Υλικά:
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 300γρ βούτυρο
- 200γρ ζάχαρη
- 200γρ φρυγανιά
- 650 γρ ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού στραγγισμένα ή ξερά φρούτα {σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κράνμπερις}
- 4 βανίλιες
- 2 κουταλάκια μπέικιν
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 200γρ σιμιγδάλι
- 4 αυγά
Σιρόπι:
- 500γρ ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- λίγο χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
1. χτυπάμε τα 150γρ βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά.
2. ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα, το ξύσμα, το σιμιγδάλι, το ξύσμα, το μπέικιν και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε
3. Στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα. Το κάθε φύλλο το χωρίζουμε στα 4. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε λίγη απο τη γέμιση στη μέση.
4. Διπλώνουμε τις άκρες και το τυλίγουμε ρολό. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί
5. Αλείφουμε την κάθε φλογέρα με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 200 βαθμους για 20- 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Αφήνουμε να κρυώσουν
6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Προς το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Το σιρόπι πρέπει να αρχίσει να δένει και να το σβήσουμε. Δεν πρέπει να είναι πολύ νερουλό.
7. Αν έχουμε ψήσει τις φλογέρες σε μεγάλο ταψί, τις μεταφέρουμε σε μικρότερο να μην έχουν πολύ κενό μεταξύ τους για να σιροπιαστούν ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το σιρόπι και τις αφήνουμε να το τραβήξουν. Καλό είναι μετά απο 1 ώρα να τις γυρίσουμε ανάποδα για να τραβήξουν και απο πάνω το σιρόπι.
*Για τη νηστίσιμη εκδοχή, ανακατεύουμε τα ξερά φρούτα ή γλυκά κουταλιού με τριμμένο καρύδι και αμύγδαλο {τα βάζουμε στο μούλτι να γίνουν πολύ ψιλά, όχι σκόνη} λίγο κονιάκ και λίγη φρυγανιά. Τα πλάθουμε να γίνουν σαν μια μάζα και βάζουμε απο λίγο σε κάθε φύλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου