Εκεί που έχει φτάσει η τιμή της λαγάνας, καλύτερα να τη ζυμώσουμε με τα χεράκια μας.
Είναι σαφώς καλύτερες απ αυτές του φούρνου! Τη συνταγή αυτή δεν την αλλάζω! την έμαθα απ τη γιαγιά και τη μαμά. Με την ίδια συνταγή κάνετε και ψωμί καρβέλι ή ακόμα και κουλούρια θεσσαλονίκης. Δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Υλικά:
- 20 γρ. μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή
- 1/2 φλ. ζεστό (όχι βραστό!) νερό
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- λίγο σουσάμι
- 2 κουταλιές λάδι,για μη νηστεία ή για ψωμί/κουλούρια/τυρόψωμα/ ελαιόψωμα
Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός,και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη σε ζεστό μέρος για 12 ώρες (προζύμι).
2. Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, το προζύμι και σιγα σιγα 2 κούπες χλιαρό νερό.
3. Ζυμώνουμε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να εχουμε μιά ζύμη μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη να κολλάει λίγο
4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν.
5. Πατάμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε 3 πίτες. Η πατάτε με τα χέρια κατευθείαν σε αλευρωμένο ταψί {με τα χέρια γίνεται λίγο πιο ψωμένια}
6. Τις βάζουμε στα ταψιά (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν.
7. Πατάμε με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια ή τρυπάμε με ένα πιρούνι. Αυτό βοηθάει να μη φουσκώνει πολύ η λαγάνα
8. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
9. Ψήνουμε τις λαγάνες στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά να πάρουν χρώμα
*Επειδή οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα καλό είναι να καταλώνονται την ίδια μέρα, διαφορετικά μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες. {αν τις κλείσετε σε σακούλα μόλις βγουν, είναι μαλακές μέχρι την επόμενη μέρα}
** Αντί για μεγάλες λαγάνες μπορούμε να πλάσουμε μικρότερες, ατομικές ή να τις πλάσουμε σαν τα κουλούρια θεσσαλονίκης. η ίδια ζύμη γίνεται και ψωμί αν βάλουμε και λίγο λάδι
***Στη ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε ελιές, λιαστές ντομάτες και μυρωδικά
UPDATED έχω δοκιμάσει και χωρίς να αφήσω 12 ώρες το προζύμι. Δοκίμασα σε 4 ώρες, το δοκίμασα και 30' ίσα να ξινίσει και δοκίμασα και να πλάσω κατευθείαν το ζυμάρι και να το αφήσω ώρες να φουσκώσει. Οπότε μην αγχώνεστε!
Επίσης επειδή με ρωτάτε για το προζύμι, πως το καταλαβαίνετε, να σας πω οτι δε θα το δείτε τουμπανο! θα δείτε οτι έχει κάνει φουσκάλες, έχει την χαρακτηριστική ξινή μυρωδιά και θα είναι χυλός πάλι.
δείτε το βίντεο { εδώ }
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου