ιτς κρίστμας τάιμ!!! σέρ δε χάπινες πίπολ!!!!
ναι καλά καταλάβατε, η χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη σιγά σιγά υποχωρεί και βγαίνει ο καλικάτζαρος απο μέσα μου!!! δεν ξέρω αν φταίει η υπερβολική δόση μελομακάρονων ή οτι επιτέλους στολίστηκε και η κοζάνη {κόντευε να αλλάξει ο χρόνος μέχρι να μπει το δέντρο στην πλατεία} αλλά με έπιασε για τα καλά το χριστουγεννιάτικο!!!
Κλασσικά όλες οι κουζίνες αυτό τον καιρό είναι ένα χάος απ τις ετοιμασίες. Σιγά μην εξαιρούνταν και η δική μου!!!
Κάθομαι στο γραφειάκι μου μέσα σε χαρτιά και προσπαθώ να βγάλω τα μενού των χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς, της γιορτής μου, της γιορτής του ενός και της γιορτής του άλλου και έχω πελαγώσει. κατά τα άλλα, λέγαμε δεν θα γιορτάσουμε φέτος....
Δεν ξέρω αν εσείς κάνετε ρεβεγιόν εμ χριστούγεννα εμ πρωτοχρονιά. Εμείς πιο πολύ την πρωτοχρονιά έχουμε το τζερτζελέ με ρεβεγιόν με κόσμο και κοσμάκη. Τα Χριστούγεννα είναι πιο πολύ οικογενειακά ή να πεταχτείς με την παρέα σε ενα σαλέ στα βουνά ή στας ευρώπας!!
Ήδη η κουζίνα μου πήρε φωτιά:
Πιτούλες !! Στη δυτική Μακεδονία την πρωτοχρονιά δεν κόβουμε βασιλόπιτα κέικ, τσουρέκια και τέτοια. Οχι ότι μας το απαγορεύει το σύνταγμα!!! Κάποιοι κάνουν κέικ, εμείς μείναμε στις κλασσικές παραδοσιακές πιτούλες. Σε κάποια μέρη αντί για σκέτο φλουρί μέσα στην πίτα, βάζουν ένα κομμάτι στάχι και ένα αντικείμενο που συμβολίζει τα ζώα. Ανάλογα ποιος θα τύχει το κάθε ένα, θα είναι υπεύθυνος για το χωράφι ή τα ζώα την υπόλοιπη χρονιά.
ετοιμάζονται οι πίτες για την κατάψυξη 1 κρεατόπιτα για πρωτοχρονιά 1 με κρέμα + 1 τυρόπιτα για παραμονή πρωτοχρονιάς 1 πρασοτυρόπιτα για χριστούγεννα |
έτοιμα και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, μοσχομύρισε το σπίτι!!!
ήδη πειραματίζομαι με τις πιπεριές του Ναουμίδη και σίγουρα δεν θα λείπουν απ τα χριστουγεννιάτικα φαγητά!!
Γαλοπούλες και γεμιστές κότες δεν τα συνηθίζουμε εδώ. Γιαυτό θα μείνω στα κλασσικά κοτόπουλο, λουκάνικα, χοιρινά κλπ.
ήδη πειραματίζομαι με τις πιπεριές του Ναουμίδη και σίγουρα δεν θα λείπουν απ τα χριστουγεννιάτικα φαγητά!!
Γαλοπούλες και γεμιστές κότες δεν τα συνηθίζουμε εδώ. Γιαυτό θα μείνω στα κλασσικά κοτόπουλο, λουκάνικα, χοιρινά κλπ.
Αν είστε κι εσείς πελαγωμένοι τι να μαγειρέψετε, πιαστείτε απ την σωσίβια λίστα, πάρτε ιδέες για τις γιορτές και όρτσα τα πανιά για την κουζίνα!!!
χοιρινή πανσέτα
- 1 κομμάτι χοιρινόπανσετα
- δεντρολίβανο
- σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- πιπέρι
- αλάτι
- λάδι
- μουστάρδα
- μέλι
Χαράζουμε με το μαχαίρι το κομμάτι και βάζουμε μέσα σκόρδο. Ανακατεύουμε το λάδι, αλατι, πιπέρι, δεντρολίβανο, μέλι, μουστάρδα και αλείφουμε το κρέας. Σε ενα μικρό ταψί βάζουμε τα πιρούνια σα βάση και απο πάνω ακουμπάμε το κρέας. Αν έχουμε μια μικρή σχάρα ακόμα καλύτερα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμους για 30 λεπτά περίπου να μαλακώσει. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε στο κρέας τα ζουμιά που έβγαλε και αποτελειώνουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει
Μπριζόλες ψητές με κόκκινο ρύζι
- μπριζόλες ολόκληρες ή χωρίς κόκαλο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
- 1 κύβο λαχανικών
- λάδι
- μουστάρδα
- κέτσαπ
- χυμός απο 1 λεμόνι
- ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ρίχνουμε και τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε ψυγείο για 1 βράδυ
Την επόμενη μέρα τις ρίχνουμε στο ταψί, συμπληρώνουμε νερό και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1,5-2 ώρες. Τις ελέγχουμε τακτικά γιατί εξαρτάται και απ το φούρνο μην αρπάξουν. Στη μια ώρα θα τις γυρίσουμε και θα συνεχίσουμε το ψήσιμο
Ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει και αν χρειαστεί ρίχνουμε νερό. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεροψηθούν
Απλά έβρασα με σκέτο νερό αρακά και καρότα ψιλοκομμένα. Τα στράγγισα και τα άφησα να κρυώσουν. Σε δυο κατσαρολάκια έβρασα κανονικό άσπρο ρύζι και κόκκινο. Δεν τα έβρασα μαζί γιατί πρώτη φορά δοκίμασα το κόκκινο. Μέσα στο άσπρο ρύζι το μόνο που έριξα ήταν λίγο αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο κάρυ. και στα 2 έβαλα λίγο ζωμό λαχανικών. Τα σούρωσα να μην έχουν νερά και τα σώταρα με λίγο βούτυρο να μη λασπώσουν. Εριξα τον αρακά, το καρότο και λίγο καλαμπόκι κονσέρβας
Το κόκκινο ρύζι καμία σχέση με το άγριο. πιο γλυκό και πιο ωραία γεύση. Δεν ξέρω αν σκέτο τρώγεται ευχάριστα εγώ συνήθως το βάζω μισό - μισό με το άσπρο.
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- 3/4 κούπας νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- 10 καρφιά γαρύφαλλο
- 1 πορτοκάλι
Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη βάζουμε νερό και ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Κόβουμε το πορτοκάλι στην μέση και το στύβουμε πάνω από την κατσαρόλα με το χέρι
Προσθέτουμε την κανέλα.
Καρφώνουμε στο εξωτερικό του πορτοκαλιού το γαρύφαλλο (5 καρφιά σε κάθε μισό πορτοκαλι) και το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Δίνουμε χρόνο για να γίνει σιρόπι (περίπου 20 λεπτά)
Τότε προσθέτουμε το κρασί, ανεβάζουμε την φωτιά και λίγο πριν βράσει το βγάζουμε από την φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΆΖΟΥΜΕ
Το αρωματικό κρασί μας είναι έτοιμο. Σουρώνουμε και το σερβίρουμε.
Σερβίρετε με σταφίδες και κομματάκια πορτοκαλιού ή με ενα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ. ΔΕΝ το βάζουμε στα ποτήρια κρασιού αλλά σε κούπα, γιατί με τη θερμότητα μπορεί να σπάσει το ποτήρι
*απο μυρωδικα μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο, τζίντερ, κάρδαμο κλπ.. επίσης μέλι η λεμόνι
*απο μυρωδικα μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο, τζίντερ, κάρδαμο κλπ.. επίσης μέλι η λεμόνι
Πρίν λίγες μέρες, μια γνωστή μου ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση και μου ζήτησε να της κάνω κάποια κεράσματα. Ένα απο αυτά ήταν μικρά κεκάκια με ζαχαρόπαστα με θέμα "το ξεμάτιασμα". Δεν της τα πήγα με το φλιτζάνι εννοείτε!! αλλά της έκανα δώρο το μάτι με τις χάντρες!!
Σας τα αφιερώνω και εσάς, φτου φτου ξεμάτιασμα, να ρθει το 2015 με όλα τα καλά!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!! ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ!!!!
ΜοΟd 1: λένε οτι έρχετε χιονιάς. λένε οτι θα κάνουμε λευκά χριστούγεννα. λένε.....
MoOd 2: Θα πάρω αγκαλίτσα την πιατέλα με τα μελομακάρονα {σαν τσιπς}, θα χουχουλιάσω στον καναπέ και θα απολαύσω χριστουγεννιάτικες ταινίες!!! τα χριστούγεννα των Γκρίζγουολντ, πάρτυ φαντασμάτων, μόνος στο σπίτι και άλλες παλιές αγαπημένες που τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να προβάλλονται απ τα κανάλια. το γιατί, δεν ξέρω.....
MoOd 3: μην ανησυχείτε dolmadakia μου! μέχρι την πρωτοχρονιά θα τα ξαναπούμε εννοείτε!!
MoOd 3: μην ανησυχείτε dolmadakia μου! μέχρι την πρωτοχρονιά θα τα ξαναπούμε εννοείτε!!
Μ´ αρέσει πολύ η ιδέα του αρωματικού κρασιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλες σου οι προτάσεις είναι εξαιρετικές!
Αν μη τι άλλο μας έκανες να πεινάσουμε!
Φιλιά
τωρα που επιασαν τα κρυα το ζεστο κρασακι ειναι οτι πρεπει!!!! :) φιλιά καλο σουκουυυυ!!!
ΔιαγραφήΘα ξεκινήσω από το τέλος, τέλεια τα ξεματιαστικά κεκάκια!!! Πολύ χαριτωμένα! Και οι προτάσεις σου όμως θα αξιοποιηθούν, ωραία τα κρεατικά, ωραίο και το χειμωνιάτικο κρασάκι. Τελικά μας βγήκε σε καλό το ότι σε έπιασε τελικά το χριστουγεννιάτικο πνεύμα! Εύχομαι να περάσατε όμορφες, λευκές και διασκεδαστικές στιγμές!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σαι καλά αμαλία μου!!!! το πε και το ζώδιο μη γκρινιαζετε και μη μελαγχολείτε για να σας πάνε ολα καλά οπότε σταμάτησα να μελαγχολώ και κοιτάω μονο τα θετικά!!
ΔιαγραφήΌχι που δεν θα έμπαινες στο κλίμα! Εύγε ντολμαδάκια, όλες οι προτάσεις είναι μία και μία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεθαίνω με το κεράκι-ξεμάτιασμα, δεν υπάρχει!
ευχαριστω χρυσουλάκι!!!! :) το κεκακι ξεμάτιασμα σκέφτομαι να το προωθήσω στα τουριστικά είδη μαζί με τις χάντρες και τα σκόρδα!!! με κάθε μπουκια θα ξεματιάζεσαι χαχαχα :)
Διαγραφήετσι μπραβο κουκλα μου.πολυ καλες προτασεις και μαλιστα παραδοσιακες.να περασετε καλα και να τα λεμε.μη χαθεις.και να βγαινεις εξω.ουχι στον καναπε.πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριςτω λιτσα μου!! Αγαπάμε την παράδοση ! Βγαίνω βγαίνω αλλα αν με πιάσει το χουχουλιασμα που να σηκωθώ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα !!!Πολύ μου άρεσαν όλες οι προτάσεις, τα cupcakes με το μάτι εξαιρετικά! Καλές Γιορτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου αθηνα!!! :) σε ευχαριστω!!!
ΔιαγραφήΕ αντε βρε ντολμαδακι επιτελους μπηκες στο κριστμας μουντ.....αργησες αλλα μπηκες με φοραααα!!!!!Αυτη η πανσετα σου με ξελογιασε.!!!Ολες οι προτασεις σου μια προς μια ειναι πολυ ευστοχες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφυσικα και θα τα ξανα πουμε μεχρι την πρωτοχρονια!!!!!!!!!!
φιλακιααααα!!!!!
κικουμπινιιιιιι σε ευχαριστω !!!!! εμεις θα τα λεμε στανταρ ;) σμουτς!!
ΔιαγραφήΤέλεια, άντε και του χρόνου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης!!!
Διαγραφήσημερα σειρα μου.με επειασε το κεφαλι μου να βγαλω μενου.παραδοσιακο,βεβαιως βεβαιως.να το τρωνε οι πιο πολλοι.να μην ειναι τελευταιας στιγμης να τρωνε και τα πιτσιρικια.βοηθειαααα.
ΔιαγραφήΧμμμμ ανάλογα τα γούστα πχ εμείς κάνουμε στάνταρ μια κοτοσουπα αστερακι για 1ο πιάτο.μετα η βάζουμε την κότα απ τη σούπα με πατάτες φούρνο ή πανσετα που λέω πάνω ή τηγανια Κρασάτη με ρύζι κ λαχανικά πίτες τυροπιτακια
ΔιαγραφήΜε βλέπω να ξενιτεύομαι στα έρημα τα ξένα... σε κανένα chalet στο Innsbruck ή κάπου εκεί γύρω... στείλε προμήθειες -από τις τόσες που προτείνεις- μην αποκλειστώ πουθενά!
ΑπάντησηΔιαγραφήMerry Christmas Anastasie!
Z.
Στέλνω στέλνω !! Επίσης σ προτείνω τα σαλέ στην εξωτική κοζανη το πρωί νομίζεις είσαι Αθήνα και το βράδυ βόριο πόλο ! Χαχαχαχα καλα χριστουγεννα φιλιαααα
ΔιαγραφήΠω πω Παναγιά μου... απο που να αρχισω, απο το μανικιούρ (!!!) το φυλλο της πίτας, τα κεκάκια με τα μπλε ματάκια (μιάμ)... παντα τεοια, και του χρονου με υγεία κορίτσαρε :)
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστωωωωω σμουτς!!! καλα χριστουγεννα να έχουμε με υγεία!!
ΔιαγραφήΈρχομαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω 3 μερες να τρώω πίτες όχι βασιλόπιτα!!!!!!!!!!!!!
ελααααα ελα!!!!!!!
Διαγραφήσε ευχαριστω αναστασια μου.καπως ετσι θα κινηθω.με τη σουπιτσα απο χωριατικο κοτοπουλο και κοντοσουβλι στο τζακι.σουφλιμα το λενε εδω.παντα παραδοσιακα.πολλα φιλακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια!!!! καλοφαγωτα και καλες γιορτες!!! φιλιαα!!
ΔιαγραφήΑμάν βρε ντολμαδάκι, τα σάλια μας τρέχουν! Υπέροχες όλες οι προτάσεις αλλά εγώ θα μείνω στις εξαιρετικές πίτες με σπιτικό φύλλο (και το όμορφο έθιμο που τις συνοδεύει), προπαντός την κρεατόπιτα και την πρασοτυρόπιτα τις κλείνω από τώρα! Για να μην μιλήσω για την πανσέτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα εκλεισε!!! σου κραταω μερίδα ;) !!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα μας ανοιξες την όρεξη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήdrunktomatogreece.blogspot.gr
καλησπέρα!!!! χαίρομαι ;)
Διαγραφήκαλες γιορτες και σε εσενα αναστασια μου.να εισαι γερη και δυνατη.ο καινουργιος χρονος να σου φερει οτι επιθυμεις.και αν δεν βαριεται και εκεινη τη κουζινα που λαχταρας για να μεγαλουργεις.πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήεχυαριστω επισης!! φιλάκια!!
Διαγραφήτα θέλω όλα!!!! πειράζει? ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήόχιιιιιι δεν πειράζειιιιιι !!!!! που λέει και το άσμα!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο το μενού σου Αναστασία! Ένα κι ένα τα πιάτα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου σήμερα και Καλές Γιορτές!!!! Σε φιλώ!
ευχαριστω πολύ μάγδα μου!!!! καλες γιορτες φιλιά!!
Διαγραφή