Κείκ Πορτοκαλιού Νηστίσιμο






Είμαι φαν των νηστήσιμων γλυκών, γιατί είναι και πιο οικονομικά, με λιγότερες θερμίδες και πιο υγιεινά. Σαν φοιτήτρια, μόνο τέτοια γλυκά έκανα, γιατί ούτε αυγά είχα ( δεν τα πολυτρώω), ούτε γάλα (γιατί δεν μ αρέσει), ούτε βούτυρα( σπάνια το χρησιμοποιώ) οπότε έπρεπε να βρω λύσεις για γλυκά χωρίς να αγοράζω πράματα μόνο για ένα κεικ.
Ευτυχώς είχα τη βοήθεια του Ίντερνετ και την είχα καταβρεί με νηστίσιμα κεκάκια και κουλουράκια!
Το κέικ που έκανα συνέχεια {τόσο συχνά που αν είχε στόμα ο φούρνος θα μού λέγε "ψιτ κοπελιά, ψήνω και άλλα πράματα, το ξεφτίλισες" }!!! είναι το νηστίσιμο σοκολατένιο . Μπορεί να είναι νηστίσιμο, αλλά είναι τόσο νόστιμο που το τρώω αγκαλιά με το ταψί!! χαχαχα

Μιας και μέχρι τα Χριστούγεννα είναι νηστεία, έψαχνα να κάνω κανα κεκάκι νηστίσιμο για να κερνιούνται οι συμπεθέρες και οι θείτσες, γιατί ΟΛΗ η οικογένεια γιορτάζουμε τον Δεκέμβρη! γιορτές -γενέθλια όλα μαζί, μαζί και η νηστεία! Αρα πρέπει να καλύψουμε όλα τα γούστα
άνοιξα τον μαγικό τσελεμεντέ {το google δηλαδή} και τσουπ έπεσε το μάτι μου στο υπέροχο πoρτοκαλένιο νηστίσιμο κέικ της Κικής απ το Tantekiki . Εγώ το σιρόπιασα ελαφρά, με λίγο σιρόπι από το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.
Βουρ στην κουζίνα...


ΥΛΙΚΑ {αρχική συνταγή εδώ}

  • 2 ,5-3 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  1,5 φλ. τσ. καρυδόψιχα λεπτοκομμένη στο multi
  •  1 φλ. τσ. ζάχαρη
  •  1/2 φλ. τσ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
  •  1 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
  •  3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
  •  1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το λαδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την αμυγδαλόψιχα. Σταδιακά προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι. Το μίγμα να είναι ελαφρά πηχτό
3. Αλείφουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ ή ένα στρόγγυλο ταψάκι με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
4. Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε.
5. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Μετά, το ξεφορμάρουμε και το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα έως ότου κρυώσει τελείως.
6. Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε
*Προαιρετικά, μπορούμε να σιροπιάσουμε ελαφρά, ίσα ισα να γίνει πιο έντονη η γεύση του πορτοκαλιού. Αν μας έχει περισσέψει σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, το ζεστένουμε με λίγο νεράκι ή διαλύουμε λίγη ζάχαρη με νερό ή χυμό πορτοκάλι. Κάνουμε μικρές τρύπες με ένα ξυλάκι από σουβλάκι και σιροπιάζουμε προτού το βγάλουμε απ το ταψι

ΜοΟd: Το χιόνι ακόμα να έρθει και παρηγοριέμαι να βλέπω την άχνη να πέφτει στο κέικ.
Εκτύπωση

21 σχόλια:

  1. Αυτή τη συνταγή φίλη ντολμαδούλα θα την φυλάξω ως κότη οφθαλμού! Κι εγώ θέλω να φτιάχνω παρόμοια γλυκά για τους λόγους που αναφέρεις, οπότε με βολεύει απίστευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Κάντην και θα με θυμηθείς!! και την TanteKiki μαζι, αφου αυτή την πρωτοέφτιαξε! Με λίγα και οικονομικά υλικά έχεις ένα πεντανόστιμο κεικ! Μ αρέσει να ψάχνω τέτοιες συνταγές!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο το κεκάκι και το άρωμα πορτοκαλιού σίγουρα θα είναι άκρως προκλητικό! Κι εγώ αγαπώ τα νηστίσιμα γλυκά και θεωρώ ότι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα υπόλοιπα που είναι τίγκα στις θερμίδες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς!!! τρως δεύτερο κομμάτι χωρίς τύψεις!! Καλό μεσημέρι!! :)

      Διαγραφή
  3. Αν φας ομως ολο το ταψι, ολο και θα σου κατσει και καμμια θερμιδα!!! ;-)
    Να την σφυριξω στην αδερφη μου αυτη τη συνταγη, γιατι μπορει να μην νηστευει, αλλα εχει τον μιστερ αλερτζι στο σπιτι!!!
    Φιλια ντολμαδακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxaxa συμφωνα με τις γραφες, οι τροφές που καταναλώνονται κατα τη διάρκεια τις νηστείας ΔΕΝ έχουν θερμίδες γιατί τρέφουν την ψυχή!! ;)
      {τι λέω η αχόρταγη για 2ο κομμάτι!}χαχαχαχα! Μια χαρά θα την βολέψει την αδερφούλα σου
      Καλό απογευμα σοφία μου!

      Διαγραφή
  4. Άσε να μείνει κάτι και για τις συμπεθερες! Αν και σε καταλαβαίνω, κι εγώ ολο πάνω από το ταψί θα ήμουν! Κάνω κι εγώ ενα παρόμοιο, χωρίς καρύδια, αλλά με σταφίδες. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα το θεμα ειναι να αφησουν και τίποτα οι συμπεθέρες για μένα, γτ είναι φαγανά τα κορίτσια μου!!
      σταφίδες ε? θα το δοκιμάσω την επομενη φορα! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Αν κ δεν νηστεύω την κρατάω την συνταγή για την μανούλα που νηστεύει κι έχει υπογλυκαιμίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άσχετα απο τη νηστεία το κεκακι είναι ωραίο και ελαφρύ να κάνουμε και λίγη αποτοξίνωση!! πιστεύω θα της αρέσει της μαμάς σου!!!

      Διαγραφή
  6. Εμείς δεν νηστεύουμε, μου έφεραν όμως πεσκέσι 20 κιλά πορτοκάλια.........................με σιροπάκι θα είναι μούρλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 20 κιλα!!!! πωωωωω κανε και γλυκο κουταλιου και λικερ και κεικ και απ ολα!!!

      Διαγραφή
  7. Υπερπανεύκολο!!
    Και αφού είναι και πορτοκαλένιο ακόμα καλύτερα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπερπανευκολο και στην εκτέλεση και στο φαγωμα!!!
    Καλό βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οτιδήποτε με πορτοκάλι σε κέικ εγώ μέσα! ;-) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαμα μου όλα ετσι τα κάνει χωρις αυγα (γιατι εχει χολιστερινη), χωρις βουτυρο (για να μην παρει κιλά ο πατέρας) κτλ.
    Εμενα απο την αλλη μου αρεσουν και ετσι και αλλιώς.
    Το συγκεκριμένο κέικ σου πάντως το βρισκω πολύ νόστιμο!

    Καλή εβδομαδα ευχομαι.
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μένα λόγω διαβήτη του μπαμπά, η μαμα κάνει κατι τέτοια . 1000 φορές καλύτερα κ υγιεινά! καλη εβδομάδα!!! :)

      Διαγραφή