Καλημερέντες Dolmaδάκια τι κάνετε;;
Όσο είπα αυτο το σ/κ να λιώσω, να απεξαρτηθώ απτις απόκριες, δεν άντεξα και σκάλισα την κουζίνα πήγα και στα βουνά!!
Ευτυχώς δεν κουνηθήκαμε άλλο, αλλά εγώ μια τσάντα επιφυλακής την έχω στο προσκεφάλι!!
Σας πιάνει και σας η τρέλα να θέλετε να συμμαζέψετε το ψυγείο και τα ντουλάπια και να μαγειρέψετε με οτι έχουν για να "καθαρίζουν"; Αυτή η τρέλα με έπιασε και μένα αυτη τη βδομάδα - ίσως απο φόβο του σεισμού- και άρχισα να καταναλώνω οτι ειχα στο ψυγείο !! είχα και πολλά αυγά, η χοληστερίνη χτύπησε κόκκινο!!
Σας πιάνει και σας η τρέλα να θέλετε να συμμαζέψετε το ψυγείο και τα ντουλάπια και να μαγειρέψετε με οτι έχουν για να "καθαρίζουν"; Αυτή η τρέλα με έπιασε και μένα αυτη τη βδομάδα - ίσως απο φόβο του σεισμού- και άρχισα να καταναλώνω οτι ειχα στο ψυγείο !! είχα και πολλά αυγά, η χοληστερίνη χτύπησε κόκκινο!!
Είχα λίγο βούτυρο, λίγο γάλα, κάτι πορτοκάλια -το Σάββατο θα έπαιρνα φρέσκα απ τη λαϊκή- ειπα να τα ανακατώσω ολα μαζί να κάνω ενα κεικ. Κεικ στα κουτουρού, με ότι έβρισκα μπροστά μου!
Στην αρχή το κεικ μου έμοιαζε σαν άψητο στη μέση παρόλο που το έψηνα 3 τέταρτα, αλλά την επόμενη μέρα ήταν πιο γευστικό! Ισως φταίει η μαύρη ζάχαρη.
Υλικά:
- 3 φλ αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 2 πορτοκάλια μέτρια ακέρωτα
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 1φλ ζάχαρη
- μισό φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
- 4 αυγά
- μισό φλιτζάνι γάλα ή χυμό ή νερό
- 1 κουταλιά κακάο, προαιρετικά
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Κόβουμε τις 2 άκρες και τις πετάμε. ΔΕΝ τα ξεφλουδίζουμε! Τα κόβουμε στη μέση και στα 4. Τα βάζουμε στο μουλτι και τα πολτοποιούμε. Δεν τα λιώνουμε τελείως, αφήνουμε να φαίνονται λίγα κομματάκια.
2. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα/χυμό/νερό. Ρίχνουμε και τον πολτό απ τα πορτοκάλια ανακατεύοντας απαλά
3. Ανακατεύουμε το μπεικιν με το αλεύρι και το κακάο και το προσθέτουμε σιγά σιγά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα για να μην είναι πολύ ρευστό το μείγμα μας αλλά ούτε και πολύ σφιχτό.
4. Αδειάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε 45 λεπτά στους 200 βαθμούς
Κλασσικά οι... συμπεθέρες , {λες και έχουν ραντάρ βρε παιδί μου!}, κατέφθασαν να κεραστούν. Μαζί με το κεικ είπα να τις κεράσω και λίγο λικεράκι αρμπαρόριζας. Όλως περιέργως αυτό το λικέρ δεν το είχα αναρτήσει! Τόσα χρόνια που έχω το Dolmaδάκι, έπρεπε να ήταν απ τις πρώτες συνταγές, μιας και το κάνουμε συνέχεια γιατί έχουμε τις γλάστρες στην αυλή.
Την αρμπαρόριζα πιστεύω την ξέρετε. Συνήθως τη βάζουμε στα γλυκά κουταλιού και στις μαρμελάδες αλλά και τη βράζουμε μαζί με το τσάι. Έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό άρωμα.
Αρμπαρόριζα + κολοκυθάτο =L.F.E!! ο καλύτερος συνδυασμός! Τύφλα να χουν οι μπραντζελίνα και μπέκαμ!
Το είχα κάνει πριν τις απόκριες για να είναι έτοιμο τότε, και να κερνάμε τους καλεσμένους. Αρμπαρόριζα + κολοκυθάτο =L.F.E!! ο καλύτερος συνδυασμός! Τύφλα να χουν οι μπραντζελίνα και μπέκαμ!
Το μόνο που χρειάζεται είναι:
- 1 λίτρο Λευκό κρασί ή ρετσίνα
- 30-40 φύλλα αρμπαρόριζας
- 600γρ ζάχαρη
- 1 μεγάλο βάζο
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε τα φύλλα αρμπαρόριζας και τα πλένουμε. Τα σκουπίζουμε και τα ρίχνουμε σε ενα μεγάλο βάζο ή μπουκάλι.
2. Ρίχνουμε το κρασί ή τη ρετσίνα και τη ζάχαρη.
3. Αφήνουμε σε δροσερό μέρος που να μη το χτυπάει ο ήλιος {σε μια άκρη στον πάγκο της κουζίνας πχ} και ανα δύο μέρες το ανακινούμε για να διαλύεται η ζάχαρη. Το αφήνουμε τουλάχιστον για 30 μέρες.
4. Μετά απο 30 μέρες δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί.
5. Σουρώνουμε και αδειάζουμε σε μπουκάλι.
βίντεο
ΜοΟd: το "απο δευτέρα δίαιτα", είναι κινητή γιορτή....
Μα τι προκομένη κοπέλα που εισαι, μεχρι και χομ-μέιντ λικέρ σιάχνεις, ευγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσπου φαινονται κομματακια πορτοκαλιού στο κέικ.
By the way ξεκινησα δίαιτα με πρεσκρίψιον ιατρου
οπότε τερμα οι διακιολογίες απο Δευτερα, ουφ!
Καλη εβδομας :)
καλημέρα!! εννοειτε χρυσο μου απ ολα κάνω να σκάνε οι θείτσες και οι πεθερές!! ;)
Διαγραφήναι τα κομματακια καθως θα ψηθούν μοιάζουν σαν τα φρουι γλασε!
καλη αρχη και καλή δυναμη στη δίαιτα!! και γω ειπα να αρχίσω γατι σαν πολύ αφρατεψα και θα με διώξουν απ τις πασαρέλες!! ;)
μαζί στον αγώνα!!
ενα θα σου πω... Σαββατοκύριακο ειχα κυρίως γευμα φιδέ!
Διαγραφήxaxaxaxaxa φιδε??? να κανεις και ενα ζελε και μετα να περασει ο γιατρος να σας δει :P
Διαγραφήεγω κομμενα τα τηγανητα {που ποτε δεν τα συμπάθησα} και η ζαχαρη αποδω και περα.... τρεμουν τα κόκαλατης ζιζέλ!!
Από τη μία μου λέτε για δίαιτες και από την άλλη δεν με αφήνετε να αγιάσω! Ωραίο φαίνεται το κέικ με τα πορτοκαλοκομματάκια του, ευχαρίστως θα το δοκίμαζα με λίγο λικεράκι παρέα! Καλή εβδομάδα! Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα εινια τεστ αντοχης στον πειρασμο οι συνταγες!! εγκράτεια!! κι ενα μυστικο γαι σωστη δίαιατα: οταν τρως στα κρυφά οι θερμίδες δεν υπολογίζονται! ;)
Διαγραφήκαλη βδομάδα!
Το κέικ κερνιέται μαζί με το λικέρ...και το τραπεζομάντιλο, υποθέτω...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήLike και στα τρία, Ανασταζί!
Ζ.
μερσί!!! ουι μαζι παν αυτα!! ανοιξα το σεντούκι με τα προικιά για τις ανάγκες τις φωτογράφησης χαχαχα :)
ΔιαγραφήΠόσο να την "κινήσουμε" αυτή τη γιορτή της δίαιτας πια......
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τέτοια κέικ, και τέτοια λικεράκια, τη βλέπω να πηγαίνει για την επόμενη χειμερινή σαιζόν...
Σαν το άρωμα της αρμπαρόριζας, δεν έχει!
πες το ψέμματα!! απο δευτερα σε δευτερα πέρασαν 10 χρόνια!!!
Διαγραφήμεθυστικό το άρωμα της!!
Μου αρέσει το mood στο οποίο βρίσκεσαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛικέρ αρμπαρόριζας δεν έχω δοκιμάσει ποτέ.
Όταν τα ξεκαθαρίσματα ντουλαπιών/ψυγείου έχουν τέτοια έκβαση, μια χαρά! Σούπερ κεκάκι γευστικό και αρωματικό, τι καλύτερο!
αστα ερμιόνη μου!! εμεις τα μοντελα πρέπει να κάνουμε θυσίες!!!
Διαγραφήειναι πολυ ωραιο και ιδιαίτερο λικερ! αν σε βγαλει ο δρομος κατα εδω ελα να σε κεράσω!
Έλα μου ντε! Όλο για δίαιτα μιλάμε και όλο φτιάχνουμε λιχουδιές! Χαχαχχα και πρώτη και καλύτερη εγώ! Επειδή όμως δεν θέλω να κάνω δίαιτα , δώστε μου εμένα τα κομματάκια σας σαν καλά κορίτσια μαζί με το λικέρ που δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τη γεύση θα βγάζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα κανεις τετοια θυσια για εμας;;; πακεταρω το ταπερ αμεσως!!! γευση αρμπαροριζας!! το κρασι - ρετσινα δεν το καταλαβαινεις, γινεται σαν σιροπι με τη ζαχαρη...
ΔιαγραφήΜε την ίωση που με ταλαιπώρησε δεν πήρα είδηση για το σεισμό που ανέφερες!!!! Ελπίζω να μην ήταν δυνατός!!!!! Πάντως αν αυτός ήταν αιτία και έκανες αυτές τις λιχουδιές τι να πω …χαλάλι!!! Το κέικ δείχνει υπέροχο με τα κομμάτια πορτοκαλιού αλλά και το λικεράκι πολύ το ζήλεψα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τον σεισμο αφιερωσα αλλο κεικ, τοοποιο του το αφιερωσα γτ εμενα δεν μου πολυαρεσε!! χαχαχα το λικερ εγινε για τις αποκριες να κερναμε τους μουσαφίρηδες και το κεκάκι, κλασσικα για τσιμπολόγημα το σαββατοκύριακο!! :)
ΔιαγραφήΗ αρμπαρόριζα είναι πραγματικά θησαυρός για γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες! Έχω στον κήπο μου στην εξοχή (χεχε). Όσον αφορά τη μανία καθαριότητας των ντουλαπιών, αυτή με πιάνει όποτε λέω ν'αρχίσω δίαιτα, τρώω τις λιχουδιές από πριν, δήθεν για να μην υπάρχουν και σκανταλίζομαι στη δίαιτα! Δικαιολογίες, γι'αυτό και κατήργησα την ιδέα "δίαιτα". Τελικά τρώω λιγότερο έτσι :p Ελπίζω να τελείωσαν οι σεισμοί. Ωραίο και το δικό σου πορτοκαλοκέικ! Φιλάκια φιλενάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχα και γω γιαυο εκανα το ξεκαθαρισμα να μην εχω πειρασμους στα ντουλάπια!! σεισμο δεν ξανάκανε ευτυχως {οχιοτι θα μας ειδοποιήσει!!} φιλακια και καλη βδομάδα!
ΔιαγραφήΤο κέικ σου δείχνει πολύ λαχταριστό, μου αρέσει η ιδέα των ολόκληρων πορτοκαλιών μέσα!!! Λικέρ αρμπαρόριζας θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω, δυστυχώς όμως αυτή που είχα ξεράθηκε πριν πάρα πολλά χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να βρω εδώ που βρίσκομαι..Απολαμβάνω από τις φωτογραφίες όμως.. Καλή εβδομάδα, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα!!! αν σε βγαλει ο δρομος καταδω ελα να σε δωσω ενα κλωναρι να το βαλεις σε γλαστρα, πιάνει αμέσως ρίζα!! ειναι φανταστικο το αρωμα της και το λικερ ιδιαίτερο
ΔιαγραφήΤο κεκάκι σούπερ........λικέρ με κρασί???? Μου ακούγεται θεσπέσιο!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα λιλα!! ναι με κρασί! δεν εχει το αλκοολ της βοτκας η του τσιπουρου και ειναι πιο γλυκο και πιο ελαφρυ!
ΔιαγραφήΓειά σου Ντολμαδάκι! Και γλυκό και λικέρ, μια χαρά σε βρίσκω! Μα δε λέει το κέικ ξεροσφύρι! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρίσκω τέλεια την ιδέα των ολόκληρων πορτοκαλιών που θα φαίνεται και η φλούδα και θα πικρίζει λίιιγο (όπως πρέπει να είναι το πορτοκάλι νομίζω -π.χ. στη σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι πάντα βάζω και τη φλούδα).
Όσο για το άλλο με την αρμπαρόριζα πρέπει να σου πως ότι τη λατρεύω σαν αρωματικό βότανο και όταν πάω στο χωριό και στον κήπο της μαμάς θα το φτιάξω άμεσα! Από κρασί και ζάχαρη πάλι, δεν ξεμένουμε ποτέ στο σπίτι (σε πόλη ή χωριό :p)
καλησπερούδια!!!οι σωστες οι συμπεθερες μαζι με το λικερ βαζουν και λιγο κεικ ετσι για τη γευση!! χαχα
Διαγραφήχμμ δεν θα λεγα πικρίζειαλλα σιγουρα ειναι σα να τρως ολοκληρο πορτοκάλι το καταλαβαινεις δλδ οχι οπως το ξυσμα η ο χυμος σκέτα. ετοιμασε τα μπουκάλια απο τώρα περιμένω εντυπώσεις για το λικέρ!!