Το λουκούμι του Σουλτάνου



ρολό χωρίς παντεσπάνι


καλημερέντες!!! τι κάνετε ντολμαδάκια;;;


πάρτε θέση και ετοιμάζω μυρωδάτο και θρεπτικό καφεδάκι!!
θα με πείτε: μα τι θρεπτικό καφέ μας λέει αυτήν;; θα βάλει καμιά ζαμπονοτυρόπιτα μέσα;;

καλά θα ταν, αλλά όχι!!

θρεπτικός καφές απ τα παλιά..... με καφέ απο κριθάρι και καφέ απο ρεβύθια!!!
σέι γουάάτττ;;;

τα παλιά τα χρόνια {όπως λεν και οι γιαγιάδες}, επειδή ο ελληνικός καφές ήταν ακριβούτσικος, έφτιαχναν καφέ απο ρεβύθια και από σιτάρι. θυμάμαι τη γιαγιά που φυλούσε τον καλό τον καφέ για τους μουσαφίρηδες και αυτή και ο παππούς πίνανε τους άλλους. Μερικές φορές ανακάτευε λίγο καλό καφέ με λίγο ρεβύθι ή κριθάρι {το ρεβίθι της άρεζε περισσότερο}
ελληνικός καφέ απο χαρμάνι, ρεβύθι & σιτάρι
τώρα αυτά θεωρούνται σαν υποκατάστατα του ελληνικού καφέ. κάτι σαν τα ντεκαφεϊνέ των φρέντων και εσπρέσων.
εγώ που δεν είμαι φαν του καφέ, προτιμώ αυτή η μίξη και των 3 ειδών, αλλά μάλλον πήρα την αγάπη της γιαγιάς για το ρεβύθι!!
είναι πιο ελαφρύς και μου αρέσει. μου θυμίζει και λίγο τη γιαγιά....


τους πέρασα από λεπτό κόσκινο για να γίνει αφράτος ο καφές και να κρατήσω τυχών φλούδες απ το σιτάρι ή τίποτα σκουπιδάκια.
έχει πιο ανοιχτοκαφετί χρώμα απ τον κανονικό, πιο πλούσια γεύση, αλλά δε λέει και τόσο καλό φλιτζάνι :P 



και έβαλα το μπρίκι να φτιάξω έναν μερακλίδικο να τον ευχαριστηθώ!!
αλλά οι σωστές κιουρίες δεν πίνουν ξεροσφύρι τον καφέ!! να μην έχουμε ένα "πετιφούρι " -που έλεγε και η γιαγιά & οι φιλενάδες της-, τίποτας αλμυρό, ή κάνα κέικ βρε αδερφέ!!! 



οπότε ανασκουμπώθηκα στην κουζίνα να ετοιμάσω κάτι τσακ μπαμ!
Λουκούμι του σουλτάνου ή σαρμαδάκι του σουλτάνου: ολίγον ανώμαλος τίτλος με το μπαρδόν... αλλά έτσι το λένε!! 
είναι λουκούμι;;;; ΟΧΙ ! είναι ρολό;; χμμμ ΟΧΙ !! τι είναι;;;
είναι ρολό απο κρέμα κορν φλάουερ, σαντιγί και ινδοκάρυδο! τόσο απλό! {γιου θίνκ!}

το σουλτανάτο λουκούμι κορτσούλια μου, είναι το πιο εύκολο γλυκάκι έβερ!!!
απορώ πως δεν το είχα βάλει πιο πριν! 
είναι τούρκικη συνταγή και την έχουμε πάρει εργολαβία στην οικογένεια για το πιο γρήγορο γλυκό. 
αντί το κλασσικό ρολό με παντεσπάνι, ετοιμάζεται αυτό τσακ μπαμ

λουκουμι του σουλτανου

το μόνο κακό είναι οτι, εκτός οτι περιμένεις ώρα μέχρι να κρυώσει η κρέμα {γιαυτό αφήστε την πηγαίνετε καμιά βόλτα, κάντε μποτέ, μιλήστε στο τηλέφωνο ...}, είναι ελαφρύ γλυκό αφού είναι σκέτη κρέμα, και τα 10 κομμάτια εξαφανίζονται αμέσως!!!

ανασκουμπωθείτε και τρέξτε στην κουζίνα

Υλικά {10 κομμάτια}
  • 4 φλυτζάνια γάλα
  • 3- 4 κουταλιές κακάο
  • μια κουταλιά βούτυρο
  • 1 φλ + 1 κουταλιά νεσεστέ κοσκινισμένο
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 200γρ ινδοκάρυδο
  • 1 τενεκεδάκι σαντιγί + ανάλογο γάλα, άχνη
Εκτέλεση:

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΗ μη την αφήσουμε να πήξει πάρα πολύ!!
2. σε ρηχό ταψί κουζίνας, ρίχνουμε αρκετό ινδοκάρυδο να καλύψουμε όλη τη βάση.
3. Ρίχνουμε προσεχτικά την κρέμα πάνω στο ινδοκάρυδο απλώνοντας προσεχτικά σε όλη την επιφάνεια
4. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η κρέμα να σταθεροποιηθεί
5. Ετοιμάζουμε και τη σαντιγί και την αφήνουμε ψυγείο μέχρι να κρυώσει η κρέμα
6. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στην κρέμα προσεχτικά. Θέλουμε μια λεπτή στρώση σαντιγί, γιαυτό αν κάνετε περισσότερη μη τη ρίξετε απευθείας όλη.


7. κόβουμε την κρέμα σε λωρίδες και προσεχτικά τυλίγουμε ρολό την κάθε λωρίδα. προαιρετικά βάζουμε κι άλλο ινδοκάρυδο,, το φυλάμε ψυγείο και όσο κάθεται πιο ωραίο δλδ την επόμενη μέρα είναι πιο σταθερό και γευστικό 


σημειώσεις:
*στην κρέμα μαζί με το νεσεστέ μπορούμε να βάλουμε και μια κουταλιά κορν φλάουερ βανίλια
** αντί για νεσεστέ, μπορείτε να βάλετε 1 me 1,5 φλ κορν φλάουερ βανίλια αλλά προσοχή γιατί το κορν φλάουερ δεν έχει τόση ελαστικότητα όπως το νεσεστέ. γιαυτό να τυλίγετε προσεχτικά το ρολό.
***ΜΗΝ τσιγκουνευτείτε το ινδοκάρυδο!!!!!!! το ινδοκάρυδο βοηθάει να μη κολλήσει η κρέμα στο ταψί και να μπορέσουμε να την τυλίξουμε σε ρολό. Μιας και δεν έχουμε παντεσπάνι το ινδοκάρυδο βοηθάει να δέσει η κρέμα
**** πάνω στη σαντιγί μπορούμε να ρίξουμε λίγους ψιλοκομμένους καρπούς της αρεσκείας μας ή μπισκότο, για πιο γκουρμέ γεύση

MoOd: αφού δεν έρχεται το χιόνι, το έφερα εγώ στην κουζίνα!!! ινδοκάρυδο για εορταστικά σοκολατάκια !! σπιτικά bounty , derby, χιονάτες και άλλα πολλά!! τι να κάνω, μου έμειναν αμανάτι απ τον γάμο 2 σακουλάκια!!!



Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Δεν φαντάζεσαι πόσο μ΄ άρεσε η περιγραφή τα της γιαγιούλας σου και με τα υποκατάστατα των φρέντων και των εσπρέσων!

    Όχι ότι το γλυκάκι θα με χαλούσε, αλλά αυτό θα το φτιάξω σίγουρα σε κάτι πιτσιρίκια που θάρθουν την Κυριακή!
    Και μην ξεχάσω: πού βρίσκουμε ρεβιθοκαφέ κ.λπ.?

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικά -όπως εδω- σε ολα τα καφεκοπτεία !! Κ ρεβυθι κ κριθάρι !! Κατι ήξεραν οι γιαγιάδες απο καφέδες !!! Όουου βάλτα κ καμια τρουφα χρωματιστή απο πανω με το ινδοκαρυδο να ξεγελαστούν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη φορά το αντικρίζω το λουκούμι του Σουλτάνου, Αναστασία μας!
    Και ομολογώ πως μου έκανε έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να ρολαριστεί, με τέτοια υλικά;
    Θα μου πεις και δεν κάθε σε να το δοκιμάσεις κυρά μου...και δίκιο θα έχεις βεβαίως-βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ε μα κυρα μου!!! :)
      ναι μπορει!!! το μυστικο ειναι να βαλεις ινδοκαρυδο απο κατω και να απλωσεις λεπτο στρωμα την κρεμα !!! μετα βαζεις μπρος την υπομονη και τη μαεστρια σου και ρολάρεις!!!

      Διαγραφή
  4. αμαν μου ρθε μυρουδια απ τον καφε ρεβυθι...με "θ" ετσι το μαθαμε εμεις...τωρα λεει το κανανε με "ι"...βρε αντε....δεν θ αφησουν τιποτα..οντως ειναι γευστικο κ ελαφρυς αντε να λανσαρεις μοδα γιατι οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σου βαλω εναν καφε;;;; οτι πρεπει ειναι τωρα!!! νεα μοδα δε νομιζω εδω κοζανη τουλαχιστον τον τιμαμε περισσοτερο τον ρεβυθατο απ τον κανονικο... σε ολα τ ακαφεκοπτεια εχει

      Διαγραφή
  5. Πολύ εντυπωσιακό το γλυκάκι!
    Μου κάνει εντύπωση που γίνεται τόσο ωραίο ρολό παρόλο που είναι μόνο κρέμα.
    Νομίζω έχω ξανακούσει παλιότερα για καφέ από ρεβίθια. Κάτι μου θύμισε διαβάζοντας την ανάρτηση σου, αλλά πάλι μου έκανε εντύπωση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα βρεις ρεβυθοκαφε πάρε δοκίμασε !!! Κι ομως ο σουλτάνος κατι ήξερε ! Το παν ειναι να βάλεις την κρεμα σε μεγάλο ταψι για να απλωθεί να μην ειναι ποκυ χοντρή σε πάχος και μόλις κρυώσει ρολαρεις !!

      Διαγραφή
  6. Ναι πραγματι... θυμαμαι που λεγαν οι γονεις μου για αυτον τον καφε!
    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παλιά ξέρω πως λόγω ακρίβειας ο γνήσιος καφές ήταν πολυτέλεια.
    Οπως επίσης και στην κατοχή που είχαν έλλειψη επιναν απο ρεβυθι καφέ. Δεν ηξερα ότι μπορούμε να βρούμε και σήμερα. Θα ήθελα πολύ να τον δοκιμάσω πάντως.

    Το καφεδάκι μόνο του δεν λέει. Καλά έκανες και έφτιαξες το γλυκάκι. Πολύ ωραίο φαίενται. Η κρέμα με νισεστέ μου αρέσει γιατί γίνεται ελαφριά.
    Εύκολο πολύ .

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι υπαρχει ακομα!!! εδω κοζανη τουλαχιστον ειναι σταθερη αξια στα καφεκοπτεια!!! μαζι με τοςυ παπουδες τα μαθαινουν κ οι νεοι ;) πολυ ευκολο το γλυκο κ ελαφρυ δοκιμασε το !!! καλημερουδια!!

      Διαγραφή