Καλημέρα ντολμαδάκια μου τι κάνετε;; Εγώ οχι και τόσο καλά ... Σβήνω, με χάνετε, πάει γέρασα η δόλια... Έχω απ την Κυριακή με γαστρεντερίτιδα. .Επιδημία σου λέει στην κοζανη η γαστρεντερίτιδα!!πέρασα κ ενα βράδυ στο νοσοκομείο, γιατί έμοιαζα με το κοριτσάκι στον εξορκιστή που στη συγκεκριμένη σκηνή είχε αλλάξει την ταπετσαρία απ τον τοίχο, if you know what I mean... Και κεί που πήγα να συνέλθω τσουπ! να την και η δισκοκήλη... Αχ αυτό το κορμί μου το φιδίσιο τι τραβάει για να γίνει ίσιο..
Οπότε καταλαβαίνετε ότι γιοκ μαγειρέματα αυτές τις μέρες, πλην γκουρμεδιάρικων πιλαφιών και κοτοσουπών.... πφφφφ
Ευτυχώς η γαστρεντερίτιδα υποχώρησε και έχω μόνο τη δισκοκήλη να ξορκίσω.
Το τι πείνα έπεσε 4 μέρες δεν φαντάζεστε!! σιγα σιγά ξαναβρίσκω την όρεξη μου, ευτυχώς, γιατί λίγο ακόμα και θα έκανα καριέρα μοντέλου, θα με χάνατε απ τις κουζίνες και μετά ποιος θα σας ταΐζει;;!!
Σήμερα θα σας δείξω το μερεντόψωμο. Το nutella star bread το ξέρετε; Αν οχι κακώς, να το μάθετε αμέσως! είναι μια λιχουδιά που κολάζει και τη Ζιζέλ και τις φίλες της. Το σχήμα του μοιάζει με αστέρι ή χιονονιφάδα {να το μετρήσω σαν δέηση για χιόνι;;}. Εκτός από πραλίνα μπορεί να γίνει και με μαρμελάδα η αλμυρό με τυριά κασέρια σαλάμια κλπ.
Το τι πείνα έπεσε 4 μέρες δεν φαντάζεστε!! σιγα σιγά ξαναβρίσκω την όρεξη μου, ευτυχώς, γιατί λίγο ακόμα και θα έκανα καριέρα μοντέλου, θα με χάνατε απ τις κουζίνες και μετά ποιος θα σας ταΐζει;;!!
Σήμερα θα σας δείξω το μερεντόψωμο. Το nutella star bread το ξέρετε; Αν οχι κακώς, να το μάθετε αμέσως! είναι μια λιχουδιά που κολάζει και τη Ζιζέλ και τις φίλες της. Το σχήμα του μοιάζει με αστέρι ή χιονονιφάδα {να το μετρήσω σαν δέηση για χιόνι;;}. Εκτός από πραλίνα μπορεί να γίνει και με μαρμελάδα η αλμυρό με τυριά κασέρια σαλάμια κλπ.
Αυτό το μερεντόψωμο κάνει θραύση στο facebook σε μια ομάδα μαγειρικής {λέγεται τι θα φάμε σήμερα} και εννοείτε ανασκουμπωθήκαμε σύσσωμες οι συμπεθέρες να το κάνουμε. Το κάναμε κανα 2 φορές η κάθε μία γιατί εκτός οτι φαγώθηκε σε 1 μέρα, είχαμε και κάποια προβληματάκια στην εκτέλεση. Σας παρουσιάζω λοιπόν όλες τις παραλλαγές και τις πατέντες. Διαλέχτε και βουρρρ στην κουζίνα...!
Το Σώμα Συμπέθερων κάνει τις εξής παρατηρήσεις:
- η αρχική συνταγή λέει όλα τα υλικά μαζί ανακάτεμα. Το κάναμε αλλά δεν φούσκωσε το ζυμάρι. Καλύτερα πρώτα να διαλυθεί η μαγιά στο γάλα
- η νωπή μαγιά είναι καλύτερη της ξηρής.
- η μαρμελάδα καίγεται και το σκουραίνει
- προτιμάμε σκληρά κασέρια για να μη λιώσουν πολύ και τα κυνηγάμε στο ταψί
- για να φουσκώσει καλά, δεν ανοίγουμε λεπτό φύλλο (όπως εγώ) απλά κόβουμε μετά το σχήμα ομοιόμορφο
- δεν το βάζουμε σε λαμαρίνα αλλά σε μικρό ταψί στρογγυλό για να πάρει όγκο στο ψήσιμο, να μην απλώνει
- εμείς το αλείψαμε απο πάνω με γάλα ή αυγό γιατί σκέτο άρπαζε εύκολα.
- το ζυμάρι που περισσεύει κάντε το ένα μεγάλο ρολό γεμιστό με πραλίνα ή κανελοζάχαρη
- οσο κολασμένο και να φένεται μόλις βγει απ το φούρνο ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ γιατί θα μείνετε χωρίς γλώσσα!!! αυτή πραλίνα ζεματάει ουουου!!!!
Υλικά :
- 500-700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1/3 φλ ζάχαρη
- 3/4φλ γάλα χλιαρό
- 5-6 κουτ σουπ βούτυρο λιωμένο
- 7γρ μαγιά
- λίγο αλάτι
- πραλίνα
Εκτέλεση:
1. Ξεκινάμε απ το ζυμάρι : Στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Αφήνουμε λίγο στην άκρη.
2. Ανακατεύουμε τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε και το αλεύρι και πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη
3. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και τυλίγουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (1-2 ώρες)
4. Όταν διπλασιαστεί το ζυμάρι το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Το κάθε μπαλάκι θα το ανοίξουμε σε στρόγγυλο πιτάκι περίπου 20 κ διάμετρο. Χρησιμοποιούμε ένα δίσκο ή ένα πιάτο για να κόψουμε ομοιόμορφα τα ζυμάρια σε στρόγγυλο σχήμα μεταξύ τους. οτι περισσεύει το βάζουμε να ψηθεί σαν σκέτο τσουρέκι ή το ανοίγουμε σε ρολό
5. Πάνω σε μια λαδόκολα βάζουμε το πρώτο πιτάκι και αλείφουμε με πραλίνα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο και ξανάβάζουμε πραλίνα. Βάζουμε και το τρίτο πιτάκι και βάζουμε μια τελευταία στρώση πραλίνας. Σκεπάζουμε με το τελευταίο πιτάκι χωρίς να αλείψουμε την επιφάνεια με σοκολάτα!
6. Για να κάνουμε το σχήμα αστεριού, παίρνουμε ένα μικρό ποτήρι ή πιάτο και το βάζουμε στο κέντρο για να ξέρουμε μέχρι που θα κόψουμε τις ακτίνες.
7. Με ενα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πρώτα στα 4 χωρίς να κόψουμε το κέντρο! Τα 4 κομμάτια τα χωρίζουμε στα 8 και τα 8 σε 16 κομμάτια. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν κόβουμε το κέντρο!
8. Για να κάνουμε το σχήμα, πιάνουμε ανα 2 τα κομμάτια και τα στριφογυρνάμε 2-3 φορές ένα προς δεξιά και ένα προς αριστερά. Θα μοιάζει σα νιφάδα χιονιού
9. Όπως είναι στη λαδόκολλα το μεταφέρουμε στο ταψί και το αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει
*μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για τσουρέκια
** αν δεν σας φουσκώσει καθόλου το ζυμάρι στην αρχή μη στεναχωριέστε! μπορείτε να το ανοίξετε πάλι σε αστέρι ή να το ανοίξετε σε ενα φύλλο και να κάνετε ενα μεγάλο ρολό
*** το σχήμα μπορεί να γίνει και με διαφορετικό κόψιμο, όπως θα δείτε κάτω στις φώτο των συμπεθέρων
*** το σχήμα μπορεί να γίνει και με διαφορετικό κόψιμο, όπως θα δείτε κάτω στις φώτο των συμπεθέρων
μερεντόψωμο συμπεθέρας Μ. |
Μερεντόψωμο συμπεθέρας Β & Τ |
Αυτά τα ολίγα απο μένα, απο βδομάδα θα επανέλθω δριμύτερη!!
ΜοΟd: το βασίλειο μου για ένα πιάτο κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές! και έναν καφέ..... α και μια σοκολάτα! και ενα εκμέκ..... και λίγα φασολάκια με κρατσανό ψωμί και φέτα! και .. και .. και...
ααα ντλμαδακι περαστικα σου...στη δισκοκηλη γιατι η γαστρεντεριτιδα περασε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικα την εβδομαδα που μας περασε,κανενα δεκαημερο περιπου,το fb γεμισε με αυτο το ψωμακι.Μπηκα στον πειρασμο να το φτιαξω αλλα ολο και κατι με σταματουσε.Ε τωρα που εχει παρει και τα ευσημα απο εσενα και τις συμπεθερες σου θα το κανω κι γω!!!
φιλια!!!!!
ευχαριστω!!!! ανασκουμπωσου!!! δεν πρεπει να υπαρχει νοικοκυρα που να μην το κανει αυτο μεσα στη χρονια!!! χαχαα
ΔιαγραφήΠω πω, τι ωραίο γλυκό είναι αυτό? Να υποθεσω οτι δεν υπάγεται στη Ducan, ε? (πολύ θα μου αρεσε)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο νο.4 με τα κασερια ειναι σχετικο?
χαχαχα καλα θα ταν να ηταν διαιτης αλλα μπα.... η μια αδερφη κανει διαιτα και η αλλη {εγω} περιδρομιαζει!!! ισσοροπιες! χαχα
Διαγραφήναι σχετικο το λες ... πχ η θεια μου που εβαλε γραβιερες και κασερι σκληρο ελιωσαν ομοιομορφα εγω που εβαλα κασερι για τοστ κ πιτσες μου κολλησαν στη λαδοκολλα απ το λιωσιμο!!!!
(μπερδευτηκα η γυναικα, εννοεις στην αλμυρη εκδοχη και οχι στη μερεντα ε?)
ΔιαγραφήXaxaxaxa ax ναι ναι στη αλμυρή!!! Είπαμε γκουρμεδιά αλλα οχι κ συνδυασμός μερεντα με κασέρια!!! Θα τρίζουν οι κατσαρόλες των σεφ ! Χαχχχαχαχ
ΔιαγραφήΝτολμαδάκι πρόσεξε τον εαυτό σου γιατί είσαι και μικρό κοριτσάκι......................επίσης να πω οτι εγώ είμαι πολύ ανάποδος άνθρωπος.....δεν φτιάχνω ποτέ αυτά που φτιάχνουν όλοι............οπότε τσιμπάω μισό καρβέλι και την κοπανάω!!!! Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα πλεον προσοχη λιλα μου....... μου τα εψαλε και η αθανατη ελληνιδα μανα μου...... ισως ειναι αυκαιρια να γινω πριγκιπισσα να μην κουραζομαι καθολου!!! ολο το καρβελακι τσιμπα αφιερωμενο!!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΠεραστικά κοριτσάκι! Έτσι είναι, αμα σε ζηλεύουν, σε ματιάζουν! Φτου φτου φτου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το κολασμένο πράγμα πάρτο αμέσως από μπροστά μου, και φέρε πίσω το σουβλάκι ντουκάν, γιατί δε με βλέπω καλά! Αμάν! Το θέέέλωωωω!
ευχαριστω χρυσα μου!!!!! ποιος με ματιαξε να του βγουν τα ματια!!! σοκολατα να τρωει μπανια να γευετε!!!! χαχαχαχαχαχα μετα το σουβλακι να μη φας και ενα μερεντοψωμο να εχεις ολοκληρωμενη διατροφη;;;
ΔιαγραφήΠεραστικά ντολμαδάκι! Καλά λέει η Χρύσα, μακριά από το μάτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η τέλεια και απίθανη συνταγή με αυτή την καταπληκτική παρουσίαση με έκανε να τρελαθώ. Θα το κάνω σίγουρα γιατί αξίζει! Φιλιά πολλά, πολλά
ευχαριστω αναστασια μου!!!! αχ δεν θα βρω ποιος με ματιασε;;; θα του βγαλω τα ματια!!! περιμενω εντυπωσεις και δικες σου παρατηρησεις!!!
ΔιαγραφήΠεραστικά σου! Το μερεντόψωμο δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά νομίζω ότι θα είναι σίγουρη επιτυχία. Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα!! ευχαριστω!! βαλτο στο προγραμμα να το δοκιμασεις!!
ΔιαγραφήΣυγγνώμη τώρα που έχω ξεκαρδιστεί αλλά ειλικρινά δεν το ελέγχω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, μακάρι να ήταν όλοι οι άρρωστοι τόσο χιουμορίστες σαν κι εσένα.
Το μερεντόψωμό σου το είχα δει στο φέις όταν το είχες αναρτήσει που το έφτιαχνες και το περίμενα πως και πως... αλλά φατε μάτια ψάρια. Μόνο στην οθόνη μου το βλέπω και το λιμπίζομαι.
Το έκανες παρ΄όλα αυτά τέλειο σε εμφάνιση!!!!!!!!!!!! Θερμά, θερμά συγχαρητήρια!!!
Φιλια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
χαχαχα που να με ειχες και σαν εικονα τι γελιο θα κανες ;) !!!! ευχαριστω πολυυυυυ!!! :)
ΔιαγραφήΠεραστικά...περαστικά και σύντομα πάλι στη "μάχη" εύχομαι, Ντολμαδάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για εξαιρετικά "εργόχειρα" όλες οι συμπεθέρες, αλλά αυτό με το τυράκι πολύ το λιμπίστηκα μέσα στο βράδυ :-)) (συγχώρα με που αφήνω πίσω την πραλίνα...)
σε ευχαριστω πολυ!!!! και γω του αλμυρου ειμαι θα το μοιραστουμε!!!
Διαγραφήσηκωνομαι να σε ξεματιασω.αλλα μην παιζεις με την δισκοκηλη.και μην κανεις λουκουμοψωμαγιατι εχουμε και εμεις δισκοκηλη.πολλα πολα φιλακια.
ΑπάντησηΔιαγραφήριξε ενα ξεματιασμα γερο!!!! σε ευχαριστ ωπολυ!! αστα να πανε δεν ξερω τι ειναι χειροτερο η γαστρεντεριτιδα η η δισκοκοιλη .... μαλλον η δισκοκοιλη 1000% !!!
ΔιαγραφήΠεραστικά βρε κοριτσάκι, η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ ζόρικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπομονή και γρήγορα να γίνεις καλά!
Πολύ εντυπωσιακό το μερεντόψωμο.
Δείχνει πολύ λαχταριστό και σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο!
Φιλιά
σε ευχαριστω πολυ ερμιονη μου!!!!
ΔιαγραφήΌμορφη συνταγή για πολλές που ε΄χουν παιδιά, απλά εγώ το..παιδί δεν αγαπώ τη ..μερέντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερααααα!!! ειστε νουτελοφαν ή μηπως του αλμυρου;;;; γινεται και με μαρμελαδιτσα παντως ! για ολ ατα γουστα ειναι αυτο το τσουρεκακι!
Διαγραφήχαχχαχαα..οπως λεει κ η κορη μου που προσφατα δεν μπορουσε να καταπιει απ τον πονολαιμο..και ειναι κ ενα κακοφαγοοοοοοο.......ασταααααααα.....οταν εισαι αρρωστος κ δεν μπορεις να φας.....σκεφτεσαι τι ωραια πραγματακια ετρωγες οταν μπορουσες κ δεν τα δινες σημασια..............ετσι ορμαμε δυνατααα....ααααααα αυτο θα το φτιαξω...............
ΑπάντησηΔιαγραφήετσι!! αφου μεχρι και κοκορετσια και μπαμιες λιγουρευομουν!!! χαχαχαχα!!! φτιαξτο φτιαξτο και θα το φανε και οι πιο ιδιοτροποι!!!!
Διαγραφήαναστασια μου πως εισαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερ αλιτσ αμου.... λιιιγο καλυτερα σηκωνομαι τωρα ππιο ευκολα σταματησα τις ενεσεις μονο μυοχαλαρωτικα παιρνω σιγα σιγα καλυτερευω... δευτερα εχω ρεντεβου παλι με τον ορθοπεδικο :) :) :)
Διαγραφήπεραστικά ντολμαδάκι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ εντυπωσιακό το μερεντόψωμο!!!
καλημερα!!! σε ευχαριστω πολυ!!! και πολυ νοστιμο εκτος απο εντυπωσιακο!
ΔιαγραφήMiss Dolma εχω να σου πω οτι αυτη η γαστρεντερίτιδα εφτασε μεχρι Αθηνα. Τελος παντων, τωρα φανταζομαι οτι θα εισαι περδικι και θα εχεις φάει τα κεφτεδακια με φέτα και κρατσανιστό ψωμάκι ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ πολύ την μελέταγες την Ζιζέλ και παραλίγο να σε πάρει στο club της χα χα!
Καλά το αστροψωμο σου τα σπάει... βασικα ολες οι φωτογραφιές μου αρεσαν (να τις φάω), γειας τα χέρια των συμπεθέρων σου.
μεχρι εκει εφτασε η χαρη της;;; ναι απο γαστρεντεριτιδα σε 4 μερες ξεμπερδεψα.... τα κεφτεδακια ακομα τα καρτερω αλλα εφαγα στερεο φαι και οχι σουπες! χαχαχα εφαγα και κεικ αμεεεε και σοκολατιτσα! χαχα λες να με ματιαξε η ζιζελ;; ουου η ζηλιαρα!! με εφαγε! ευχαριστουμε να ρθειτε να σας κερασουμε :)
ΔιαγραφήΚράτησε μου ένα ολόκληρο από το αλμυρό... και μισό από το μερεντένιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θέλω να γίνω Ζιζέλ... φτάνει που αρχίζει το όνομά μας από το ίδιο γράμμα!
Ζ.
χαχαχαχα εφτασεεεεε!
Διαγραφήαναστασια μου χαιρομαι που εισαι καλυτερα.να ξερεις βεβαια πως τα φαρμακα κουκουλωνουν το προβλημα.η λυση ειναι κοιλιακοι και ραχιαιοι στο γυμναστηριο.αν μπορεις καλο θα ηταν να πας.καλο σαββατοκυριακο και πολλα φιλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήναι λιτσα μου και ο γιατρος μου ειπε ασκηση για να μη χρειαστει αυριο μεθαυριο φυσιοθεραπειες και εγχειρηση!!!! ακομα και την ορειβασια μου απαγορεψε γαι ενα διαστημα γτ ειναι οτι χειροτερο γαι τη μεση!!! πφφφ παει γερασα το πιπινι!!! καλο σαββατοκυριακο σε ευχαριστω σμουτς!!!
ΔιαγραφήΑναστασία μου... τί καλά που είσαι καλύτερα! Πράγματι η άσκηση είναι απαραίτητη και πιο εύκολη από τις φυσιοθεραπείες και την εγχείρηση!! 'Οσο για την γαστρεντερίτιδα είμαι σίγουρη ότι τώρα είσαι καλά! Λάτρεψα το μερεντόψωμο γιατί είμαι γλυκατζού!!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλημέρας!
καλημερα!! ναι δοξα το θεο καλυτερα ειμαι αφου βγηκα κιολας εξω περπατησα λιγο!!!! ευχαριστω!!!!
Διαγραφή