"-Φάε νύφη και λίγο ζμι
- Καλά ειν' και τα κομμάτια"
- Καλά ειν' και τα κομμάτια"
{διάλογος πεθεράς-νύφης στην κοζάνη, γιατί η νύφη είχε ταράξει τους κεφτέδες και δεν θα έφταναν για όλους}
Αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό {μετά τα κιχιά και τα γιαπράκια βεβαίως βεβαίως} με μπόλικη σάλτσα για μακροβούτια με το ψωμί.
Οι κεφτέδες με ζμι, γίνονταν συνήθως όταν το κρέας ήταν λίγο και η νοικοκυρά ετοίμαζε λίγη σάλτσα με το λάδι που τους τηγάνισε για να μπορέσουν να χορτάσουν.
Αυτοί οι κεφτέδες, είναι οι κλασσικοί. Χωρίς πολλά μπαχαρικά και διάφορα άλλα. Το κρεμμύδι και ο δυόσμος είναι αυτά που κάνουν τον αυθεντικό κεφτέ, τουλάχιστον στην κοζάνη και φυσικά το αλεύρωμα πριν το τηγάνι.
- μισο κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισό χοιρινό -μισό μοσχάρι)
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές ξύδι
- 2 κουταλιές λάδι
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουσκεμένο σε νερό
- 2 κρεμμύδια
- δυόσμος ψιλοκομμένος
- αλατοπίπερο
Ζμι {πρωτευουσιάνικα : Σάλτσα}:
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (βάλτε 2 αν σκοπεύεται να φιλήσετε κανέναν!!)
- 1 κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
- 1 ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα ντομάτας
- 3-5 κουταλιές αλεύρι
- αλατοπίπερο
1. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ ολα τα υλικά για τους κεφτέδες και τα ζυμώνουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει
2. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες (κάντε τα λίγο μπαμπάτσικα μη τσιγκουνεύεστε ) και τα περνάμε απο το αλεύρι. Τα τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περίσσιο αλεύρι
3. Μόλις ζεσταθεί το λάδι τηγανίζουμε τους κεφτέδες και μόλις γίνουν τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί
4. Αφού τελειώσουμε το τηγάνισμα, σουρώνουμε το λάδι {προαιρετικά, αν μας έχει αρπάξει κάνας κεφτές και μαύρισε} και τσιγαρίζουμε τα σκόρδα. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ. Μέτα ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το αλεύρι. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα
5. Οταν αρχίσει να χυλώνει ρίχνουμε τους κεφτέδες μέσα και βράζουμε για λίγο ακόμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου