Ενα πανεύκολο κέικ, ιδανικό για βασιλόπιτα. Εχει υπέροχη γεύση και με λίγη φαντασία μπορούμε να το στολίσουμε και να κλέψουμε τις εντυπώσεις στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Υλικά:
- 2,5 -3 φλιτζάνια αλεύρι
- 3 κουταλάκια μπέικιν
- 3/4 του φλιτζανιού βούτυρο
- 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 αυγά
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
- Φρουί γλασσέ (ένα μικρό κουτάκι) ή διάφορα γλυκά του κουταλιού (στραγγισμένα απο το σιρόπι και ψιλοκομμένα), ή αποξηραμένα φρούτα(τα οποία θα τα βάλετε σε λίγο κονιακ)
- Μια χούφτα καρύδια κοπανισμένα
- Άχνη και κακάο για το στολισμό
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσει. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν,το γάλα εναλλάξ ώστε να γίνει λείος ο χυλός. Προσθέτουμε τα φρουτάκια και τα καρύδια.
2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο (Νο 26ή28) και βάζουμε μέσα το μείγμα . Βάζουμε το φλουρί.
3. Το ψήνουμε περίπου μια ώρα στους 160 βαθμούς. Ανάλογα με τον φούρνο ελέγχουμε στο 45 λεπτό με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε
4. Όταν κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Κοσκινίζουμε επάνω μπόλικη άχνη.
5. Κόβουμε πατρόν, απο χαρτόνι, σε αστέρι, καρδιά ή με το 2013. Το βάζουμε επάνω στο κέντρο του κέικ και κοσκινίζουμε μπόλικο κακάο. Αφαιρούμε με προσοχή το χαρτόνι και διακοσμούμε
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
5. Κόβουμε πατρόν, απο χαρτόνι, σε αστέρι, καρδιά ή με το 2013. Το βάζουμε επάνω στο κέντρο του κέικ και κοσκινίζουμε μπόλικο κακάο. Αφαιρούμε με προσοχή το χαρτόνι και διακοσμούμε
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
UPDATED
Μερικές ιδέες για στολισμό βασιλόπιτας, είτε κέικ είτε τσουρέκι!
- Για επικάλυψη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γκανάς μαύρης ή λευκής σοκολάτας, βουτυρόκρεμα ή σαντιγί, να λιώσουμε σε μπεν μαρί υποβρύχιο βανίλια, αυγόγλασο, απλό γλάσο με άχνη και γάλα, να πασπαλίσουμε άχνη ή κακάο και τέλος να επικαλύψουμε με ζαχαρόπαστα!
- Για να γράψουμε στη βασιλόπιτα χρησιμοποιούμε είτε σκέτη σοκολάτα λιωμένη ή γλάσο, με κορνέ {ή με μύτη ή απο λαδόκολλα} ή με συριγγα {χωρίς τη βελόνα εννοείτε!} για οδηγό μπορείτε να σχεδιάσετε με οδοντογλυφίδα και να γράψετε απο πάνω με τη σοκολάτα
- Στολίζουμε με καραμέλες, διακοσμητικά, φιγούρες/σχεδια απο ζαχαρόπαστα
Μερικές συμβουλές:
- Η βασιλόπιτα πρέπει να κρυώσει εντελώς πριν τη στολίσουμε.
- Αν βάλετε ζαχαρόπαστα, περάστε την βασιλόπιτα με λίγη μαρμελάδα με πινέλο
- Αν γλασάρετε, αφήστε να στεγώσει πριν γράψετε με σοκολάτα. Αν όμως βάλετε καραμελίτσες ή ζαχαρωτά, θα τα βάλετε πριν στεγνώσει για να κολλήσουν.
- Την βασιλόπιτα μπορείτε να την ετοιμάσετε μέρες νωρίτερα. Αν είναι κέικ, τη φυλάτε σε καλά κλειστό σκεύος ενώ αν είναι τσουρέκι το τυλίγετε πολύ καλά με μεμβράνη οσο είναι ζεστό και το φυλάτε καλά κλειστό σε σακούλα. Αν στολιστεί με σοκολάτα, όχι σε πολύ ζεστό μέρος για να μην λιώνει η σοκολάτα. Αν στολιστεί με ζαχαρόπαστα, την κλείνετε καλά με μεμβράνη στην πιατέλα για να μη ξεραίνεται.
Μερικές ιδέες για βασιλόπιτες:
με σαντιγι |
βουτυροκρεμα |
γλασσο λευκης σοκολατας |
αχνη ζαχαρη και σταγονες σοκολατας |
αχνη ζαχαρη με στενσιλ |
Πολύ ωραία! Μάλλον κι εγώ κέικ θα φτιάξω φέτος, για να δούμε... Χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά ελεαννα μου!! με υγεια και ευτυχία η νέα χρονια! δοκιμασε την και γω την έκανα πέρυσι πρώτη φορά και την εξαφάνισα!!! δεν άφηνα να φάει άλλος!! χαχαχα
Διαγραφή