Αφού σας έδωσα τα φώτα μου για τέλειο σπιτικό φύλλο για πίτες, να σας πω και για την γέμιση! Δεν θα φάμε σκέτο ζυμάρι ε;; να βάλουμε και το κατιτις μεσα!!
Εδώ τα γούστα {και η λιγούρα} ποικίλλουν! Σπανακόπιτες, κρεμμυδόπιτες, κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, μανιταρόπιτες, τυρόπιτες, πρασόπιτες και ότι άλλο ζαρζαβατικό βρούμε, μέχρι γλυκές με κρέμα ή κολοκύθα!!
Οι αναλογίες των υλικών εξαρτώνται ανάλογα το ταψί
Σπανακόπιτα
- σπανάκι
- αλατοπίπερο
- τυρί φέτα ή μυζήθρα
- 3 αυγά
Ζεματάμε το σπανάκι (αν είναι φρέσκο), αφού το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, και το αφήνουμε να στραγγίσει απο τα νερά. Χτυπάμε τα αυγά με το αλατοπίπερο. Βάζουμε το σπανάκι απο πάνω το τυρί και ρίχνουμε το μίγμα με τα αυγά και λίγο λάδι
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα ζεματίζουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα. Βάζουμε τα πράσα και από πάνω τα αυγά.
Τυρόπιτα
Για την τυρόπιτα ετοιμάζουμε μια απλή μπεσαμέλ οπως αυτή του παστίτσιου. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο τριμμένο κασέρι η τυρί μέσα. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ στο φύλλο και απο πάνω σκορπίζουμε το τυρί
Κρέμα {σα μπουγάτσα}
κρέμα |
γάλα, σιμιγδάλι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, βανίλιες.
Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Μόλις γίνει σα κρέμα ρίχνουμε αυγά και βούτυρο. αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. ΔΕΝ βάζουμε ξύσμα για άρωμα ή λικέρ γιατί δεν είναι για τούρτα αλλά για πίτα. Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
Σε κάθε γέμιση ρίχνουμε και λίγο λάδι προτού βάλουμε το φύλλο απο πάνω
Αυτές για αρχή, και θα ακολουθήσουν και άλλες !
Καλή επιτυχία!
*UPDATED*
Για την πιπερόπιτα θα χρειαστούμε:
Κιμαδόπιτα {πρωτοχρονιάτικη}
για 1 μεγάλο ταψί κουζίνας:
Κολοκυθόπιτα γλυκιά
βράζουμε την κολοκύθα να μαλακώσει και την αφήνουμε να στραγγίσει τελείως.
την ανακατεύουμε με ζάχαρη και κανέλα και την απλώνουμε.
πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη ακόμα και σταφίδες
Πίτα με πέτουρα & Κρεμμύδια
Αυτή η πίτα είναι παραδοσιακή στην Κοζάνη. Την λές και μακαρονόπιτα ;)
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, όχι πολύ ψιλά. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση με νερό και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο πελτέ και τα αφήνουμε να βράσουν να μαλακώσουν.
Στο τέλος ρίχνουμε τα πέτουρα. ΔΕΝ τα αφήνουμε να βράσουν πολύ για να μη μαλακώσουν πολύ μιας και θα ψηθούν στον φούρνο.
- πράσινες πιπεριές και κόκκινες,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη.
κιμαδοπιτα |
για 1 μεγάλο ταψί κουζίνας:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος,
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
- μαϊδανός,
- λίγα πέτουρα τριμμένα {προαιρετικά},
- αλάτι, πιπέρι,
- λίγο πράσο ψιλοκομμένο {πρ.},
- 2 αυγά χτυπημένα,
- λίγο κόκκινο πιπέρι,
- λίγο πελτέ,
- λίγη φέτρα τριμμένη.
κολοκυθόπιτα γλυκιά |
Κολοκυθόπιτα γλυκιά
βράζουμε την κολοκύθα να μαλακώσει και την αφήνουμε να στραγγίσει τελείως.
την ανακατεύουμε με ζάχαρη και κανέλα και την απλώνουμε.
πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη ακόμα και σταφίδες
πίτα με πέτουρα |
Πίτα με πέτουρα & Κρεμμύδια
Αυτή η πίτα είναι παραδοσιακή στην Κοζάνη. Την λές και μακαρονόπιτα ;)
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, όχι πολύ ψιλά. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση με νερό και τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγο πελτέ και τα αφήνουμε να βράσουν να μαλακώσουν.
Στο τέλος ρίχνουμε τα πέτουρα. ΔΕΝ τα αφήνουμε να βράσουν πολύ για να μη μαλακώσουν πολύ μιας και θα ψηθούν στον φούρνο.
Κοτόπιτα
για τη γέμιση βράζουμε κοτόπουλο ή αν έχει περισσέψει μαγειρεμένο. το ξεψαχνίζουμε και το ανακατεύουμε με μπεσαμέλ, τυρί, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι. προαιρετικά πιπεριά, μανιτάρια, μπέικον, κασέρι.
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα νερά.
Χτυπάμε αυγά, γάλα, πιπέρι και τα ανακατεύουμε στα κολοκυθάκια μαζί με τριμμένη φέτα.
Κολοκυθόπιτα αλμυρή
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα νερά.
Χτυπάμε αυγά, γάλα, πιπέρι και τα ανακατεύουμε στα κολοκυθάκια μαζί με τριμμένη φέτα.
Πολύ καλημέρα σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα την ανάρτηση για το φύλλο, διάβασα και αυτή για τη γέμιση, τι να πω!
Μπράβο βρε κορίτσι, το έχεις με τις πίτες!
Το φύλλο έγινε φανταστικό πραγματικά!
Κάποια στιγμή πρέπει να το πάρω απόφαση και να το τολμήσω!
Φιλιά πολλά!
Καλημερέντες Ερμιόνη μου!!!
Διαγραφήευχαριστω πολυ!! εχω παρει τον αέρα πλεον, τόσα χρόνια μιας και εδω Κοζάνη καθε παρασκευή επιβάλετε να ετοιμάσεις μια πίτα για να έχεις ολη τη βδομάδα να τρως, να κερνάς και τις "συμπεθέρες" την κυριακή μετα την εκκλησιά!!
Ανασκουμπώσου και βουρ κουζινα! Μπορεί να φαίνεται Γολγοθάς αλλά θα πάρεις τον αέρα!
Πολύ ωραίες οι πίτες σου όντως!Ανυπομονώ να διαβάσω και τις υπόλοιπες συνταγές για γέμιση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολυ!
ΔιαγραφήΟπως πολύ σωστά λέει η Ερμιόνη, το χεις με τις πίτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου ομολογήσω ότι φύλλο δεν ανοίγω, ζηλεύω όμως (με την καλή έννοια) όσες τα καταφέρνουν.
Ισως επειδή έχω ένα πολύ καλό εργαστήριο κοντά στο σπίτι μου, έχω βολευτεί τόσα χρόνια και δεν το έχω επιχειρήσει. Κάποια στιγμή θα το αποφασίσω, μιας και οι πίτες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας.
Φιλιά!
Καλησπέρα Έλενα μου!! ας είχα κ εγω εργαστήριο κοντα θα Ταν μια χαρα!! αλλα το σπιτικό έχει άλλη χάρη! ευκαιρία να δοκιμασεις μια φορα μόνη σου ( με τη μισή δόση) να πάρεις τον αέρα!!
ΔιαγραφήΉ με συγκαταλέγεις στις συμπεθέρες ή μετακομίζω Κοζάνη δίπλα στο σπίτι σου... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
χαχαχαχα σε βάζω και στις δυο κατηγορίες για να κερνιέσαι τα καλα κομματια !! :)
ΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου! Πολύ όμορφες τις έκανες! Πραγματικά οι πίτες με το σπιτικό φύλλο είναι ασύγκριτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια από Ν Αφρική
οοοο Αφρικη!!! χαιρετίσματα στους Μασάϊ!!! :) παντού υπάρχει η ελλάδα τελικα!
Διαγραφήχαιρομαι που σου άρεσαν! Αν δεν ξέρεις ευκαιρία να αρχίσεις να κάνεις να τις κανεις διάσημες εκει στα ξένα!
Καλημέρα!!!
Να σου πω, δεν μου στελνεις ενα ταψί
ΑπάντησηΔιαγραφήοσες μερες θα κανει να φτασει σπιτι μου
αλλο τοσο θα μου παρει να κανω πιτες χα χα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
χαχαχαχαχαχαχαχα !!! έχουνε στείλει άνθρωπο στο φεγγαρι και δν μπορούνε να στείλουμε ένα τάπερ στην άλλη άκρη της χώρας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή