Παραδοσιακά, απλά και νόστιμα τσουρέκια της γιαγιάς!
Χωρίς ζύμωμα, αφράτα και με ίνες. Λίγα υλικά και απλά να μυρίσει το σπίτι τσουρέκι!
Υλικά (για 3 μεγάλα τσουρέκια ή 6 μικρότερα):
- 1 κιλό και 300γρ αλεύρι για τσουρέκια
- 1 καλουπάκι μαγιά νωπή (30γρ) ή 2 φακελάκια ξερή
- 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
- 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά κοφτή μαχλέπι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
1. Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνουμε την νωπή μαγιά
2. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας πηχτός χυλός
3. Σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και τυλίγουμε με μια κουβέρτα την λεκάνη και αφήνουμε να φουσκώσει τουλάχιστον 2 ώρες
4. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο.
5. Βράζουμε το μαχλέπι σε ενα φλιτζανάκι του καφέ νερό το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο αλεύρι
6. Προσθέτουμε τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και το προζύμι. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη
7. Ξανατυλίγουμε με την λαδόκολλα και την κουβέρτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί
8. Την ξαναζυμώνουμε και χωρίζουμε σε κομμάτια. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε κουλούρα ή πλεξούδες
9. Βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα και τα τοποθετούμε. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
10. Αλείφουμε με εναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα ασπρισμένα ή ζάχαρη. Ψήνουμε στους 200 για 30 λεπτά περίπου
*Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, απο τις 3 λωρίδες της πλεξούδας θα ανοίξουμε την μια, που θα βάλουμε στο κέντρο, με έναν πλάστη ισα ίσα να πατικωθεί και ή θα πασπαλίζουμε με νιφάδες κουβερτούρας ή μερέντα ή πούρε κάστανο ή μαρμελάδα.
Επίσης μπορούμε αντί για μεγάλο τσουρέκι να κρατήσουμε την ζύμη και να την πλάσουμε είτε σε μπαλίτσες (γεμιστές η σκέτες) και να γίνουν σαν ψωμάκια ή να τα κάνουμε σαν κουλούρια στρόγγυλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου