Ροξάκια



ροξακια

Κλασικό ελληνικό παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκάκι!! 

Υλικά (30 περίπου κομμάτια):

  • 1 νεροπότηρο αραβοσιτέλαιο 
  • 1 νεροπότηρο γάλα χλιαρό 
  • 2 αβγά 
  • 2 βανίλιες 
  • 4 1/2 νεροπότηρα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • μισό καλουπάκι μαγιά 
επιπλέον θα χρειαστούμε
  • 4 κ.γ. κακάο
  • 4 -5 κ.γ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • καρύδια περασμένα στο μούλτι {προαιρετικά}
για το σιρόπι 
  • 3,5 ποτήρια ζάχαρη 
  • 3 ποτήρια νερό 
  • χυμό από μισό λεμόνι 
Εκτέλεση: 
1. Σε ενα μπολ λιώνουμε την μαγιά με το γάλα. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά χτυπημένα, τις βανίλιες, το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη ελαστική. Αν κολλάει η ζύμη μην τρομάζετε, έτσι πρέπει να είναι. 
2. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 ισα μέρη το καθένα ξεχωριστά σε ένα μπολάκι. Στο ενα μέρος θα προσθέσουμε το κακάο και τα καρύδια ανακατεύοντας καλά. Στα υπόλοιπα 2 θα ρίξουμε τις 2 -3 κουταλιές αλεύρι. Τώρα τα ζυμάρια θα είναι σφιχτά και δεν θα κολλάνε. Ξανά χωρίζουμε το σοκολατένιο ζυμάρι στα 2. Τώρα θα έχουμε 2 σοκολατένια και 2 λευκά ζυμάρια. 
3. Πλάθουμε δυο "κορδόνια" με το σοκολατένιο ζυμάρι και τα λευκά τα ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο. Σε κάθε φύλλο θα βάλουμε απο ενα κορδόνι και τυλίγουμε να καλυφθεί καλά το σοκολατένιο ζυμάρι.
4. Με ενα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς δόντια, κόβουμε ροδέλες οσο το πάχος του δείκτη μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή αντικολλητικό.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν όμορφα. 
6. Όσο ψήνονται τα ροξάκια,ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά (υπολογίζουμε το χρόνο από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). 
7. Σιροπιάζουμε τα ροξ μόλις βγουν από το φούρνο με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε λίγο να τραβήξουν και τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά. Πρέπει να τραβήξουν όλο το σιρόπι,γι’αυτό τα αφήνουμε ολο το βράδυ και τα σερβίρουμε την επόμενη μέρα. 

ροξακια

ρωξάκια

*Αν θέλετε περισσότερη σοκολατένια γέμιση και λιγότερο λευκή, τότε πρέπει να χωρίσετε το ζυμάρι στα 2. Στο ενα θα ρίξετε το κακάο και τα αμύγδαλα και στο άλλο το αλεύρι. Χωρίζουμε ξανα τα ζυμαρια μας στα 2, έχοντας συνολο 4 (2 σοκολατένια και 2 λευκά).Συνεχίζετε απο το βήμα 3

** Τις γωνίτσες απο κάθε ρολό δεν τις πετάμε. Επίσης καθώς ανοίγουμε το φύλλο το κόβουμε με το μαχαίρι να είναι ίσο και κρατάμε οτι περισσεύει. Οπως και το σοκολατένιο ρολό αν μας βγει πολύ καώς το απλώνουμε. Όλα αυτά τα περισσέματα τα κρατάμε και τα ξανα ανοίγουμε ενα ρολό

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου