Χριστουγεννιάτικο μενού 2014 με χοιρινό, μπριζόλες με κοκκινόρυζο & Gluhwein





ιτς κρίστμας τάιμ!!! σέρ δε χάπινες πίπολ!!!! 
ναι καλά καταλάβατε, η χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη σιγά σιγά υποχωρεί και βγαίνει ο καλικάτζαρος απο μέσα μου!!! δεν ξέρω αν φταίει η υπερβολική δόση μελομακάρονων ή οτι επιτέλους στολίστηκε και η κοζάνη {κόντευε να αλλάξει ο χρόνος μέχρι να μπει το δέντρο στην πλατεία} αλλά με έπιασε για τα καλά το χριστουγεννιάτικο!!!
Την άλλη βδομάδα είναι χριστούγεννα, μετά πρωτοχρονιά και πάει κι αυτή η χρονιά.....φφφφφφ
Κλασσικά όλες οι κουζίνες αυτό τον καιρό είναι ένα χάος απ τις ετοιμασίες. Σιγά μην εξαιρούνταν και η δική μου!!! 
Κάθομαι στο γραφειάκι μου μέσα σε χαρτιά και προσπαθώ να βγάλω τα μενού των χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς, της γιορτής μου, της γιορτής του ενός και της γιορτής του άλλου και έχω πελαγώσει. κατά τα άλλα, λέγαμε δεν θα γιορτάσουμε φέτος....
Δεν ξέρω αν εσείς κάνετε ρεβεγιόν εμ χριστούγεννα εμ πρωτοχρονιά. Εμείς πιο πολύ την πρωτοχρονιά έχουμε το τζερτζελέ με ρεβεγιόν με κόσμο και κοσμάκη. Τα Χριστούγεννα είναι πιο πολύ οικογενειακά ή να πεταχτείς με την παρέα σε ενα σαλέ στα βουνά ή στας ευρώπας!!

Ήδη η κουζίνα μου πήρε φωτιά:

Πιτούλες !! Στη δυτική Μακεδονία  την πρωτοχρονιά δεν κόβουμε βασιλόπιτα κέικ, τσουρέκια και τέτοια. Οχι ότι μας το απαγορεύει το σύνταγμα!!! Κάποιοι κάνουν κέικ, εμείς μείναμε στις κλασσικές παραδοσιακές πιτούλες. Σε κάποια μέρη αντί για σκέτο φλουρί μέσα στην πίτα, βάζουν ένα κομμάτι στάχι και ένα αντικείμενο που συμβολίζει τα ζώα. Ανάλογα ποιος θα τύχει το κάθε ένα, θα είναι υπεύθυνος για το χωράφι ή τα ζώα την υπόλοιπη χρονιά.

ετοιμάζονται οι πίτες για την κατάψυξη
1 κρεατόπιτα για πρωτοχρονιά
1 με κρέμα + 1 τυρόπιτα για παραμονή πρωτοχρονιάς
1 πρασοτυρόπιτα για χριστούγεννα
έτοιμα και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, μοσχομύρισε το σπίτι!!!


ήδη πειραματίζομαι με τις πιπεριές του Ναουμίδη και σίγουρα δεν θα λείπουν απ τα χριστουγεννιάτικα φαγητά!! 
Γαλοπούλες και γεμιστές κότες δεν τα συνηθίζουμε εδώ. Γιαυτό θα μείνω στα κλασσικά κοτόπουλο, λουκάνικα, χοιρινά κλπ.
Αν είστε κι εσείς πελαγωμένοι τι να μαγειρέψετε, πιαστείτε απ την σωσίβια λίστα, πάρτε ιδέες για τις γιορτές και όρτσα τα πανιά για την κουζίνα!!!
Μπόνους 3 έξτρα συνταγές:

χοιρινή πανσέτα
  • 1 κομμάτι χοιρινόπανσετα
  • δεντρολίβανο
  • σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • λάδι
  • μουστάρδα
  • μέλι
Χαράζουμε με το μαχαίρι το κομμάτι και βάζουμε μέσα σκόρδο. Ανακατεύουμε το λάδι, αλατι, πιπέρι, δεντρολίβανο, μέλι, μουστάρδα και αλείφουμε το κρέας. Σε ενα μικρό ταψί βάζουμε τα πιρούνια σα βάση και απο πάνω ακουμπάμε το κρέας. Αν έχουμε μια μικρή σχάρα ακόμα καλύτερα.


Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμους για 30 λεπτά περίπου να μαλακώσει. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε στο κρέας τα ζουμιά που έβγαλε και αποτελειώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει

Μπριζόλες ψητές με κόκκινο ρύζι
  • μπριζόλες ολόκληρες ή χωρίς κόκαλο
  • 1  μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
  • 1 κύβο λαχανικών
  • λάδι
  • μουστάρδα
  • κέτσαπ
  • χυμός απο 1 λεμόνι
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε και τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο για 1 βράδυ
Την επόμενη μέρα τις ρίχνουμε στο ταψί, συμπληρώνουμε νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1,5-2 ώρες. Τις ελέγχουμε τακτικά γιατί εξαρτάται και απ το φούρνο μην αρπάξουν. Στη μια ώρα θα τις γυρίσουμε και θα συνεχίσουμε το ψήσιμο
Ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει και αν χρειαστεί ρίχνουμε νερό. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθούν

Για το ρύζι
Απλά έβρασα με σκέτο νερό αρακά και καρότα ψιλοκομμένα. Τα στράγγισα και τα άφησα να κρυώσουν. Σε δυο κατσαρολάκια έβρασα κανονικό άσπρο ρύζι και κόκκινο. Δεν τα έβρασα μαζί γιατί πρώτη φορά δοκίμασα το κόκκινο. Μέσα στο άσπρο ρύζι το μόνο που έριξα ήταν λίγο αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κάρυ. και στα 2 έβαλα λίγο ζωμό λαχανικών. Τα σούρωσα να μην έχουν νερά και τα σώταρα με λίγο βούτυρο να μη λασπώσουν. Εριξα τον αρακά, το καρότο και λίγο καλαμπόκι κονσέρβας


Το κόκκινο ρύζι καμία σχέση με το άγριο. πιο γλυκό και πιο ωραία γεύση. Δεν ξέρω αν σκέτο τρώγεται ευχάριστα εγώ συνήθως το βάζω μισό - μισό με το άσπρο.

Gluhwein = ζεστό κόκκινο κρασί. Διαβάζετε "γκλούχβάιν" με προφορά σα να πνίγηκες απ το κρασί. Μια συνταγή που ήρθε δώρο απ την τσεχία !!
  • 750 ml κόκκινο κρασί
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 3/4 κούπας νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 10 καρφιά γαρύφαλλο
  • 1 πορτοκάλι
Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη βάζουμε νερό και ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Κόβουμε το πορτοκάλι στην μέση και το στύβουμε πάνω από την κατσαρόλα με το χέρι
Προσθέτουμε την κανέλα.
Καρφώνουμε στο εξωτερικό του πορτοκαλιού το γαρύφαλλο (5 καρφιά σε κάθε μισό πορτοκαλι) και το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Δίνουμε χρόνο για να γίνει σιρόπι (περίπου 20 λεπτά)
Τότε προσθέτουμε το κρασί, ανεβάζουμε την φωτιά και λίγο πριν βράσει το βγάζουμε από την φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΆΖΟΥΜΕ
Το αρωματικό κρασί μας είναι έτοιμο. Σουρώνουμε και το σερβίρουμε.
Σερβίρετε με σταφίδες και κομματάκια πορτοκαλιού ή με ενα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ. ΔΕΝ το βάζουμε στα ποτήρια κρασιού αλλά σε κούπα, γιατί με τη θερμότητα μπορεί να σπάσει το ποτήρι
*απο μυρωδικα μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο, τζίντερ, κάρδαμο κλπ.. επίσης μέλι η λεμόνι

Πρίν λίγες μέρες, μια γνωστή μου ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση και μου ζήτησε να της κάνω κάποια κεράσματα. Ένα απο αυτά ήταν μικρά κεκάκια με ζαχαρόπαστα με θέμα "το ξεμάτιασμα". Δεν της τα πήγα με το φλιτζάνι εννοείτε!! αλλά της έκανα δώρο το μάτι με τις χάντρες!! 
Σας τα αφιερώνω και εσάς, φτου φτου ξεμάτιασμα, να ρθει το 2015 με όλα τα καλά!!!

evil eye cupcakes

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!! ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ!!!!

ΜοΟd 1: λένε οτι έρχετε χιονιάς. λένε οτι θα κάνουμε λευκά χριστούγεννα. λένε..... 
MoOd 2: Θα πάρω αγκαλίτσα την πιατέλα με τα μελομακάρονα {σαν τσιπς}, θα χουχουλιάσω στον καναπέ και θα απολαύσω χριστουγεννιάτικες ταινίες!!! τα χριστούγεννα των Γκρίζγουολντ, πάρτυ φαντασμάτων, μόνος στο σπίτι και άλλες παλιές αγαπημένες που τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να προβάλλονται απ τα κανάλια. το γιατί, δεν ξέρω.....
MoOd 3: μην ανησυχείτε dolmadakia μου! μέχρι την πρωτοχρονιά θα τα ξαναπούμε εννοείτε!!
Εκτύπωση

34 σχόλια:

  1. Μ´ αρέσει πολύ η ιδέα του αρωματικού κρασιού!
    Όλες σου οι προτάσεις είναι εξαιρετικές!
    Αν μη τι άλλο μας έκανες να πεινάσουμε!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τωρα που επιασαν τα κρυα το ζεστο κρασακι ειναι οτι πρεπει!!!! :) φιλιά καλο σουκουυυυ!!!

      Διαγραφή
  2. Θα ξεκινήσω από το τέλος, τέλεια τα ξεματιαστικά κεκάκια!!! Πολύ χαριτωμένα! Και οι προτάσεις σου όμως θα αξιοποιηθούν, ωραία τα κρεατικά, ωραίο και το χειμωνιάτικο κρασάκι. Τελικά μας βγήκε σε καλό το ότι σε έπιασε τελικά το χριστουγεννιάτικο πνεύμα! Εύχομαι να περάσατε όμορφες, λευκές και διασκεδαστικές στιγμές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλά αμαλία μου!!!! το πε και το ζώδιο μη γκρινιαζετε και μη μελαγχολείτε για να σας πάνε ολα καλά οπότε σταμάτησα να μελαγχολώ και κοιτάω μονο τα θετικά!!

      Διαγραφή
  3. Όχι που δεν θα έμπαινες στο κλίμα! Εύγε ντολμαδάκια, όλες οι προτάσεις είναι μία και μία!
    Πεθαίνω με το κεράκι-ξεμάτιασμα, δεν υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω χρυσουλάκι!!!! :) το κεκακι ξεμάτιασμα σκέφτομαι να το προωθήσω στα τουριστικά είδη μαζί με τις χάντρες και τα σκόρδα!!! με κάθε μπουκια θα ξεματιάζεσαι χαχαχα :)

      Διαγραφή
  4. ετσι μπραβο κουκλα μου.πολυ καλες προτασεις και μαλιστα παραδοσιακες.να περασετε καλα και να τα λεμε.μη χαθεις.και να βγαινεις εξω.ουχι στον καναπε.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριςτω λιτσα μου!! Αγαπάμε την παράδοση ! Βγαίνω βγαίνω αλλα αν με πιάσει το χουχουλιασμα που να σηκωθώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα !!!Πολύ μου άρεσαν όλες οι προτάσεις, τα cupcakes με το μάτι εξαιρετικά! Καλές Γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε αντε βρε ντολμαδακι επιτελους μπηκες στο κριστμας μουντ.....αργησες αλλα μπηκες με φοραααα!!!!!Αυτη η πανσετα σου με ξελογιασε.!!!Ολες οι προτασεις σου μια προς μια ειναι πολυ ευστοχες!!!!!
    φυσικα και θα τα ξανα πουμε μεχρι την πρωτοχρονια!!!!!!!!!!
    φιλακιααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κικουμπινιιιιιι σε ευχαριστω !!!!! εμεις θα τα λεμε στανταρ ;) σμουτς!!

      Διαγραφή
  8. Τέλεια, άντε και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σημερα σειρα μου.με επειασε το κεφαλι μου να βγαλω μενου.παραδοσιακο,βεβαιως βεβαιως.να το τρωνε οι πιο πολλοι.να μην ειναι τελευταιας στιγμης να τρωνε και τα πιτσιρικια.βοηθειαααα.

      Διαγραφή
    2. Χμμμμ ανάλογα τα γούστα πχ εμείς κάνουμε στάνταρ μια κοτοσουπα αστερακι για 1ο πιάτο.μετα η βάζουμε την κότα απ τη σούπα με πατάτες φούρνο ή πανσετα που λέω πάνω ή τηγανια Κρασάτη με ρύζι κ λαχανικά πίτες τυροπιτακια

      Διαγραφή
  9. Με βλέπω να ξενιτεύομαι στα έρημα τα ξένα... σε κανένα chalet στο Innsbruck ή κάπου εκεί γύρω... στείλε προμήθειες -από τις τόσες που προτείνεις- μην αποκλειστώ πουθενά!

    Merry Christmas Anastasie!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλνω στέλνω !! Επίσης σ προτείνω τα σαλέ στην εξωτική κοζανη το πρωί νομίζεις είσαι Αθήνα και το βράδυ βόριο πόλο ! Χαχαχαχα καλα χριστουγεννα φιλιαααα

      Διαγραφή
  10. Πω πω Παναγιά μου... απο που να αρχισω, απο το μανικιούρ (!!!) το φυλλο της πίτας, τα κεκάκια με τα μπλε ματάκια (μιάμ)... παντα τεοια, και του χρονου με υγεία κορίτσαρε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστωωωωω σμουτς!!! καλα χριστουγεννα να έχουμε με υγεία!!

      Διαγραφή
  11. Έρχομαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
    Θέλω 3 μερες να τρώω πίτες όχι βασιλόπιτα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σε ευχαριστω αναστασια μου.καπως ετσι θα κινηθω.με τη σουπιτσα απο χωριατικο κοτοπουλο και κοντοσουβλι στο τζακι.σουφλιμα το λενε εδω.παντα παραδοσιακα.πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμάν βρε ντολμαδάκι, τα σάλια μας τρέχουν! Υπέροχες όλες οι προτάσεις αλλά εγώ θα μείνω στις εξαιρετικές πίτες με σπιτικό φύλλο (και το όμορφο έθιμο που τις συνοδεύει), προπαντός την κρεατόπιτα και την πρασοτυρόπιτα τις κλείνω από τώρα! Για να μην μιλήσω για την πανσέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα μας ανοιξες την όρεξη :)


    drunktomatogreece.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλες γιορτες και σε εσενα αναστασια μου.να εισαι γερη και δυνατη.ο καινουργιος χρονος να σου φερει οτι επιθυμεις.και αν δεν βαριεται και εκεινη τη κουζινα που λαχταρας για να μεγαλουργεις.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τα θέλω όλα!!!! πειράζει? ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίο το μενού σου Αναστασία! Ένα κι ένα τα πιάτα σου!

    Ααα και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου σήμερα και Καλές Γιορτές!!!! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή