η δόση αυτή φτάνει για το ταψί της κουζίνας


ζυμαρι πιτσας με sprite


5. ζυμάρι 2 υλικών
βαριέστε;; πεινάτε;; ήρθε ξαφνικά κόσμος; πεινάτε;; θα δείτε ταινία και θέλετε πίτσα; πεινάτε;;
σας έχω τη λύση!! 2 υλικά και έτοιμο το ζυμάρι!!



  • γιαούρτι
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για ένα ταψί κουζίνας περίπου, θα χρειαστείτε 2 κεσεδάκια.
ρίχνετε σιγά σιγά αλεύρι στο γιαούρτι ζυμώνοντας μέχρι να έχετε ένα μαλακό ελαστικό ζυμάρι.
ανοίγετε σε λαδωμένο ταψί η σε χαρτί


πολύ ωραία υφή, και το νέο μου ταψάκι έκανε φοβερό ψήσιμο σαν τις έτοιμες!





6. ζυμάρι απο κουνουπίδι!! ω ναι! καλά διαβάσατε!

είστε μια ταλαίπωρη μάνα και θέλετε να βρείτε τρόπο να φάνε τα παιδιά σας κουνουπίδι; 

θέλετε να φάτε εσείς το κουνουπίδι με διαφορετικό τρόπο μπας και σας αρέσει η γιατί βαρεθήκατε την σαλάτα;;;
έχετε κουνουπίδι και θέλετε να το ξεφορτωθείτε;
θέλετε κάτι να φάτε αλλά είναι άδεια τα ντουλάπια πλην ενός κουνουπιδιού στο ψυγείο;;
και εδώ σας έχω λύση!!

ζυμάρι απο κουνουπίδι


το κουνουπίδι μπορεί να γίνει ωραιότατο ζυμαράκι, για να κάνετε πίτσα, ψωμάκια, κεφτεδάκια!
είναι ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα αλεύρια και τα σιτηρά, γενικά. 
εγώ το έκανα βάση για πίτσα. δεν μοιάζει ΚΑΘΟΛΟΥ με κουνουπίδι στη γεύση!!! ούτε καν μυρίζει. η υφή μοιάζει σαν ομελέτα.
μπορεί να είναι ολίγον μπελαλίδικο αλλά αξίζει αν το δοκιμάσετε!
  • καθαρίζουμε το κουνουπίδι και ξεχωρίζουμε τα μπουκετάκια
  • το τρίβουμε στο μούλτι να γίνει σαν ρύζι, όχι τελείως σκόνη δηλαδή
  • το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό {αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε} ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει
  • σουρώνουμε το μείγμα σε μια τσατίλα, σαν να κάνουμε τυρί. το σφίγγουμε κ πιέζουμε μέχρι να βγει όλο το νερό. το αλευράκι μας είναι έτοιμο!


για να κάνω την πίτσα, απλά το ανακάτεψα με 1 αυγό για να δέσει. δεν γίνεται κανονικό ζυμάρι. μοιάζει σα σφιχτό σιμιγδαλένιο χαλβά!
όλη τη διαδικασία αναλυτικά, μπορείτε να την δείτε και {εδω

κανένας δεν κατάλαβε τι τους σέρβιρα!! το σατανικό γέλιο μέσα στο μυαλό μου είχε ξεπεράσει το όριο των επιτρεπτόμενων ντεσιμπέλ!
όταν ανακοίνωσα τι είναι, από το βλέμμα τους και μόνο κατάλαβα ότι θα καώ στην κόλαση!



7. με ψωμιά 
τεμπέλικη ή ανακυκλώσιμη ή πεινάω και θέλω κάτι να φάω στα γρήγορα


παίρνουμε φέτες ψωμί, ή ψωμί του τόστ ή τα πιτάκια για γύρο.

τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί, λαδώνουμε, βάζουμε ότι θέλουμε από πάνω κ τσουπ έτοιμα τα πιτσάκια! δε θέλουν πολύ ψήσιμο το πολύ 15 λεπτά στο φούρνο ή 3-4 λεπτά στο γκριλ.




φέτος το καλοκαίρι, ανακαλύψαμε το Απάκι!


και πέρα απο ομελέτα το δοκιμάσαμε και στην πίτσα!


και μια με προσούτο {απ το χωριό μας} ρόκα. παρμεζάνα!! -εκ Τσεχίας, απ τα χεράκια του γαμπρού μου- με το βασικό ζυμάρι



και η μαγκιόρικη: ανοίγω το ζυμαρι λίγο μεγαλύτερο απ το ταψάκι. βάζω τα υλικά και διπλώνω το περισσευόμενο ζυμάρι προς τα μέσα, σαν κόθαρο απο πίτες. έτσι κανείς δεν αφήνει τις άκρες αφάγωτες ;) 


επίσης, άλλα ζυμάρια και εδώ:
 φοκάτσια
2. πεϊνιρλί
3. ζυμαρι με αυγό
4 ρολλάκια με σφολιάτα
5. πίτσα στο τηγανι!!! σε 5 λεπτά πανεύκολα!

ΜοΟd: πφφφφφφφ
Εκτύπωση

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Επειδή άγγιξες το ευαίσθητο σημείο μου (βλ. πίτσα) θα σε ευχαριστήσω θερμά για αυτή την ανάρτηση! Θα δοκιμάσω τις επόμενες μέρες το ζυμάρι με τη sprite γιατί μου έκανε εντύπωση. Την εκδοχή με το γιαούρτι την κάνω συχνά όταν βαριέμαι να περιμένω, με μία μικρή παραλλαγή: προσθέτω 2-3 κ.σ. λάδι και μισό κουταλάκι σόδα σκόνη. Γίνεται υπέροχη αυτή η ζύμη και πολύ-πολύ εύκολη, χωρίς αναμονή και πολλά υλικά. Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! εσυ θα δοκιμασεις την σπραιτ εγω θα δοκιμασω να βαλω λιγο λαδι κ σοδα στο γιαουρτι!!! πρεπει να γινεται πιο ελαστικη εμ το λαδι ε; θα πεταχτω γαι γιαουρτια!!
      καλο σαββατοκυριακο ! φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εντάξει, για αυτή την ανάρτηση θα σου ανάψει λαμπάδα ίσα με το μπόι σου ο άντρας μου,χαχα!
    Τόσες παραλλαγές...δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από ζυμαράκι!
    Καλό σ/κ, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι νταρντανα πες τον δε τον συμφαιρει η λαμπαδα!!! χαχαχαχα
      ας φαει ενα κομματι στην υγεια μου :)
      αααα τελεια να τις δοκιμασετε ολες!!
      καλο πουσουκου φιλιαααα !!

      Διαγραφή
  3. Η επιτομή των ζυμαριών πίτσας!
    Αξιοζήλευτη συλλογή και θα έχουμε να επιλέγουμε αναλόγως του χρόνου και του target group, που απευθυνόμαστε...

    κίσες
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα κυκλοφορησει και σε χρυσοδετη εκδοση!!!
      καλο σαβατοκυριακο ζαμπια μου !!

      Διαγραφή
  4. Αυτοί οι οδηγοί σου είναι απίθανοι!
    Το ψωμάκι κάνει απίθανη δουλειά όταν θέλουμε πίτσα "εδώ και τώρα"!
    Πολύ ωραία και η ζύμη 2 υλικών, της βάζω ένα μεγάλο sos!
    Φέτος ανακαλύψατε το απάκι; Μη μου πεις ότι δεν είναι τέλειο; Μεγάλος έρωτας!
    Σε φιλώ, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι φετος!!! το ετρωγαν ο γαμπρος μου με την αδερφη μου στην τσεχια, το εφερναν κρητικοι συναδελφοι και οταν ηρθαν εδω γαι τον γαμο καναμε αμαν κ πως να βρουμε για να επερναν κ μαζι τους!!! μονο σοτν βασιλοπουλο βρηκαμε κ αυτο 5 τεμαχια ολα κ ολα χαχαχαχα αιστευτο!! το φαγαμε σε ομελετα σε τραχανα σε πιτσα
      καλο σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμ πολύ ωραίες ζυμες όλες όσες μας προτεινεις!!!!!!!!!
    Καλό Σαββατόβραδο
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τέλειος οδηγός Αναστασία!
    αυτή την ζύμη των 2 υλικών την χρησιμοποιώ πολύ. βγαίνει όπως ακριβώς την θέλω, όχι πολύ ψωμένια.
    καμιά φορά βάζω και μυρωδικά μέσα στο ζυμάρι (ρίγανη, εστραγκόν, ανάλογα τι ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά) και γίνεται υπέροχο.
    σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα ωραια ιδεα να βαλω μπαχαρικα στο ζυμαρι! θα το δοκιμασω την επομενη φορα! καλημερα καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  7. Τα άπαντα της πίτσας!!
    Τέλεια. Εγώ θέλω ένα κομμάτι απ' όλες (κι αυτή με το σιμιγδάλι που δεν σε ενθουσίασε)

    Πολύ ωραίες ιδέες, αλλά αυτή με το κουνουπίδι η καλύτερη.

    Μπράβο !!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑλημερα!
    Πιτσα και ξερό ψωμι!
    Με πέθανες με ολες αυτες τις 5νοστιμες φωτογραφιες.
    Ειχα παει ενα φεγγαρι στην Κιμωλο κι ειχα τσακίσει την λαδένια!

    Καλή χωνεψη :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω εντάξει έκανες αλμανάκ ζυμαριού!! Μράβο σου ντολμαδάκι μου!! Ειδικά αυτό με το κουνουπίδι ακούγεται τόσο πρωτότυπο!!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν τον "Πάπυρο Λαρούς" των ζυμαριών, το παρόν post, Ντολμαδάκι μας!
    Αλλά αυτό με το κορν Φλάουερ ως μυστικό για τα ζογκλερικά, ομολογώ πως δεν το ήξερα!!
    Θα το δοκιμάσω βεβαίως-βεβαίως.
    Όσο για την ζύμη με κουνουπίδι...δεν το προσπαθήσω, καθώς είμαι σίγουρη θα το καταλάβουν από την "μυρωδιά" και θα φάω το ταψί ολομόναχη... και δεν κάνει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαχαχαχ !!! Διαμαντάκι αυτο το ποςτ !! Ναι το κορν φλαουερ το εκανε πιο ελαστικό το ζυμαρι !! Όσο για τη μυρωδια του κουνουπιδιου όπως λέω κ πανω ΔΕ το καταλαβαίνει κανεις γτ δε μυριζει ουτε εχει γευςη κουνουπίδι!! Κ εγω δε τρωω κουνουπίδι οπότε βρήκα την υγεία μου μ αυτο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντάξει πιο πλήρης δε θα μπορούσε να ειναι η λίστα. Με σιμιγδάλι γιατι δε σου άρεσε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! ισως δε το εψησα καλα η ηθελε λιγο ακομα αλευρι μου φανηκε καπως περιεργο το ζυμαρι σε γευση .

      Διαγραφή